Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, докарайте още селяни, избиратели на ГРОБ ,че селската даскаличка и Тлъстият й шеф губят позиции.
16
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тоя с кой от двата отвора говори с този по гърба си ли. София не е изчислена за милиони тя е изчислена за 500 000 човека за да се диша спокойно. Като дете играехме футбол на бул. Дондуков а сега нямога да го пресека от автомобили камоли футбол да играем. Такова пренаселване едвали някога е имало.
15
12
 
20
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
До Жътварски, София

Леле колко си заблуден. Темата столичани-провинциалисти е изтъркана до безкрай. Какво, като се махнат провинциалистите ще цъфне и върже Софето. Ще започнат да мият улиците, въздуха ще се оправи и столичани ще карат само коли евро 6 все едно. Заблудени съб хюмани като теб с лопати да ги ринем!
14
4
 
29
 
! Отговори
софиянец преди 1 месец
Този архитект май го е ударил метеорит. Какви свободни площи? Каква инфраструктура имаме? Къде са зелените площи и паркингите? 30 кв.м. на човек - те Баневи и Арабаджиеви имат повече в ареста...
p.s. Да провери ка е в бялата част на Европа.
13
3
 
20
 
! Отговори
. преди 1 месец
И 2 милиона може! Например - мигранти! Дупe да ви е яко!
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи ,става дума за1млн бежанци.
Подготовката значи върви.С ромейте
дето са на помощи,отече бюджета.
11
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мисля, че Младост може да побере още два милиона. Има място. Например вчера видях една детска площадка.
10
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жътварски, София пост 4 Аз съм успял провинциалист и ти казвам, че е време тези, които спите до обяд, да напускате столицата в посока селото на баща ви или дядо ви! Толкоз за софианците "кореняци"!!! Иначе няма да е лошо и доста селяци също да се ориентират на село или по-добре на Марс, да не тровят живота на нормалния работлив селянин!
9
1
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
To всичко може. Въпросът е на кого е нужно и защо хората трябва да живеят във все по-лоша среда. Пренаселването и презастрояването са зло.
8
5
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Натряскайте се всички в София и не се връщайте от където сте тръгнали ! Провинцията вече и без това се задъхва от изметта ,която отива в столицата - дет се вика - халал да са ви новите столичани !
7
0
 
39
 
! Отговори
хахах преди 1 месец
абе за паркове и градинки, въобще за зелени площи, този архитект чувал ли е? леле че некадърник !
6
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъй тъй. Съберете всички в софия и после бийте една ограда около града. А останалата част от държавата я закривате. Така или иначе сега как е - всички извън софия - кучета ги яли.
Това е политиката за развитие. Полека лека вече става официално.
5
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мало-умници!!!! Незастроени площи......
4
42
 
41
 
! Отговори
Жътварски, София преди 1 месец
Вън провинционалистите от ГРАД София! София на Софиянци! Армия от неквалифицирана гмеж в лицето на зидаро - мазачи, чистачи, бетонобъркачи, общаци, продавачи, келнери, сервитьори, дистрибутори, шофьори, стъкломиячи, пицари, готвачи, телефонисти, кофражисти, масажистки, козметички и прочие превърна столицата в клоака! Всеки невчесан пуловер с аромат на пържен кромид и заплатка под 1500 лева чисто да бъде товарен в конски вагони и депортиран обратно в селото, от което е допълзял!
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо цяла България да отива в София.
2
2
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Софето и така е препълнено, задръстено и замърсено до краен предел, а представям си с още един милион селджуци какво ще стане!
Всъщност София става много нормален град за живеене, само когато дойдат няколко почивни дни, и всички селджуци се изнесат по родния си край! Тогава разликата е съществена и всеки може да я почувства! Жалко че толкова рядко се случва
1
3
 
91
 
! Отговори
zeus преди 1 месец
Какви незастроени терени, то не остана една градинка в Младост. Инфраструктурата изобщо няма да я обсъждам, то и сега задръстванията са километрични. Любо да си взема купената диплома и да си ходи на село...