Fake News на 628 години: Истината за плащаницата на Христос

Чудо на църквата или откровена измислица, доказана от учените?
17 юли 2018 17:00, Джесика Вълчева
101
Fake News на 628 години: Истината за плащаницата на Христос
Снимка: Wikipedia

Мъже израилтяни! Изслушайте тия думи: Иисуса Назорея, Мъж, засвидетелстван пред вас от Бога със сили, чудеса и личби, що ги Бог стори чрез Него между вас, както и сами знаете, Него, по определената воля и предведение Божие предаден, вие хванахте и, след като приковахте с ръце на беззаконници, Го убихте; но Бог Го възкреси , като освободи от родилните болки на смъртта, понеже тя не можеше да Го удържи. (Деян.2:22-24)

Дали?

Торинската плащаница е фалшива – тежката присъда е произнесена от католически владика, който пише до Папа Климент VII още през 14 век с тежки обвинения – ленения плат, за който се смята, че е пропит с кръвта на Исус, е всъщност дело на човешка ръка, а не резултат от Библейско чудо.

Шокиращо за християнския свят, който отказва да приеме твърденията, но редица изследвания на учени също доказват, че следите по Торинската плащеница не са истински и датите изобщо не съвпадат.

През 1988 г. изследователите дори провеждат радиоизотопно датиране – метод, с помощта на който успяват да докажат истинската възраст на плащаницата, като според тях следите по ленения плат датират доста по-късно от Библейската ера.

Три независими един от друг теста – в Оксфорд, Аризона и Шведския федерален институт по технология установяват, че плащаницата всъщност е от времето между 1260-1390 г. Тогава са и първите известни сведения за ленения плат. Нещата започват да звучат като конспирация...

Последните проучвания сочат, че следите от Торинската плащаница са нелогични. Според учените те могат да се получат само от изправено положение, ако ръцете на човек са под ъгъл от 45 градуса. Това би могло да се случи и от позицията на някой, разпънат на кръст. Църквата, обаче, твърди друго –  след смъртта си Месията е бил увит в ленен плат и положен в гробна пещера.

Двама учени използват жив доброволец, манекен и синтетична кръв, за да пресъздадат чудотворното събитие и да установят възможните варианти, при които може да се получи подобен отпечатък, какъвто има на Торинската плащаница.

Изглежда пръските от кръв по ленения плат са падали по-скоро на случаен принцип от човек, стоящ изправен до плащаницата, отколкото от някого, увит в нея.

Дали това е църковна конспирация все още не може да се каже съвсем категорично. Освен това, не съвсем известни са и мотивите такава лъжа да се поддържа от църквата.

Вероятно нуждата да се поддържа вярата у миряните ражда поредица от "чудеса", чиято истинност тепърва ще се установява от изследователите. 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
литературен герой не може да притежава каквото и да е в реалността.
85
1
 
2
 
! Отговори
me преди 5 месеца
Отново сме свидетели на псевдо журналистическа статия.
Вълчева, защо не споменш, колко пъти католическата църква е давала плащаницата за изследвания на частни и държавни компании? Защо не напишеш, възможно ли е е още при първото изнасяне тя де е подменена?
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До NoName

Тук не слагай всички църкви,православната църква не е провеждала инквизиция,вероятно има и други църкви,които не са провеждали инквизиция.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбира се,че е трик,ако не вярвате,просто си направете сами експеримент,като боядисате парче бял плат с боя и си го нанесете на лицето,за да видите какво ще получите,във всеки случай няма да получите това плоско лице,че и с коса,разположена по този начин.
Те понякога правят такива неща,дано Бог ги накаже!Да не говорим и за инквизицията и психопатите,които чрез инквизицията са убивали хора на лична основа или да им отнемат имущетсвото или защото са били учени,чиито открития църквата е отричала.
82
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
Оставете го Христос,за какво ви е,след като отляво се мъдри Тита?Това е целта на упражнението.
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Медицинската сестра на Тодор Живков твърдеше,че Тошо ходел със закърпени чорапи.Да се изследват чорапите от учените на БАН дали има ДНК на Тошо по закърпените чорапи? Ако това е вярно,Тошо да се канонизира като светец,а внука му Тодор Славков като апостол на концентрата.
80
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Комерсиална постановка, пълна заблуда, истинска измама, шарлатания...., на мен ще ги разправят, да не съм вчерашен!
79
0
 
