Къде ледът е по-скъп от хляба и млякото?

Екстремна жега и енергийна криза в Мали
29 апр 2024 17:00, Инна Ангелова
9
Къде ледът е по-скъп от хляба и млякото?
Снимка: Bruno от Pixabay

15-годишната Фатума Ятара се отправя към местната бакалия, но не за да купи хляб и мляко, а за да си набави лед, защото от продължителните прекъсвания на тока хладилникът ѝ не работи, а храната бързо се разваля. Ледът ѝ помага не само за запазване на храната, но и да се разхлади от продължаващите в Мали екстремни температурни рекорди от над 48 градуса.

Заради непрестанните горещини кубчетата лед са най-търсеният продукт, а цената им скача. В някои части на африканската държава те се намират трудно.

Повишаването на цените в Мали прави живота там още по-труден. „На някои места е ледът е много скъп – около $1 за малко пликче. Докато стандартната багета е $0,50", предаде BBC, цитирани от bTV. „Често прекарваме цял ден без ток, храната се разваля и трябва да я изхвърлим“, казва местна жена, която сега е затруднена да готви всеки ден, а не веднъж или два пъти за цялата седмица, както е правила по-рано.

Енергийната криза в Мали запозваа преди година. Държавата не успява да отговори на нарастващото търсене, след като натрупва стотици милиони долари дълг през последните години. Много малийци нямат резервни генератори, тъй като зареждането им с гориво е скъпо, коментира Би Би Си.

Липсата на електричество означава и липса на вентилатори през нощта, което принуждава мнозина да спят навън. А това се отразява и на здравето на хората.

Млад мъж от столицата Бамоко опредерля живота в Африка като страдание. "Дори и през нощта температурите могат да стигнат до 46 градуса - това е непоносимо, защото страдам от световъртеж. Трябва да се наливам с вода, за да се справя“, споделя още той.

От март месец тази година в някои части на Мали температурите скачат над 48 градуса и отнемат живота на повече от 100 души. Най-уязвими са възрастните и децата.

Проф. Якуба Толоба работи в университетската болница в столицата и споделя, че ежедневно има много хоспитализирани. Пациентите са дехидратирани. “Основните симптоми са кашлица и бронхиална конгестия. Някои също имат респираторен дистрес", допълва още той.

Училищата в някои райони са затворени като предпазна мярка. А местните жители, които са преобладаващо мюсюлмани, са посъветвани да не постят по време на периода на Рамадан, който приключи на 9 април.

Трябва да планираме повече за тези ситуации, които може би ще се появят отново. Този път бяхме изненадани“, посочва проф. Толоба. Смъртоносната гореща вълна засяга и съседни страни като Сенегал, Гвинея, Буркина Фасо, Нигерия, Нигер и Чад.

Според учени от World Weather Attribution (WWA) причина за екстремните горещини e промяната в климата, причинена от човека. WWA е организация, която използва метеорологични наблюдения и климатични модели, за да разбере как изменението на климата влияе върху интензивността и вероятността от екстремни метеорологични явления.

„Екстремни 5-дневни горещини са били толкова редки. А ако хората не са били затоплили планетата чрез изгаряне на изкопаеми горива то температурите в части от района са щели да бъдат с до 1,5 градуса по-ниски“, се казва в последния доклад на WWA.

И през следващите няколко седмици се очаква температурите в Мали да се задържат на 40 градуса, а хората ще се опитват да се адаптират към новата нормалност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от ЕС
И Барселона с мерки за туристите, скри автобуса до парка Гюел на Гауди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕЙНЧ преди 2 седмици
"ако хората не са били затоплили планетата чрез изгаряне на изкопаеми горива то температурите в части от района са щели да бъдат с до 1,5 градуса по-ниски" какво безумие, каква безсмислица, каква сектантска умопобърканост! С постояното каканижене на едни и същи мантри!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Африка е раят на екологията, а Латинска Америка е раят на икономиката. Африка и Латинска Америка са напред в екологията и икономиката. Пестене на енергийни ресурси и либертарианска икономика за благото на Човека.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората в Африка живеят екологично, пестят природните ресурси. Западните еколози мечтаят да живеем като в Африка. Нашите Десни Бесни и Промяната мечтаят за този прекрасен нов свят на чист въздух и слънце. Затваряме тецовете и аецовете.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Енергийна криза ли? Завеща е от френския колонизатор. След няколко години няма да познаете Мали. Росатом ще ги снабди с 2-3 миниАЕЦ и Мали ще продава ток.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това с Гугъл транслейт или с ChatGPT го писахте? Материалът е пълен с грешки и странни думи.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
при Алибегоф
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И Мали ли се възползва от финансирането на зелената пропаганда и политики.:))
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, да повярвах, ако хората не бяха затоплили планетата с 1, 5 градуса, в Мали нямаше да има 5 дена с температури над 40 градуса.
1
4
 
15
 
! Отговори
Майстор готвач преди 2 седмици
Последният хляб който българите са яли е най-вероятно бил около 1999 година. След това ядът трици с химикали и подобрители, за които Бай Тошо е пращал едно време в Белене, ако някой произведе хляб с такова качество. Вече е масово, и няма БДС... Брашно качествено НЯМА на българският пазар. Единственото близко е долу Турция... Другото е пълен талаш!