Отровни риби – дрогата при делфините

Токсичността им докарвала до наркотично опиянение, смятат учени
13
Отровни риби – дрогата при делфините
Снимка: Flickr.com

Австралийски учени установиха, че някои делфини нарочно се набождат на отровните шипове на риби, за да получат опиянение и удоволствие, съобщава "Лента".

Микродозите на токсина докарват тези морски бозайници до наркотично опиянение, което те съзнателно търсят. До тези изводи стигнал екипът на д-р Криста Никълсън от университета "Мърдок".

Учените подробно изучават живота на китообразните и следят тяхната популация в естуара Пил-Харви в западното крайбрежие на Австралия.

Няколко пъти специалистите успели да наблюдават млади делфини, които в продължение на няколко часа си "играли" с риби с отровни шипове. Последното от тези наблюдения било зарегистрирано на 24 януари. Тогава едно от животните, кръстено Хъбстър, на няколко пъти подхвърлял над водата раздута риба, за да си нанесе убождания.

Такива примери били известни на изследователите, работещи и в други райони на Австралия. За пръв път подобно поведение било регистрирано през 1995 година от Лиза Щайнер, изучаваща бутилконосите делфини край бреговете на Португалия.

Много риби с шипове притежават токсини, най-известният от които е тетродотоксинът, притежаващ нервно-паралитични свойства. Криста Никълсън счита, че малки дози от него могат да имат наркотичен ефект, който привлича делфините.

/БТА/


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
от сидни Аав$тралия преди 1 година
Аз имам няколко коли, ама ти едва ли ще разбереш цивилизацията и красотата тук, защото ти винаги ще гледаш само телефона, колата, или часовника ми Nike Torque защото си оскотял
Също като Христофор Колумб обеснявал на диваците за цивилизацията а те гледали само мънистата закачени на на кръста му, за тях това било символа на благосъстоянието напредък и богатство.
В Новия Свят телефони, часовници са просто полезни предмети които ползвам колкото да ми вършат работа доволно, по-развита култура сме
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сидни, смени ли колата и часовника или още си с тея от пенсионирането на Капитан Петко Войвода?
7
0
 
0
 
! Отговори
дттг преди 1 година
Тез риби ги няма в Мексико. Иначе картелите ще фалират. До няколко години наркотиците ще бъдат изместени от риби. Атракция на морето: Потапяш си краката в аквариум с риби 10 мин. - 30 лв. Ще го има пред всяка дискотека!
6
0
 
2
 
! Отговори
Малката дРусалка преди 1 година
50 нюанса риба :-)
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а дали папкат кактусо- и гъбовидни халюциногенни водорасли? :)
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
веднага да се вкарат в затвора и после - принудително лечение. ааааааа!
3
1
 
2
 
! Отговори
Сър Стенли Ройс преди 1 година
Това научно откритие сигурно го е направил нашия Синди-то, който явно има опит със субстанции всякакви
2
0
 
9
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
На рибния дали ще има такива риби да си взема 2-3, за скара де, то е ясно :) :D
1
0
 
21
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 1 година
Ей го на, и те се боцкат, само че с рибета щот нямат спринцовки а и под вода ни магистралка да смръкнеш, ни да се напушиш подобаващо. Човещинка, кво да ги праиш .... опс делфинищинка!