0
 
! Отговори
марги преди 6 месеца
До Иван - Иване, за мен ли говориш, не си познал! Смях се с глас!
78
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Истина или не, това с плащаницата има някакво обяснение, научно или не. Обяснение няма само за сънищата, които впоследствие се случват наяве. А има такива.
77
2
 
8
 
! Отговори
марги преди 6 месеца
До NoName- ми замисли се, как така две хиляди години Християнската вяра оцелява? Тук несъмнено има нещо свръхестествено! Знаеш ли, че милиони са избити от атеистите-комунисти, а Инквизицията преследвала еретици, се е поувлякла и както комунистите е изгорила наред със сухото и суровото! В тези действия Православната Църква няма пръст!
Образът на Исус Христос върху Плащеницата, не се е виждал, докато за пръв път не бил заснет с фотоапарат! Тук виждате негатива!
76
5
 
11
 
! Отговори
NoName преди 6 месеца
Първо да си призная, аз съм Атеист! Всяка религия от където и да я погледнеш си е ФРАНЧАЙЗ - Най-продаваната книга=Библията, най-продаваните услуги= кръщанета, погребения, освещаване и т.п. Строеж на църкви, манастири и т.п. Празници, продажба на свещи, икони, кръстове и всякакви такива... Мили хора, можеби има БОГ, ок може би и аз вярвам в такава сила, МОЖЕ БИ... Но Моля ви се, да вярвате на Църквата ха ха ха От името на Църквата и вярата са избити милиони и се избиват и до днес..
75
1
 
0
 
! Отговори
Right преди 6 месеца
Новината е взета от вчерашната италианска преса
74
3
 
2
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 месеца
До Марги
много хубав коментар, и аз казвам същото но тука един "богат" (на десетки левове) и мал-"умен" гущер който е сектант може да ти отговори, или направо да му видиш блога ще останеш потресена. Фанал задача за физика от 6ти клас за призми и накичил богове по нея и то е чудо и приказ. До там води оскотяването
73
8
 
3
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Тук само некви елементарни женички, търсещи внимание и упование не знам точно в какво. Нямат покритие на огромното демонстрирано самочувствие, нямат уважение към мъжете/щот са феминистки/, нямат деца/щот са кариеристки/ и само плащаници са им в тъпите глави.
72
11
 
6
 
! Отговори
Марги преди 6 месеца
Може ли някой да ми обясни, ЗАЩО трябва да ВЯРВАМ на някакви си "учени", обикновени грешни хора като мен, а не на Моят Бог Исус Христос? Свръхестествената му същност не се вмества в мъдруванията на всичката световна научна общност!
71
14
 
4
 
! Отговори
България преди 6 месеца
Погледни нагоре в небесата и ми кажи виждаш ли някаде край вселената е без край сабуди се и ми кажи ако наистина съществува нещо по висше от нас на тази планета то няма да е едно ще има и още виждал ли си го или тях? а някаде там ще има още много по висши от нашето все пак аз не вярвам защото не съм го-ги видял а ти видя ли нещо?
70
26
 
20
 
! Отговори
Свестен преди 6 месеца
Така и не мога да разбера как може да са Ви промили толкова мозъците... Религия - средство за управляване на овцете. Осъзнайте се малко, чудеса няма всичко е измислица.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днес бг, моля, изтрийте кощунствения коментар на Щерю!

Щерю, не пиши хули, лъжи и ереси! Не хули Пречистата Божия Майка и Дева Мария! Бог и Пресвета Богородица и Дева Мария и светиите поругани НЕ биват!
68
5
 
11
 
! Отговори
Флинт преди 6 месеца
До Анонимен 72

Сигурно си от наивниците на които от години евреите продават парчета от кръста за късмет!
Историята с плащеницата е част цялата заблуда.
67
8
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
През Средновековието църковни служители са продали за пари хиляди реликви
кръстове с килийки в тях) с мляко от Божията майка. Ако се съберат на едно място - ще излезе 2-3 тона мляко от Дева Мария. И Торинската плащеница е църковна измама от този сорт.