Учени установиха: Ходете, за да поумнеете!

Подобрява се потокът на кръвта, засилва се паметта
25 апр 2017 14:01,
13
Учени установиха: Ходете, за да поумнеете!
Снимка: архив, Reuters

Учени от университета Ню Мексико Хайлендс в Лас Вегас откриха, че ходенето подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и познавателните способности на хората, съобщи изданието "ЮрикАлърт!", цитирано от Лента.

Ефектът е по-слабо изразен в сравнение с бягането, но е значително по-голям, отколкото при карането на велосипед.

До изводите си авторите на изследването стигнаха по време на наблюдения върху 12 младежи в добро здраве.

Доброволците се придвижваха с постоянна скорост около един метър в секунда. Кръвоснабдяването на главния мозък се измерваше с ултразвук.

През 2015 г. австралийски учени доказаха, че когато става дума за общото здравословно състояние, сърдечно-съдовата система и намаляването на риска от преждевременна смърт, ходенето е по-полезно от бягането, припомня в. "Дейли мейл". Експертите установиха, че хората, които първоначално правели по 1000 крачки на ден, а постепенно стигнали до 10 000 дневно, намалили наполовина риска от преждевременна смърт. Дори тези, които увеличават крачките си от 1000 до 3000 на ден, намаляват риска с 12 %.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно а не правете интриги понякога се питам тия от клюки и интриги какво мислят да правят занапред живееки в провинционален град като ловеч место да се съберем да пиинем да живнем се занимава с неща.които нито го интересуват нито иска човек да ги знае место да осъмнем в дискотеката повечето на тия години стоим вкъщи пита се в задачата що ли и докога ще кибичим тука нее въпроса в пари въпроса е в уважението един към друг поздрави на бившата ми компания и дано да го разберат полза иначе няма
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак да се поумнява, е пресилено, но има нещо друго. При ходене, за разлика от бягането и карането на колело, се стъпва наблегнато на петата. С това се подпомага изчистването на стените на вените и артериите от краката, през корпуса до главата. Кръвоносните съдове натрупват шлаки по стените си от съвсем ранна възраст на организма. Тези налепи възпрепятстват кръвооросяването, оттам храненето и изчистването на клетките, с което се затрудняват техните функции.
9
0
 
3
 
! Отговори
Куриере, де да сера? преди 6 години
Бъдете умни! Станете пощальони!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да ходим, трябва и да ядем.
7
0
 
2
 
! Отговори
Много умни преди 6 години
Отрили са топлата вода или си запълват времето и усвояват пари!!! Един от най-великите математици Лагранж 17-18 век винаги е правел дълга разходка преди да подхване теоремите!!!
6
2
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
До АнонименА твойте работодатели пиячи на препарат за канали като ходят по 100 км дневно по-умни ли са ?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кирил СофийскиЕ, все пак започват от абсолютната нула, топката, тичат за да я ритнат, тичат, тичат, а вследствие на това /и ругатните на тренера/ проговарят. Някои дори по телевизията! Както и да го погледнеш - забележителен прогрес ;)
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От "гледна точка" на такива "учени",би трябвало всички животни,които ходят, да са по-умни,от всички хора,които или лежат,или ползват превозни средства.А в рамките на хората,всички тези,които съставляват племена,незапознати с живота в съвременната цивилизация и ползващи единствено ходенето,като средство за придвижване,би трябвало да са най-умните.И сега,какво да кажем за горките учени,които,заровни из разни лаборатории и кабинети,почти не се движат???!!!Вай,вай,горките хЮмЪни!!!
3
4
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Защо тогава футболистите не са от най-умните ?!?!
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да поумнеят американците трябва всеки ден да пробягват по 100 километра. Или да изяждат по една риба, голяма колкото кит.
1
0
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Политиците като не слизат от автомобилите,затова ли са такива?