Самоунищожилата се картина на Банкси... Която струва два пъти повече

Секунди след като беше продадена, "Момичето с балона" се самоунищожи
8 окт 2018 12:45,
38
Самоунищожилата се картина на Банкси... Която струва два пъти повече
Снимка: БТА

Аристът вандал Банкси разкри как е скрил шредер в своя картина още преди години, като предпазна мярка, ако картината бъде продадена на търг.

Картината на момиченце, което държи червен балон във формата на сърце, се самоунищожи секунди след като беше продадена на търг в аукционна къща "Сотбис" в Лондон.

Банкси разкри, че е скрил шредера в картината "Момичето с балона" с видео в Instagram,  което по-късно беше изтрито, пише "Daily Mail".

Във видеото става ясно, че той скрива шредера в рамката на картината, а самият унищожител на документи се активира от дистанционно.
Артистът включва във видеото си и кадри от залата на търга, както и реакциите на присъстващите от случващото се.

"Преди няколко години тайно вградих шредер в картина, в случай, че някога бъде изложена на търг", разказва Банкси във видеото.

Така може да се окаже, че той тайно е помогнал да се разкрие идентичността му, защото и други хора от залата са го заснели на камера.

Мъжът, който се смята, че е заснел видеото, което Банкси качи, много прилича на художника Робин Кънингъм, който и преди е бил подозиран, че е прочутия уличен артист.
Подозренията се засилват още повече от интервю на Кънингъм пред британския "Канал 4", в което художникът от Бристол цитира Михаил Бакунин: "Стремежът да разрушиш също е творчески порив".

Обратно в залата на търга, на едно от многото видеа, може да се види как служител на "Сотбис" говори по телефона с наддаващ на търга, и гледа шокирано как картината се самоунищожава.

Възможно е обаче този акт на Банкси да е имал отрицателен ефект, защото въпреки че картинта е унищожена, това може да удвои цената й.

Веднага след края на търга Алекс Бранцик, старши директор на "Сотбис" заяви, че аукционната къща е била... Банксирана.

Експерти смятат, че интересът към картината след самоунищожаването й ще скочи още повече и купувачът може да я продаде за много повече от £1.04 млн., които е дал.

В мрежата вандалската постъпка на Банкси предизвика порой от коментари. Някои са на мнение, че творецът е постъпил гениално и актът му е еманация на отношението му към снобарщината на света на изкуството.

Други пък се чудят дали и "Сотбис" не са били "посветени" в номера на Банкси.

Трети са на мнение, че това очевидно е послание, че изкуството не може да се притежава, а е предназначено да се преживява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мама му и подсъзнание,като гледам снимката горе под рамката виждам ръка която показва среден пръст,само при мен ли е така,а всъщност е роклята
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е била тази батерия, та да държи заряд толкова години ?
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега всеки втори зикувствовед ще ми става ... Лелееее, докъде я докара света, с тоя глобализъм.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора... вие в музей били ли сте ? Та да видите изкувство ? Тоя съвременен шит, ще изчезне безледно, само след 10-15 години ...
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кви бански кви 5 лева ?
22
2
 
4
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
До Анонимен 26Щом наричаш ''нещо'' изкуството значи просто си плитък и елементарен.Разбира се не всеки е длъжен да разбира от изкуство но пък щом не го разбираш е по-добре да не го коментираш.Колко типично е да говорим за неща от ,които си нямаме и поятие.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Banksy отдавна не е само един човек. Цяла организация е.
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда многото пари побъркват хората. Как иначе може да се обясни, че за това НЕЩО се дава такава сума, а кот се нареже - двойна? Луда работа!
19
1
 
10
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
Браво!Ако може следващия път пръскачка с Ако да се пусне на финала и да им измие очите, ще е супер арт :)
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
топлопредаването е бавен процес. топломерът прави едно измерване на 10 секунди. Няма смисъл от по-начесто. През останалото време процесорът спи. Изключен е и екранът дори.Батерията вътре в стандартен софийски топломер струва под левче на 1000 бройки.За да се захрани електродвигателче, обаче батерия за топломер не стига. не може да даде достатъчно ток. Аз бих заложил, че е имало 3 или 4 алкални батерии АА и двигателче с редуктор..
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм... ножчетата са поставени паралелно на хартията и няма как да срежат листа...
16
1
 
13
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Хахахахаха! Много добър! Браво! Няма значение дали ще и се вдигне цената, или не! Важното е, че ясно показа какво мисли за аукционите! :)
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ефектно щеше да е, ако я беше унищожил с кило две експлозив сложен в рамката.Уникално шоу щеше да е :D
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обяснете тогава каква е консумацията на топломера дето ти виси на радиатора 10 години и какъв ток консумира един шредър, за да работи?отделно колко ток консумира антената на дистанционното на шредера, което някоко години стои в standby?от там ще сметнем необходимото количество батерии, тяхното тегло, теглото на цялата композиция, която с лекота се повдига от един човек (вторият само я прикрепя).
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е изкуство, а уау ефект и фалш. И пак ще започнат сега призиви за толерантност и политкоректност, че пари са давани и ама вижте сега... И тук както при половете се размива границата на стойностното от бездарното.
12
1
 
7
 
! Отговори
вартата преди 5 години
До АнонименНе е нужно батерията да е специална за да държи 10 години.*** до най близкия супермаркет и ще видиш, че срокът на годност на най-прости АА/ААА батерии за 0.5лева е 2028 година - толкова е маркирано. А реално сигурно ще издържат още 10 години след това. Естествено през това време консумацията трябва да е минимална.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМоето момче, аз съм инженер по електроника. Освен батериите, които се продават в магазина, има и батерии, които се поръчват за специални нужди и издържат поне по 10 години.Вземете се научете - това, дето се продава по 50 ст.-1 лев издържа точно колкото и цената си. В специализираните сайтове има съвсем различни батерии със съвсем различна цена и предназначение.Справка - батериите на топломерите ми ги смениха на 6-тата година, а все още работеха.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм бил на изложба на Банкси в Лондон и там пишеше "материалите които виждате са снимани или свалени от публични места, и изложбата няма никакви отношения с художника Банкси". Имаше парчета от стени с негови рисунки, които явно са били просто отчупвани от собствениците на къщите и продавани на търг, нещо както с берлинкста стена. Всички които печелят от тези картини са общо взето като ***, трупат пари, без да плащат стотинка на Банкси.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най вероятно го е направил демонстрационно, но опита е доста сполучлив.все пак може да е бил в залата или пък да е имал поставен човек там.
8
3
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Вдигна и цената тройно, но не мисля, че е постановка на Сотби или негова. Просто механизма на батерии нещо даде фира