Самоунищожилата се картина на Банкси... Която струва два пъти повече

Секунди след като беше продадена, "Момичето с балона" се самоунищожи
8 окт 2018 12:45,
38
Самоунищожилата се картина на Банкси... Която струва два пъти повече
Снимка: БТА

Аристът вандал Банкси разкри как е скрил шредер в своя картина още преди години, като предпазна мярка, ако картината бъде продадена на търг.

Картината на момиченце, което държи червен балон във формата на сърце, се самоунищожи секунди след като беше продадена на търг в аукционна къща "Сотбис" в Лондон.

Банкси разкри, че е скрил шредера в картината "Момичето с балона" с видео в Instagram,  което по-късно беше изтрито, пише "Daily Mail".

Във видеото става ясно, че той скрива шредера в рамката на картината, а самият унищожител на документи се активира от дистанционно.
Артистът включва във видеото си и кадри от залата на търга, както и реакциите на присъстващите от случващото се.

"Преди няколко години тайно вградих шредер в картина, в случай, че някога бъде изложена на търг", разказва Банкси във видеото.

Така може да се окаже, че той тайно е помогнал да се разкрие идентичността му, защото и други хора от залата са го заснели на камера.

Мъжът, който се смята, че е заснел видеото, което Банкси качи, много прилича на художника Робин Кънингъм, който и преди е бил подозиран, че е прочутия уличен артист.
Подозренията се засилват още повече от интервю на Кънингъм пред британския "Канал 4", в което художникът от Бристол цитира Михаил Бакунин: "Стремежът да разрушиш също е творчески порив".

Обратно в залата на търга, на едно от многото видеа, може да се види как служител на "Сотбис" говори по телефона с наддаващ на търга, и гледа шокирано как картината се самоунищожава.

Възможно е обаче този акт на Банкси да е имал отрицателен ефект, защото въпреки че картинта е унищожена, това може да удвои цената й.

Веднага след края на търга Алекс Бранцик, старши директор на "Сотбис" заяви, че аукционната къща е била... Банксирана.

Експерти смятат, че интересът към картината след самоунищожаването й ще скочи още повече и купувачът може да я продаде за много повече от £1.04 млн., които е дал.

В мрежата вандалската постъпка на Банкси предизвика порой от коментари. Някои са на мнение, че творецът е постъпил гениално и актът му е еманация на отношението му към снобарщината на света на изкуството.

Други пък се чудят дали и "Сотбис" не са били "посветени" в номера на Банкси.

Трети са на мнение, че това очевидно е послание, че изкуството не може да се притежава, а е предназначено да се преживява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
банкси не е толкова анонимен, скоро случайно, един музикант неофициално го разкри, и това е мисля- робърт дел ная от massive attack
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тук трябва да се уточни, че "момичето с балона" е първоначално нарисувана на стена, като графити от самия банкси, и това, което тези палячовци продават е само една стилизирана снимка с висока резолюция на самия графит. .т.е всеки с добра камера, може да отиде в музея, където се намира това парче с графита, които хиените са смъкнали с мазилката и да си го снима. ок , не всеки, но всеки с разрешително. този който даде 1.04 млн лири, наистина е луд.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"с какво работи този шредер?"Бил е на фотоволтаици, щото е еко-ШРьоДЕР!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а дали всичко не е схема?с какво работи този шредер? - с ток или може да е механика под действието на гравитациятас какво работи механизма, който е задействан с дистанционното? - само с токсъответно, каква батерия е използвал художника, която да издържи няколко години в ON режим?Факт е, че сякаш шредера заби, но не става ясно дали е, проблем в дизайна или свърши тока.Но пък като entertainment e много добро представление, евала :)
3
16
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Просто ги застрелвайте такива, бе...а и оня с варелите, опаковчика...ай сиктир....разстрел и след разстрела ЧЕРВЕИ...
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Банкси е най-големия.Смърт на комерисализма и бизнеса за милиарди с картини. Изкуството трябва да е за всеки, а не за банда олигарси !
1
2
 
33
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Много добър!