Романтичните вечери на свещи са полезни за здравето

Пушекът влияел добре на пулса
27 фев 2014 13:50,
11
Романтичните вечери на свещи са полезни за здравето
Снимка: Reuters

Шведски учени установиха, че романтичните вечери на свещи са полезни за здравето, тъй като при тях от горенето се отделят полезни за сърцето соли, пише в. "Дейли мейл".

Проучването е дело на екипа на Кристина Исаксон от университета в Лунд. По време на експериментите бил проследен сърдечният ритъм на 13 мъже и жени, които дишали въздух, подаван в малка стая. В него бил включван и пушек от свещи. В тези случаи било констатирано подобрение в сърдечния им ритъм, съобщава БТА.

Човешкият пулс естествено се променя през деня в зависимост от множество фактори, като той се ускорява при вдишване и забавя при издишване. Това е напълно нормално и е доказателство, че мозъкът добре поема функциите си по регулирането на сърдечния ритъм. Но тези вариации намаляват с възрастта и при развиването на сърдечносъдови болести.

По време на тестовете било установено, че димът от свещи възстановява вариациите на  пулса при вдишване и издишване. Концентрацията на пушека била равна на тази от романтична вечеря на свещи. Благотворното влияние на този дим д-р Исаксон обяснява с отделянето при горенето на малки частици от натриеви и калиеви соли. Именно те повлияват положително на сърцето.

По време на тестовете екипът на д-р Исаксон използвал стеаринови свещи, които се правят от естествена лой. Могат да бъдат използвани и някои парафинови свещи, които да съдържат стеарин, така че да изпускат калиеви и натриеви частици.

Стеариновите свещи били открити преди 200 години. Те са много популярни в скандинавските страни и са едни от най-продаваните артикули в магазините на Икеа. Д-р Исаксон не препоръчва ароматизираните и оцветени свещи, които изпускат опасни химикали при горенето.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
маалата сигантия преди 10 години
А ПА НИЯ У МААЛАТА СЕКА ВЕЧЕР СМЕ НА СВЕШТИ. ОТИ НИ СПИРАТ ТОКУ. И ОНО КАТО НЕМА ТОК ФАТАШ ЖЕНАТА И У КРЕВАТА. ПРАИШ РОМАНТИКА РОМАНТИКА ДО САБААЛЕМ. СТАВАШ САБААЛЕМ И ГЛЕАШ ЖЕНАТА ЗАБРЕМЕНЕЛА. И ПОСЛЕ ВИКАТ СИГАНЕТЕ ИМАТ ПО 5 ЧАВЕТА. АМИ ДА НЕ СПИРАТ ТОКУ И НЕМА ДА ИМАМЕ ПО 5 ЧАВЕТА. СВЕШТИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ЧАВЕТАТА. НОГО ГОЛЕМА РОМАНТИКА САЗДАВАТ. ЧАК ТИ СЕ ДОЕ.ВА.
9
0
 
1
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Страхотни са при условие , че има нещо за ядене на тях !
8
0
 
1
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
до 8Подразбирам че си жена, която си е патила от подобен род "изпълнения" (усет по думите ти, но не е важно). Коментара ми не е нападка, съгласен съм с теб и с изказването ти, но не мисля че хора току що запознали се отиват директно на "вечеря на свещи". Хората се манипулират лесно, защото са спрели да си задават елементрани, но важни въпроси. Разрешават други хора (източници) да ГИ определят по ред критерии, и това отваря вратата за други човешки качества.....не толкова достойни.
7
1
 
2
 
! Отговори
от 6 до 7 преди 10 години
Да прав си. По-скоро в коментара си имах в предвид хората да не използват подсъзнанието на другите за гузни цели, за собственна изгода. Нехуманно е.Всяко развлечение е на подсъзнателно ниво.Може би заради коментарите ми 3 И 4 го написах.В смисъл става за въпрос кое е секси и така хора, които нямат истински чувства към друг биха могли да се представят все едно имат.Мразя мъже злоупотребяващи с жени. И бих казал злоупотребата с подсъзнанието на жените (както и на мъжете) е нещо отвратително
6
0
 
3
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Подсъзнанието ни се изплозва от всички по желание от момента, в който се раждаме. За това има науки, за това има реклама, маркетинг, психология за клиенти и купища други приоми....ако някой се влиае или поддава лесно на такъв приницип.....ми за мен това е слабо/първично под/съзнание..... пример за това е планетата Земя!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога не използвайте подсъзнанието на някой, за да му влияете и да му втълпявате мисли, които не са негови.
4
0
 
2
 
! Отговори
от 3 преди 10 години
Откъде го знам това НЕ Е ВАША РАБОТА.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не бих казал, че вечерите на свещи или нощите на свещи ме привличат. Стоенето на тъмнина и наличието на такива свещи оголемява цениците и инстиктивно човек почва да мисли с подсъзнателно ниво, настроен романтично (като включим и мириса). На пръв поглед няма нищо лошо, но така допускаме човека срещу нас в своето подсъзнание и го поставяме като нашият избран партньор. Но дали има истинска любов или само съблазън човек трудно може да прецени.Любовта не се крепи само на съблазън, а и на търпение.
2
0
 
2
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
Още една купчина глупости, които читателя няма как да провери! Хонорара обаче е сигурен!
1
0
 
2
 
! Отговори
. преди 10 години
не знам дали ви е хрумвало, че за свещите има и естествени, безвредни ароматизатори и че полезният ефект на такива вечери се дължи най-вече на присъствието на любим човек. освен това името ,,Исаксон,, никак, ама НИКАК не ме кефи. не знам защо....а ,,Икеа,, съм я подарила на руснаците.:)