3D принтиран, екологично чист дом от кирпич и то само за ?900?!

Иновативната технология използва изцяло природни материали
18 окт 2018 21:30,
24

Снимка: WASP

Италианска компания извежда на изцяло ново ниво 3D принтирането. С напредването на технологиите и с помощта на 3D принтирането вече е възможно изработването на различни протези и активно се ползва в медицината и различни индустрии, сред които авиация, автомобилостроене. А вече е напълно възможно да си построиш и дом от слама и глина с 3D принтер.

World’s Advanced Savings Project е известна с проекта си Big Delta – огромен 3D принтер, висок малко над 12 метра. Компанията е изцяло фокусирана върху опазването на околната среда и днес вече е факт първото 3D принтирано бунгало, наречено Gaia, което е построено изцяло с природни материали.

С помощта на устройството италианската компания произвежда евтини къщи от слама и глина. Отпечатаното 3D бунгало е екологично чисто, изработено е от керпич, а материалите за изграждането му струват само 900 евро.

3D къщата е направена от глина, слама, оризови люспи и вар. Получената смес се използва за стените, докато покривът е изработен от дървен материал, а основите са от 3D отпечатан бетон.

Процесът на изграждане е много подобен на използвания при други 3D отпечатани структури, който включва изпръскване на калната смес от дюза, полагайки я на слоеве, докато бавно изгради структурата.

Според компанията Gaia има нулево влияние върху околната среда и земните ресурси. Не изисква отоплителна или охлаждаща система, тъй като може да поддържа естествена постоянна температура през различните сезони.

Противниците на подобни иновации, целящи не само да сложат край на кризата с бездомниците в световен мащаб, но подхождащи с внимание и грижа към природата, всъщност твърдят, че подобна постройка не е достатъчно сигурна и ще рухне при първия по-силен вятър.

Противна на това, обаче, кирпичената къщурка изглежда достатъчно здрава, за да издържи на природни бедствия и със сигурност не е по-малко безопасна от почти картонените американски постройки, които литват при всеки ураган.

Иновативната технология цели да сложи край на глобалната криза за жилища, защото с помощта на 3D постройките всъщност става възможно бързо да бъдат създадени домове, които освен това са и на достъпни цени.

През 2016 г. в Дубай отвори врати първата изцяло построена на този принцип офис сграда, която е напълно функционираща и до днес. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Квой туй углу? преди 5 години
Дизайн тип "индиански" или бъгнат драйвер на принтера?
19
0
 
9
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Няма по добро от социалистическа понелка с дограма от винкел.Нали така ? Така е ...
18
1
 
8
 
! Отговори
любопитен преди 5 години
Аз само да попитам - тоалетната външна ли е?
17
6
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До панчо 14 Не се притеснявай Панчо. И в Русия е същото.И те не са дали нищо на света и само комсумират.
16
0
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Голям оптимист си.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, кога някой ще открие на 3D принтер землянката.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Противна на това, обаче, кирпичената къщурка изглежда достатъчно здрава, за да издържи на природни бедствия и със сигурност не е по-малко безопасна от почти картонените американски постройки, които литват при всеки ураган..................................Ето това е! Най-после американците ще имат сигурни и устойчиви на ураганите къщи.Всъщност тези принтирани колиби май са предназначени за бантустаните в Африка.
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости на търкалета. Че то само да докарат 3-D принтера до нужното място и да го монтират за работа ще струва 2000 евро. Демонтаж на 3-D принтера още 1000 евро. Дървения материял за тази къща е за повече от 700 евро. Като сложиш и труда сумата ще набъбне между 5000 и 6000 евро.
12
1
 
10
 
! Отговори
панчо преди 5 години
бих я пробвал за клозет на двора 5 год и ако издържи ще си поръчам квадратна 150 квадратачудя се защо все някъде другаде измислят всякакви иновативни нещица и чудеса а у нас сме само консуматорите
11
0
 
8
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
тарикат зидарите още от сега трябва да започват да се оборудват с принтери иначе на борсата
10
4
 
3
 
! Отговори
Самчо Дограмата преди 5 години
След 5 години 3Д принтери ще строят всичко и ще ми вземат занаята. Ще чистя улици вероятно, но и там роботи ще сложат тези горе от ГЕРБ. Затова трябва да се обяви всенароден бунт срещу 3Д принтерите!
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък незнам къща/ блок строена с НЕ-природни материали. Просто зависи дали е нужно да се преработва много пъти суровината до краен продукт. Суровината винаги е нещо изкопаемо от Земята. После пътя е различен. Например плочка се прави от каолин, пясък->преработка/енергия-пече се, лепи се и се ползва.Така е с почти всичко! Естествено по-качествените неща стават и по-скъпи. Къща от стари кашони е най-евтино примерно, но и по-нетрайно решение-до първи дъжд примерно...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличават радиуса с 2 - 3 метра, слагат в кирпича малко цимент и пясък и вдигат височината с 1 метър, ще загубят от термоизолацията, но ще получат нещо годно за живеене. После ще могат да термоизолират отвън и отвътре.
7
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кирпичен клозет на двора на селска къща.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иновативната технология цели да сложи край на глобалната криза за жилища, защото с помощта на 3D постройките всъщност става възможно бързо да бъдат създадени домове, които освен това са и на достъпни цени.===Верно? Решава проблема с наземната площ, значи. Защото тази къщурка, въпреки че е с размерите на един скапан джип, се конкурира с джиповете за площ. И ако вътре живеят двама души, а не 20 - както би станало при строеж на височина - много скоро цялата планета ще бъде осеяна с тези ***.
5
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Къщи от кЕрпич за всеки
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглажда здрава, но да не си вътре, а да я гледаш на снимка. Съсед на тъста купи бали слама за подобен "строеж", че се водело врем. постройка и не трябват всички разрешителни. Сламата обаче престоя 1,5 години на открито и сега е 3 пъти по-малко и почна да гние. Дворът се напълни с разни птици, мишки и т.н. Понеже беше решил да е пълно еко, няма основи а само дървени греди, които също гният вече. Най-старите къщи си имаха греди и едни плетени клони, а кирпича беше само пълнител в/у каменна основ
3
7
 
21
 
! Отговори
V преди 5 години
Мнооого ,,умен,, трябва да си да направиш кръгла стая аа.. къща .И къде точно ще сложиш гардероба ??? Пак конструкторски простотии толкова типични за запада ;)
2
2
 
6
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
дали консервативното и традиционно мислене би могло да приеме този метод за масов?
1
0
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
суперюръш на калтазапочвам да продавам слама за пълнежбез майтап но след 15 год повечето строителство отива на там(с по добро качество) може би не със размера и спецификациите конкретно на тази къща но май доста зидари ще останат без работа