Защо тийнейджърите са неспокойни или колко е голяма Вселената

Учени подреждат най-задълбоченото и елегантно обяснение
Обновена: 16 яну 2012 20:38 | 16 яну 2012 20:38, Петя Славова
17
Защо тийнейджърите са неспокойни или колко е голяма Вселената
Снимка: Reuters

От еволюцията на Дарвин до идеята, че личността се оформя до голяма степен от случайността - любимите теории на най-изтъкнатите мислители в света са еклектични като самата наука, предаде Ройтерс.

Всеки януари импресариото Джон Брокман, който ръководи интернет салона edge.org, задава въпроси на посещаващите го учени.

Така той вече е събрал мненията им по важни тема като как интернет променя начина им на мислене или кое е най-важното изобретение от 2000 години насам.

Тази година Брокман ги попитал "Кое е вашето любимо задълбочено, елегантно или красиво обяснение?".

В анкетата са участвали общо 200 учени, сред които кралския астроном Мартин Рийс, физика Фрийман Дайсън.
Според специалистите най-влиятелните научни теории в историята са тези на Дарвин и на Айнщайн.

"Естественият подбор на Дарвин печели неоспоримо - заявява Доукинс, почетен професор в Оксфордския университет. - Това е единственият случай в областта на човешкото познание, когато толкова много факти се обясняват като се допуска толкова малко".

Това каза той за теорията, която обхваща всичко за живота на базата на идеята за естествения подбор, действащ чрез случайни генетични мутации.

Теорията за относителността на Айнщайн, която обяснява гравитация като изкривяване на пространството, също има немалко привърженици. Според физика Стив Гидингс от университета на Калифорния в Санта Барбара "тази централна идея е оформила нашите идеи за съвременната космология и ни е дала представата за разширяващата се Вселена".

Общата относителност обяснява черните дупки, пречупването на светлината и "дори предлага възможно обяснение на произхода на Вселената - като квантово тунелиране от "нищото", пише той.

Много от номинираните идеи обаче няма да срещнете в учебниците за гимназиите, а дори и за колежите.
Терънс Сейновски, компютърен невробиолог в института "Солк", величае откритието, че съзнанието не е авторът на важните решения, например как постъпват хората или за кого да се оженят.

Това се прави от "древна мозъчна система, наречена базална ганглия, мозъчни мрежи, до които съзнанието няма достъп". Те се захранват с допамин и прогнозират доколко удовлетворяващ ще е даден избор - ако избера този апартамент, колко щастлив ще бъда. Те "оценяват настоящото състояние на цялата мозъчна кора и информират мозъка за най-добрия курс на действие" - каза Сейновски.

По-късно хората си създават обяснение за избора и се убеждават, погрешно, че са взели решението по своя воля и логика.

За невробиолога Робърт Саполски от Станфордския университет най-красивата идея е появата на сложни явления почти магически от извънредно прости компоненти. Например, човек се появява от няколко хиляди гена. Интелектът на колония мравки - трудова специализация, сложни подземни гнезда - се появява от привидно
безсмисленото поведение на хиляди отделни насекоми.

Сякаш няма план или централен източник на команди, каза Саполски. Всяка индивидуална мравка има прост алгоритъм за взаимодействие със средата и от това се появява много ефикасна колония.

Теории, които обясняват странното човешко поведение или вътрешните механизми на Вселената, също са любими на участвалите в допитването на сайта.

Психологът Алисън Гопник от университета на Калифорния в Бъркли, харесва теорията, която разкрива защо тийнейджърите са толкова неспокойни и емоционални. При тях две мозъчни системи - емоционално мотивационната система и когнитивната контролна система не функционират в синхрон.

