Най-интересните археологически открития по света през 2018 г.

Кашкавал на 3000 години, комикс на 2000 г., бира на 13 000 г.
28 дек 2018 19:30, Павел Гълъбов
11
Най-интересните археологически открития по света през 2018 г.
Снимка: Reuters

Археолозите обявиха много интерсни открития през 2018 г. Някои от тях, като най-стария кашкавал и най-старата пивоварна, предизвикаха истински фурор, пише Лайв сайънс.

Още по темата

В Египет беше открит толкова голям саркофаг, че мнозина се опасяваха отварянето му да не задейства някаква древно проклятие. Саркофагът от черен гранит е с височина 1,85 м, с дължина 2,65 м и широчина 1,65 м. Той е на 2000 г. и е най-големият, откриван в Александрия. В саркофага бяха намерени останките на 20-годишна жена, на мъж към края на 30-те и на мъж в началото на 40-те. Единият от черепите има отвор, насочващ към "хирургическа интервенция".

В гробница в Йордания беше намерен "комикс" от 2-и век, разказващ за живота в близкия град Капитолиас. В гробницата са нарисувани стотици образи на богове, хора и животни, а текстът на арамейски обяснява какво правят.

Археолози откриха 4500-годишни следи от рампа за повдигане на многотонни каменни блокове в кариера в Хатнуб, където древните египтяни са добивали алабастър. Надписите показаха, че тя е от времето на фараона Хеопс, и може да е използвана за строежа на неговата пирамида, пише БТА.

Американски археолози намериха в Израел доказателства, че хората са започнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток. Учените не са открили следи от бира, а характерни растителни останки върху камъни, използвани за смилане на храни в пещера, в която натуфианци са погребвали мъртвите си близо до днешна Хайфа. Откритието подкрепя теорията, че бирата, а не хлябът, е вдъхновила най-ранните зърнопроизводители.

Кашкавал на повече от 3200 години беше открит по време на разкопки в пирамидалния комплекс Сакара близо до Кайро. За изготвянето на кашкавала е било използвано едновременно козе, овче и краве мляко.

Археолози откриха в Перу най-голямото древно жертвоприношение на деца. На обекта Лас Ламас те намериха останките на 140 деца на възраст от 5 до 14 години, както и на 200 лами. Сърцата на някои от децата са били изтръгнати. Жертвоприношението е направено преди 550 години от цивилизацията Чиму.

Най-старите стъпки в Северна Америка бяха открити на о-в Калвърт в Канада. Те са на 13 000 години. 28-те отпечатъка са оставени от трима души, един от които дете. Те са ходели боси, вероятно са слезли от кану и са тръгнали към сушата.

Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните. Изследване на най-старата известна мумия, която е на 5500 до 5700 години и се съхранява в Египетския музей в Торино, разкри, че балсамирането е започнало 1500 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега. Преди това се смяташе, че мумията се е запазила естествено от престоя в горещия сух пясък в Южен Египет.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Brew" може да значи и запарка от чай. По- точно е да го преведем напитка, обикновено приготвена с топлинна обработка. Не бира.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като казват бира не значи че имат предвид приготвена като хайнекен или пилзенска например. Имат предвид ферментирала бълвоч от зърно. Лош превод можеби?"Brew" има много значения.
6
3
 
2
 
! Отговори
шматка преди 2 години
До 3Не са им трябвали казани.Бирата отпреди 2000г няма нищо общо с днешната.Всъщност са оставяли зърното да ферментира и са пили батака.Много често то се е вкисвало затова и онози бира е била по скоро кисела отколкото горчива.Дори през Средновековието са добавяли подправки към бирата за да и оправят вкуса.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЯвно не познаваш технологията на производство на бира. Простичка е .
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже е в природата на човека да е арогантен , съвремието винаги си мисли че живелите преди са били по малко развити . Може и да е истина като цяло на за някой неща , като бирата , виното ,хляба не мисля че нещата се променили много.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Не йе случайност. В синхрон с "откритията" на "учените". Още се чудя откъде са намерили казани да си варят бирата в каменната ера.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже колко си неграмотен. Направо ме ФЧЕПЕТЛИ.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето неща звучат като пълна измислица. Особено фчепетляващо е описанието за пивоварната, която не съществува. И са измислица.