Кост, зъб, фекалии... Откритие! Йети е мечка

Съществото е създание от фолклора в района на Хималаите
29 ное 2017 15:00,
7
Кост, зъб, фекалии... Откритие! Йети е мечка
Снимка: Pixabay

Изследване на предполагаеми останки на Йети разкри, че то всъщност е мечка, предаде Ройтерс.

Учените от университета в Бъфало, САЩ, направиха генетични анализи на девет останки от кост, зъб, кожа, косми и фекални проби от музей и частни колекции, посветени на Йети.

От тях осем имат общи характеристики с азиатските черни мечки, хималайските кафяви мечки и тибетските кафяви мечки. Всеки от тези подвидове обитава различни места и в даден момент представителите им погрешно са били взети за Йети, наричан още Снежния човек.

"Това категорично показва, че легендата за Йети има корени в биологичните факти и те водят към мечките, които обитават района в настоящето", каза биологът Шарлот Линквист от университета.

Тя определи изследването като най-стриктното, правено върху предполагаеми останки от Йети. Проследени са митохондриалната ДНК и генетичен материал в клетките, предаван от майките, от проби, намерени в Тибет, Индия и Непал, както и от популации на черна, кафява и бяла мечка.

Йети е създание от фолклора в района на Хималаите, което се превърна в част от западната култура. Кафявите мечки, обикалящи високите части на Тибетското плато, и онези в западните части на Хималаите принадлежат към две отделни популации, отделени една от друга вече хиляди години, въпреки относителната им географска близост, твърдят специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Егати учените преди 6 години
Йети е изял мечка!
4
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Има,има .В този сайт са едно след друго
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма толкова тъпо заглавие просто .....
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
девет останки... осем от тях имат общи характеристики с азиатските черни мечки...Оки, ама осем не е девет и защо нищо не се споменава за резултатите от последната? Компроментирани ли са или са компроментиращи? Редно е да се каже.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ега го! Знаех си, че Йети е Фидоскя!