Котките са вредни за здравето

Заради тях 70 000 души се разболяват ежегодно
Обновена: 5 сеп 2012 20:23 | 5 сеп 2012 20:14, Петя Славова
195
Котките са вредни за здравето
Снимка: Булфото

Котките представляват сериозна заплаха за здравето на човека, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Хиляда души дневно се заразяват с паразита токсоплазма, пренасян от котките. В резултат на това 70 000 човека се разболяват всяка година.

Токсоплазмата може да причини вродени дефекти, слепота и деменция, и се свързва с шизофрения и други психични разстройства.

Паразитът се пренася главно от котки, защото те са единствените животни, във вътрешностите на които той се размножава. Токсоплазмата обаче може да се предаде на човека чрез замърсена храна, пише БТА.

В частност настоящото изследване на специалисти от болницата "Сейнт Джордж" в Лондон показва, че при контакт с котешки фекалии овце също могат да се заразят. Чрез недопечено агнешко месо паразитът може да се предаде на човека.

Хората освен това могат да се заразят чрез замърсена храна или вода или след контакт с котешки изпражнения. Токсопламзата представлява особено голяма заплаха за неродените бебета. Заразата с паразитаги уврежда за цял живот.

Авторите на проучването изчисляват, че една на всеки сто от 8-те милиона котки във Великобритания може да е носител на паразита, който е също толкова опасен, колкото салмонелата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
39
 
! Отговори
HST преди 11 години
70 000 човека са 0.001% от населението на Земята. А и както беше написал някой по-долу "от всяко животно може да се зарази човек с какво ли не ако не внимава". Що не напишете колко умират от наркотици или ПТП? та кво сега - котките били виновни. Bull shit!!
79
3
 
60
 
! Отговори
А.В.Торът преди 11 години
Котките били вредни за здравето??? Абе вие у ред ли сте? Доказано е, че котките лекуват депресивни състояния, колебания в кръвното налягане и куп други неща, да не говорим пък колко са красиви и как възпитателно действа на децата грижата за един такъв домашен любимец. Котките са вредни единствено за хора, които имат алергия към тях... и за некадърни писачи/учЕни.
78
1
 
9
 
! Отговори
хахах преди 11 години
Но обикновено и те не ги ядат.
77
1
 
13
 
! Отговори
хахах преди 11 години
Тая снимка дето сте я сложили е много на място - аз купувам такива закуски само за котките пред блока.
76
3
 
52
 
! Отговори
аз съм 87 преди 11 години
Тия дето ми цъкате минуси вървете питайте чичо доктор за токсоплазмозата - тя е от индикаторните инфекции за имуносупресивни състояния. Демек - невъзможно е да порази организъм на който му остават поне минимални съпротивителни сили. Няма страшно, то на журналята това им е работата - да занимават с глупости хората.
75
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** сайт, *** статии, *** ***, *** коментари
74
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
leleee straxotna glupost e tva.koi ja pusna online?!!
73
1
 
38
 
! Отговори
Днес бг, преди 11 години
защо не пишете за случаите на западнонилска треска, пренасяна от тигрови комари, която вече взе жертви в съседни балкански държави? 11 души са починали в Сърбия, Гърция и Румъния, МЗ е "разпоредило" да се пръска срещу комари по два пъти, (за общините, които имат пари!!!) и никой не следи всъщност какво става...Вместо реални новини чета тук изсмукани от пръстите простотий. Поне предупредете хората да се пазят от ухапвания от комари.
72
1
 
3
 
! Отговори
До Tulski преди 11 години
На кого обесняваш..??????????? *** МАЦКО :) :)
71
1
 
39
 
! Отговори
Боян преди 11 години
абсолютни глупости. защо изобщо препечатвате такива простотии? нищо в тази статия не отговаря на истината. от всяко животно може да се зарази човек с какво ли не ако не внимава, котките не са с нищо по-заразни или мръсно от което и да е друго животно.само създавате психоза в хората та после 80% от бременните жени първото което правят като разберат за бременността си е да изхвърлят котката. *** глупостите.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е не всички , но 90% от тях да не забравят сутрин за хапчето си!
69
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже, тези хора дето пишат коментарите трябва да минат на по - силни хапчета сутрин!
68
2
 
30
 
! Отговори
Пъзел преди 11 години
Ей, това котките големи дзверове,бе! Даже се разболяват от бяс, почва да им тече пяна от устата, гледат свирепо, тичак като луди по квартала, хапят хора, нахапват деца и старци до смърт.Трябва да се водят с намордници и на вериги.Това били най-опасните животни...не са като доберманите,питбулите,боксерите и ротвайлерите.
67
0
 
19
 
! Отговори
пфф преди 11 години
Журналисти стават най-големите misfits, тия дето на даскало са ги карали да си дъвчат долните *** и са им пъхали главите в ***. Доказвате го за пореден път с това колко съвестно си вършите работата, и какво внимание отделяте за да проверите качеството на преписаното дето пускате.
66
3
 
40
 
! Отговори
пфф преди 11 години
Поредната простотия на днес-а, от токсоплазмоза можеш да се разболееш или ако си на химиотерапия, или ако HIV-позитивен. За нормална имунна система (била тя и детска или на бременна жена) токсоплазмата не е проблем. Тъпизъм. Тъпизъм. Тъпизъм.
65
3
 
28
 
! Отговори
това кой го сътвори? преди 11 години
Така ли?Според мен най вредните гадини са от червената хунта и се наричат социалисти(фашисти)!Не съм чувал котките да са правили концентрационни лагери за себеподобни.........
64
1
 
28
 
! Отговори
Е, и? преди 11 години
Кравите пренасят говежда тения, свинете - свинска, пилетата - птичи грип, овцете - шап и антракс... Хубаво е да се пишат статии, които събуждат "първичното" у форумните ***, обаче би трябвало и да се допълни, че все пак токсоплазмозата не е нелечима и страховита болест))) Която се лекува, след като се направят изследвания. И е далеч по-безопасна от хепатита, например, за който днес.бг не пише нищо, може би, защото не е добре да се казва, че май всеки пети у нас е носител или е имал досе
63
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам 5 котки, сега разбрах що съм откачен!муахахахахаааааааахххххххххаааааааааааа
62
2
 
20
 
! Отговори
бастуна преди 11 години
до дерача на котки тъй кат си много ербап ела ми одери моя 25 сантов смок без котешката глава до дерач на котки кат си много мераклия мога да ти подам моя 25 сантов смок в устата без котешката глава
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само да светна некои хора.........котка се разболява само ако яде сурово месо , така че домашните котараци ги изключваме . и второ изобщо не са проблема котките с таз болест , водещите държави със заболели с токсоплазма са тези които за деликатес използват сурово и полусурово месо. Например франция е на първо место по заболели...... ай със здраве