Критики, презрение: Признаците за развод

Кои са "четирите конника на апокалипсиса"?
10 авг 2018 22:55, Екип на Tialoto.bg
27
Критики, презрение: Признаците за развод
Снимка: pexels.com

При проучване на брачния живот на много двойки, семейният терапевт Джон Готман е откроил четири основни характеристики, които чертаят бъдещ развод. Той ги нарича "четирите конника на апокалипсиса".

За какви несъответствия говорим? За критиките, неуважението, агресивната самоотбрана, нежеланието да влязат в конфликт. Подобни проблеми се срещат в абсолютно всяка връзка, но ако в една семейна двойка е повече от един, терапевтът може да има сериозни съмнения за трайността на брака.

Ето ги и четирите признаци за развод.

1. Критика към партньора, а не към поведението му

Критиката, която предполага, че нещо не е наред с партньора. Често използвате обобщения, като например "Ти винаги ...", "Ти никога ...", "Вие сте от онези хора ...", "Защо си (това) ...". Обикновено този, към който е критиката, започва да се защитава и в резултат партньорите вече не се чуват един друг. И по-нататъшната комуникация става невъзможна.

Какво трябва да направите? Ако използвате критика, насочете я към специфичното поведение на партньора, а не към неговата личност като цяло. Например: "Х се случи, почувствах Y, имам нужда от Z".

2. Изразяване на презрение към съпруга

За какво говорим? За всички невербални сигнали, които ясно показват, че един от партньорите вярва, че другият е на по-ниско ниво от самия него. Това може да бъдат подигравки, обидни прякори, сарказъм, презрителна усмивка... Това е всичко, което бие по самооценката на партньора. Целта на тези действия е да се нанесат обиди или да се забавлявате със съпруга/та. Това е най-сериозният проблем от всички четири.

Какво трябва да направите? Съпрузите трябва да работят върху себе си, за да изключат такива атаки и да създадат атмосфера на взаимно уважение и доброта.

Вижте още по темата в Tialoto.bg


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
"...наблюдаваме други двойки и се опитваме да познаем кои са българи. Познава се по следното: Жената върти очи и прави фасони, мъжа повишава глас и говори на ‘ма’"
Мдааа! Явно в крайна сметка ги познавате по езика на който комуникират! Колко находчиво! Изумен съм!
23
0
 
0
 
! Отговори
пълно разложение преди 7 месеца
Българската жена преживя сериозни морални конвулсии.
Първо еманципацията при социализма. Апартамента го даваше партийния секретар "ако има нужда". При развод мъжа оставаше на улицата защото цял живот беше работил за "общото благо".
След това имаше малко объркване, но при Жан Виденов стана ясно че мъжа не може да изкара пари и за хляб и жените си грабнаха бохчичката и тръгнаха по света.
Сега е следващия етап. Тези които са се уредили като Курнелия и виждаме безардонното и поведение и онези които
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте сега, жената винаги е права! Така че всякакви подобни статии са крайно неуместни, защото не отчитат пола (gender). Даже Съвета на Европа го забеляза това и се опитва да наложи изключително силен политически натиск да се узакони безрезервната правота на жената във всичко.
21
1
 
1
 
! Отговори
Българка преди 7 месеца
До Анонимен 20

Интересно, в коя "чОжбина" сте, след като околните ви пушат. В цивилизованите държави пушенето отдавна е забранено навсякъде.
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Със съпруга ми (също българин) от години живеем в чужбина и имаме игра като излезем: наблюдаваме други двойки и се опитваме да познаем кои са българи. Познава се по следното: Жената върти очи и прави фасони, мъжа повишава глас и говори на ‘ма’, крещи се на децата, единия или двамата пушат, телефоните са на масата. В Българските семейства тези четири признака наистина нищо не означават, в нормалните може би...
19
0
 
2
 
! Отговори
Допълнение преди 7 месеца
Допълнение към коментар 17 ("Сигурен признак")

Заменили са със звездички ника на Цициника.
18
1
 
5
 
! Отговори
Додо преди 7 месеца
Каква е тази комформистка снимка? Бял мъж с кафява жена?!? От Бибиси или от Дойче Веле я откраднахте?
17
1
 
4
 
! Отговори
Сигурен признак преди 7 месеца
Комплексиран нашенец се жени за помакиня с научна степен. Заживяват в Германия, след години нашенецът едвам се добира до позицията на обикновен бачкатор.
Толкова е смазан от комплекси, толкова е притиснат под чехъл, че единственото място, където може да излее злобичката си е този сайт. Подписва се като *** и вечно е психично неуравновесен.
Е, колко още време според вас ще издържи бракът му?
16
2
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 7 месеца
До От опит

Я? Стига бе. Направо невероятно. Веднъж, ако щеш вярвай, но намерих презерватив вътре в едно 19 годишно момиче от Пазарджик, дето се запознахме в рейса, впоследствие ходихме наляво-надясно и дойде да спи в нас :))) Бях шокиран, тя се разплака и призна, че предния ден спала с някакъв си друг. Ама аз си мислех, че това е някакъв изолиран случай, дето само на мен ми се е случвал. Явно и друг път се е случвало с други хора :)))
15
3
 
1
 
! Отговори
От опит преди 7 месеца
Внимание често причина за остри проблеми в семействата са замърсяване на женските полови органи.Примерно има презервативи в вагината.
Появяват се остри пси блокажи с съпруга..Спират лечебните полови контакти..

Съвет жени почиствайте се редовно..
14
1
 
4
 
! Отговори
Бай Благой преди 7 месеца
За да имаш добра връзка трябва да полагаш усилия за да я поддържаш такава. Иначе нещата се оставят на случайността. Един ден и двамата сте щастливи и всичко е ОК. На другия някой го е стегнала шапката и положението е ад.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хм - самооценката на партньора ми стана далече по-висока, докато правех всичко възможно да го хваля и за най-малките неща, да го стимулирам да постига повече и да подкрепям безрезервно всичките му решения. И накрая той реши, че съм твърде незначителна и заслужава нещо по-добро. Е, разбира се, че подкрепих и това решение и му благодарих от сърце, че изчезва от живота ми.
12
2
 
12
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
Тази статия е написана с една единствена цел - да покаже снимката, на която като семейство са изобразени бял индивид и черен джендър. Добре че не са сложили и припкащо азиатче до тях
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки си гледа в смартфона, а всички подобни устройства облъчват.
10
4
 
7
 
! Отговори
взаимоотношения преди 7 месеца
те така си говорят ако си говорят в бг някои не си и говорят
9
5
 
6
 
! Отговори
развод преди 7 месеца
оказва се че лошите не са лошите
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изневярата има ли обич непростимо е.
Простят ли ти не те обичат.
7
8
 
2
 
! Отговори
човечност преди 7 месеца
развод има когато мъжа и жената не искат деца разбираемо но неразбираемо е когато някои хора ти приписват свои грехове
6
1
 
5
 
! Отговори
стилни хаха преди 7 месеца
е хубава работа
5
6
 
1
 
! Отговори
Аман от злоба хм преди 7 месеца
познавате ли Бог не гнуотията