Пожелахте: Смърт срещу ?8000. Да си умреш от кеф!

1400 европейци предават богу дух в швейцарски клиники за евтаназия
28 мар 2016 07:07,
17
Пожелахте: Смърт срещу ?8000. Да си умреш от кеф!
Снимка: flickr

Мнозина ги наричат емигрантите на самоубийството. Всяка година близо 1400 души от цяла Европа, страдащи от нелечими заболявания, отиват в една от трите клиники в Швейцария, за да сложат доброволно и саморъчно край на живота си.

В Швейцария евтаназията е легална. Германци, англичани и французи преобладават сред клиентите на клиниките.

Заради голямото търсене от Италия обаче тази година е открита и четвърта клиника - Paradiso (Рай) в Лугано, на 70 км от Милано.

В последния ден от живота си пациентът прави каквото пожелае в стаята си - хапва любимо ястие, слуша любимата си музика. След това изпива саморъчно смъртоносен коктейл, който го убива безболезнено за 7 минути.

Но как е възможно всичко това? Италианският седмичник "Еспресо" описва механизма на сладката смърт – в Швейцария доброволното асистирано самоубийство е легално от 1942 г.

Затова и много европейци плащат между 5000 и 8000 евро, за да сложат край на обречения си от нелечима болест живот. В Италия например евтаназията е забранена, но мнозина, които смятат, че имат право на такава, прибягват до услугите на асоциацията “Екзит Италия”. По нейни данни поне 4-ма италианци на месец слагат край на живота си в швейцарските клиники.

Стотици са записалите се в асоциацията с цел да се информират. Други 200 пък всяка година се обръщат към клиниките без посредничеството на асоциацията.

Не е казано обаче, че молбите им ще бъдат удовлетворени, защото правилата в сферата на асистираното самоубийство са железни в Швейцария.

В момента там действат три асоциации за легална евтаназия - Dignitas в Цюрих, Ex International в Берн и Life Circle в Базел.

И трите клиники са луксозни и комфортни, потънали сред зеленина и приказни панорами. Десетки специалисти в тях преценяват стриктно и прецизно всеки един от случаите, след което отсъждат дали “сладката смърт” е приложима за съответния пациент.

Как става всичко това? Екип от лекари разглежда цялата медицинска документация на пациента. Ако положението му е неспасяемо и не съществуват алтернативи, тогава се дава зелен светофар на евтаназията.

Цялата "операция" трае около 15-ина минути

Болният избира как да прекара последните часове от живота си, дали иска да консумира определено ястие преди смъртта си, или да слуша любимата си музика в последните си минути. След това изпива две хапчета против повръщане. Ако все още не е променил намерението си и ако е решен да продължи нататък, след десетина минути му се приготвя смъртоносен химически коктейл от натриев пентобарбитрал.

Пациентът трябва да вземе чашата със собствените си ръце и сам, без ничия помощ, да погълне съдържанието ѝ. Дозата е толкова силна, че в рамките на 3 минути пациентът заспива дълбоко, а сърцето му спира да работи до 7 минути. След това тялото се кремира и клиниката изпраща праха му на семейството.

Не всички пациенти обаче могат да разчитат да бъдат придружени от близките си в последните минути от живота си. Според италианския закон например роднините на нелечимо болните в този случай биха извършили престъпление, което предвижда до 12 г. затвор. Мнозина все пак поемат риска, но в този случай не могат да нощуват в една и съща клиника с пациента.

Тези подробности, както и цената на самоубийството – 5000-8000 евро, обаче не са никакъв проблем или обезкуражаващо обстоятелство за онзи, който е взел това крайно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Благодаря за рецептата, записах си я /за собствена употреба/. За хапчетата против повръщане не бях се сетила сама.Мисля, че за изнасяне на такава информация в подробности трябва да се сезира комисия. Това не е ли наказуемо?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лошото е,че в БГ и краят ни не може да е достоен,както е бил и живота ни. или пък...трябва да събирам тези пари от раждането си,а?
12
4
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Самоубийството е голям грях, хората които го правят се озовават на много, много по-лошо място от това което са напуснали. Там е плач и скърцане със зъби. Не е позволено на човека да отнема сам живота си защото живота е дар от Бога. Който наруши тази заповед - да не убива, включително себе си го чака съдба много по-лоша от тази от която си мисли, че се е отървал. "На човек е определено да умре веднъж, после съдът"
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
будистите казват, че самоубийците започват живота си отново, в същото тяло и се прераждат в същия живот, докато не вземат друго решение.
10
1
 
9
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Ситуацията е много деликатна. Болките може да са непоносимо силни и ако болестта е в крайна /последна/ фаза, тогава - да, това може би е решение на проблема. Но има и за най- злокобното заболяване искрица надежда, че е възможен и обрат, подобрение, че и излекуване.Една е истината - всеки сам разполага и решава за себе си.
9
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А знаете ли, че след смъртта душата продължава да съществува и отива или в Рая или в ада. Самоубийството е смъртен грях, води до вечни мъки в ада. Не се лъжете! Всеки трябва достойно да си носи кръста, а не да го хвърля и да дезертира от живота. Това да се самоубиеш не е достойно дело, а позорно бягство от проблемите.
8
4
 
32
 
! Отговори
Възмутена преди 8 години
Що за заглавие на статия?! Става въпрос за терминално болни хора, за които това е единствният вариант за лека, безболезнена и достойна смърт. Не бих казала, че това е "Да си умреш от кеф".
7
0
 
14
 
! Отговори
Мила преди 8 години
Таз статия беше преди 2 дни в 24 4аса, защо копирате така?
6
3
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Съгласен съм, че доста по-хуманно в описания от теб случай, но също съм и съгласен, че не сме дорасли за това - що народ ще си замине "доброволно" при тая възможност .. Много сме далеч от нивото на Швейцария, във всяко едно отношение.
5
8
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Защо трябва да им се дават на тези толкова пари, гадна история. Кремацията влиза ли/а рецептата е дадена в статията, мерси/
4
9
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Няма правилен отговор...
3
5
 
28
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
До 1:Много си прав, наистина не сме дорасли за това... не сме дорасли и за много други неща, включително и за носене на оръжие, че те сега под път и над път се бият за щяло и нещяло, а ако се носи и оръжие не ми се мисли какво ще стане... буквално всеки ден ще се гърмят!!!
2
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много тъжно ми стана от тази статия. Яжте, пийте и си носете новите дрехи...
1
7
 
130
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евтаназията е един достоен край за неизличимо болните, които са в съзнание и разбират какво им се случва. Мой роднина се хвърли от висок етаж, беше болен в последен стадий от рак и не искаше да мъчи повече себе си и близките си. Нямаше ли евтаназията да е по-хуманна от това да се размаже на плочките пред блока? В парламента имаше дебат преди време, но решиха, че българите не сме дорасли за това.