Акне при възрастните? 8 възможни причини

Изпотяването създава условия за развитие на бактерии по кожата
30 май 2019 02:30, Михаела Лазарова
4
Акне при възрастните? 8 възможни причини
Снимка: istock

Акнето при възрастните възниква по много различни причини. Медицината все още не е напълно наясно за всичките механизми, предизвикващи този неприятен кожен проблем, характерен за тийн възрастта. Ето че и възрастните могат да страдат от акне, което се различава по своя характер от това при подрастващите, а и причините за него са различни. Ето някои от тях.

1. Хормони

Женските хормони се променят през целия менструален цикъл от ден 1 до настъпването на следващата менструация. Най-често пъпките при възрастните зрели жени в репродуктивна възраст излизат около цикъла. Обикновено хормоналното акне при възрастните се получава по брадичката и около нея. Причината е в повишаването на прогестерона, който стимулира секрецията на себум.

2. Стрес

Акнето при възрастните се влияе и от нивата на стрес в организма. Стресовите хормони се намесват в баланса на ендокринната система, като провокират появата на акне и неговото влошаване. Кортизолът и андрогените (мъжките хормони) са в основата на проблема с акнето при възрастните, които се повишават при високи нива на стрес в тялото.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кожаакнестрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари