Трима идентични непознати... Таен социален експеримент!

Зловещата история на тризнаци от САЩ, разделени при раждането
Обновена: 30 юни 2018 19:41 | 29 юни 2018 21:30,
6

Снимка: YouTube

19-годишният Боби Шафран има напълно нормален живот. Израства в прекрасно семейство, има чудесни приятели, а сега вече е и студент в университета. Един ден, обаче, момчето се събужда и целят му живот се оказва лъжа. Розовият балон изведнъж се пука и Шафран разбира, че има брат близнак, с когото са били разделени при раждането.

Най-страшното: това не е сюжет от холивудски филм.

Първият ден в университета – нещо, което 19-годишният Боби очаква с голямо вълнение. Когато прекрачва прага на учебното заведение, всички започнали да се държат така, сякаш го познават отдавна. Някои дори го прегръщали и целували. Това било едно повече от топло посрещане. Странно, обаче, повечето го наричали Еди. Тогава момчето разбира, че нещо не е наред и липсват парченца от пъзела.

Оказва се, че Боби има брат близнак – Еди Галан. Двамата били разделени при раждането си при мистериозни обстоятелства. Медиите буквално избухват – вестниците започват да пишат за сърцераздирателната история на двама братя, които най-после са заедно, 19 години по-късно.

Оказва се, обаче, че близнаците всъщност са тризнаци. А историята е по-скоро зловеща, отколкото трогателна.

Радени през 60те години на миналия век, трите момчета стават част от таен социален експеримент, за който дори не подозират. Боби Шафран, Еди Галън и Дейвид Келман са дадени за осиновяване във вече несъществуващата агенция "Луис Уайз". И тримата са наблюдавани като част от изследване, проведено от "Детския център за развитие в Манхатан", който днес е известен като "Еврейски борд за семейни и детски услуги".

Целта на изследването била да надникне зад вечния въпрос – природата срещу възпитанието, и да провери дали, ако тризнаци бъдат поставени в различна социална и семейна среда, това ще се отрази на връзката по между им. Никой обаче не знае за този експеримент. Дори приемните родители умишлено не са били информирани за наличието на другите две деца. Оказва се, че мащабите на тайния експеримент са значително по-големи и десетки близнаци са били разделени в различни семейства.

Пред Washington Post тризнаците дори споделят, че това, което изследователския център е направил, е близо до нацистките екперименти. "Не можеш да си играеш на Господ... ", казва един от тризнаците. А зловещияг експеримент дори води до самоубийството на едно от момчетата през 1994 г.



Историята наистина се превръща в сюжет за филм и режисьорът Тим Уордъл създава "Трима идентични непознати", чиято премиерна дата е днес в САЩ. Документалната лента е разказ от първо лице.  В "Трима идентични непознати", обаче, липсва гледната точка на Еврейския борд, защото от НПО-то отказват да застанат пред камерите на Уордъл.  Потърсени от Washington Post, говорител норганизацията пуска официално изявление, в което  напълно се отрича участието на Еврейския борд в подобен експеримент. Организацията се разграничава и от учения, който го е провел.

След всичко, през което преминават тризнаците, обаче, експериментът никога не става публично достояние. Д-р Нойбауер, който умира през 2008 година, до последно твърди, че е постъпил правилно. Данните, събрани по време на зловещото изследване са заключени в Йейлският университет и достъпът до тях е забранен до 2065 г. С помощта на адвокати, момчетата успяват да се доберат до хиляди страници от експеримента, но информацията в тях не била редактирана и обощена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: тризнациСАЩистория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАЙНАТА НА ОСИНОВЯВАНЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗКРИВА!!!ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА : КОЙ Е БАЩА НИ 2013ТАМ РАЗГЛЕЖДАТ КАКТО СТРАНАТА НА ДЕЦАТА, ЧЕ ИМАТ ПРАВО ТАКА И СТРАНАТА НА ОТКАЗАЛИЯ СЕ ОТ ТЯХ! ДОВОДИТЕ БЯХА ДОБРИ В ПОЛЗА НА НЕРАЗКРИВАНЕТО!ЩОМ НЯКОЙ НЕ ВИ ИСКА , ЗАЩО ТРЯБВА ДА МУ СЕ НАТРАПИТЕ!
4
1
 
9
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
Извън самото съдържание на тази статия, а то е ясно, че след като има "таен социален експеримент" няма начин да не са замесени НПО-та и е в р е и, не е зле да си проверите правописа! не може водеща интернет новинарска медия само в една статия да допуска такива брутални правописни и синтактични грешки - "Манхатан", "обощена", "норганизацията"...
3
7
 
27
 
! Отговори
ovi преди 5 години
Има и четвърти близнак- четиризнаци са. Тримата са ясни, четвъртият е бил отвлечен от извънземни, и е превърнат във веган- ***. ( Ви-Джи ) . Хванат е когато прегазва закона. Осъден е, и докато излежава присъда, бяга от затвора в Ловеч. До днес не е заловен. Особено опасен, може би се крие из баирите около Карлуково. Следите сочат, че В района изчезват още неузрели домати, горчиви краставици, и плешив копър. Особено опасен Веган е, няма спор. Останалите двама от тризнаците не го искат.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно врме е да отпадне тайната на осиновяванетоОт статията не става ясно какво е " зловещото" на експеримента, освен че някой е проследил съдбата на децата.На осиновителите по принцип не се казва кой е родителя на децата.ит.н.В един момент всички пазят тайна.Като в латино- сериал
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато действат първобитните закони за " тайната на осиновяването" ще съществува риска да се ожениш за близък роднина.Това е същността на експеримента- и това е прословутата "тайна на осиновяването"