Сред предпочитаните човешки открития е и предложението на астрофизика Мартин Рийс от Кембриджския университет. Той посочи "смайващата концепция", че това, което наричаме Вселена. Според учения може би става въпрос за "много по-обширно" пространство от наблюдаваното от астрономите. Ако това е вярно, известният
космос може да е "малка част от последвалото "нашия" Голям взрив, който, сам по себе си, е само един взрив във вероятно безкрайния ансамбъл" - пише Рийс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Изумително е колко хора бъркат хипотеза (недоказано твърдение) с теория (доказано твърдение).
12
0
 
5
 
! Отговори
ЗДРАВРАЗУМ преди 12 години
Малко да напомня на коментиращите, че ВЯРВАНЕТО е израз на комплексни психични процеси, които са основани на несъзнателност. Част от следствията на тия процеси е например явлението при което ВЯРА и ИСТИНА (РЕАЛНОСТ) са едно и също нещо, като вярващите винаги настояват че вярват в Истината... Никое обяснение, хипотеза, допускане, идеи,модели или концепции за света и човека, НЕ СА ВСЕЛЕНАТА и ЧОВЕКА.ЗДРАВИЯ РАЗУМ винаги се основава на боравене с ОТНОСИТЕЛНОСТИ и УСЛОВНОСТИ.
11
0
 
6
 
! Отговори
Дарвин преди 12 години
За времето си Дарвин не е знаел, че органично може да произлезе от неорганично, но вече 90 години много органични вещества се синтезират от неорганични (от СО, Н2 и N2) с подходящи катализатори, интересното е, че катализаторите не се различават много от много разпространени минерали на Земята, а някои примитивни организми (археи) използват именно подобни минерали за органичния си синтез (вместо по широко разпространените днес ензими). От къде знаеш, че не се пръква нищо, как би разбрал?
10
3
 
5
 
! Отговори
Томов преди 12 години
"Нашият бог материализма"...хмм какво да избера, математически обосновани теории на базата на емпирически доказателства и експерименти, които те карат да приемаш истини, които не винаги ти харесват или невидими феи, дядо мраз и тинтири минтири. Хайде пораснете малко.
9
4
 
3
 
! Отговори
Иван Стойков преди 12 години
Уволнете си неграмотните редакторчете - а.к.а. студьенчьета 4-ти курс.Терминът е естествен Отбор!срам!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките тези теории са религии в пълния смисъл на думата.Никой не изисква от тях пълно доказателство - важно е да се вярва в материализма и рационализма.Голяма част пот тези теории имат грешки и неясноти - ной вярващите в тях релегиозни люде не се интересуват,за да не изневерят на своя "бог" - материализма!
7
6
 
12
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Загатката на Вселената и живота е скрита в нас самите и във всичко живо. Това е твърде голямо и величествено за нашите материални и не толкова мащабни представи. Теорията на Дарвин издиша по всички шевове, особено в частта си за човека, и до сега все още не е намерен артефакт, който да се окаже "липсващото звено" както обичат да се изразяват учените. Мое мнение е, че човечеството е на прага на велико откритие което ще преобърне представите му и ще наложи съвсем различен начин на живот.
6
0
 
5
 
! Отговори
sopol преди 12 години
vreme nqma, tova e sravnqvane na dvijeniq na obektite . ako ni6to ne se dviji zna4i ni6to ne sa6testvuva, zna4i i vreme nqma. nito e prava, nito kriva. takova jivotno vreme nqma.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички тези теории са налудни хипотези,които си отиват от света.Дарвинизма има слаби страни.Големият взрив също,теорията на струните също.Човекът може да измисля красноречиви теории,с които да се самозаблуждава във величието си и властта над природата,но той си остава едно нещо . малко животно!
4
1
 
15
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 12 години
В нищо. Самото триизмерно пространство е сянка на 4-риизмерното т.н. пространствовреме. Ако вървиш по повърхността на земята в права линия (в двумерното пространство) ще стигнеш до там откъдето си тръгнал, защото ще си описал кръг в тримерното, чиято сянка в двумерното е правата линия, по която си вървял. Аналогично - ако вървиш към края на вселената в тримерното, ще се върнеш в началото, защото то е само сянка на пространство времето.
3
1
 
10
 
! Отговори
колега преди 12 години
Нищо не разбрах де го е*м....
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги и аз съм се чудил в какво се разширява Вселената!?!?!?!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги и аз съм се чудил в какво се разширява Вселената!?!?!?!