8 неща, които не знаете за синеоките хора

Всички със сини очи имат общ прародител
50
8 неща, които не знаете за синеоките хора
Снимка: istock

Сините очи са главно действащо лице в много песни и поетични произведения и това не е случайно. Красотата им наистина е огромна. Но какво не знаем за тях? С какво могат да ни изненадат тези редки очи?

Всъщност, редкостта на сините очи зависи от това къде се намирате

В зависимост от географския район, в който се намирате, за редки се смятат както сините очи, така и кафявите. Например, в скандинавските страни рядкост са кафявите очи. Там почти цялото население е синеоко. Във Финландия 89% от хората имат сини очи, според World Atlas. Това си е наистина голям процент.

Сините очи не са най-редките в световен мащаб

Отново според статия, публикувана в World Atlas, сините очи заемат между 8 и 10 процента в световен мащаб. Зелените очи са най-редки. Само 2% от хората по света са зеленооки и живеят предимно в Централна, Западна и Северна Европа.

В сините очи няма син пигмент

Колкото и странно да звучи, синият цвят на сините очи не идва от син пигмент в тях. В сините очи има много малко количество меланин, който е значително повече в кафявите очи. При пречупването на светлината и възприятието ѝ от околните, очите на синеоките хора изглеждат сини без реално да са. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Ема до 38 преди 4 години
Много ги разбираш нещата и звъниш без да те натискам ;) какво се занимавате с мен? Задала съм конкретен въпрос, който иска и може да отговори и/или има интерес да коментираме темата - супер и благодаря. Оттам нататък нямам нужда да ме определяте, анализирате и съдите - изобщо не ме познавате и нямам никакво намерение да се обяснявам или оправдавам и да посочвам причини, поради които се интересувам от този тип процедура.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38Айде приказвай си, ама самичка, някъде в ъгъла, а не в опит, да дразниш другите с извисените си и дълбоки мисли, че ми писма от превзети кифли ...
37
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Душицо мила, действията и мислите ти ти лепят етикети. Не хората. А това, което ти е в главата и на устата е доста показателно...
36
0
 
3
 
! Отговори
Ема преди 4 години
Човек да не попита или сподели нещо... веднага се лепят етикети.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До С.Брат, ти даже не си и видял очите. Ако иска, да си смени цвета, заради ниско самочувствие, нека го направо...
34
3
 
3
 
! Отговори
С. преди 4 години
До ЕмаТова звучи като описание на доста красиви женски очи, защо ти е да им сменяш цвета?! Пъстрите очи са направо "трепач". Дано не си от онези, дето искат да се променят заради ниско самочувствие и/или за да впечатлят някого.Ти знаеш ли, че имаш страшни очи!:)
33
0
 
5
 
! Отговори
Ема преди 4 години
Благодаря! А да попитам - очите ми са пъстри - малко кафяво в средата, преобладава зелено и контурът е сив - мога ли да очаквам добър резултат?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕмаПробвай в университетската болница в Мюних, н знай, че струва около 10 000 евро и се чака по година. Може би, след време ще падната доста, но засега е сравнително нова процедура и е мегаааа скъпаааа.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои от българките имат и монголоидни черти. Дали е наследство от печенегите или от друг етнически субстрат, не знам. Но важното е, че има разнообразие.Точно в Западна България, сред стройните, бели, русокоси шопкини се срещат красиви високи скули и очи, които на цвят са сини, но по форма леко напомнят азиатските, без да са малки. Също както при някои полякини.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГoшуДжинджърките не са ли често срещани в Ирландия?И у нас ги има, но рядко.Това е хубавото на България, че като се разходиш по улиците на всеки по-голям наш град, ще срещнеш всякакви типове жени, характерни за бялата раса. Като прибавиш и тукашните индийки, разнообразието става още по-голямо.
29
2
 
1
 
! Отговори
До 200 преди 4 години
Точно така е. Иначе всякакви комбинации са възможни в определен процент, не се знае дали доминантните или рецесивните алели на гените ще се комбинират. При мен случаят е - аз съм с пъстри очи, по-скоро зелени, много бяла кожа и тъмна коса. Мъжът ми е със сини очи, светла коса и матова кожа. Детето е със светла коса, матова кожа и като беше бебе очите бяха сини, после сиво-зелени и като порасна малко станаха лешниково кафяви. Това е сравнително рядко, но всъщност пъстрите очи носят и доминант ген
28
3
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
И си търся такава, ама няма, само до рижа юристка стигнах засега :)))
27
3
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 200 Решетката на Пънет. Рецесивен белег са сините очи. Бях цар по биология :) А аз харесвам най-много Джинджърките. Днес.бг пак са объркали, не зеленооките, защото аз почти всичките ми любови са светлооки, най-вече зеленооки и не са толкова редки. А 2% са джинджърките - рядка комбинация. Те са рижи, светлокожи (pale skin) с лунички и зелени или сини очи.
26
4
 
18
 
! Отговори
200 преди 4 години
От уроците по биология знам, че синеоки родители не могат да имат дете с кафяви очи защото не носят доминантен ген. Тази статия нещо съвсем различно казва.... Някой да ме поправи... Доктор, генетик, биолог...
25
3
 
4
 
! Отговори
Пак до 21 преди 4 години
Правило ми е впечатление, че от подбалканските градчета и околностите им произхождат други два типа редки хубавици, но те са тъмнооки.През последните стотина години са се изтеглили към по-големите градове.Затова си мисля, че може да се говори за хубост, селекционирана векове наред. Най-високопоставените са можели да избират сред най-красивите жени. В тези подбалкански селища се заселват големци от старопрестолния град при нашествието на османците.Така си обяснявам типовете забележителна красота
24
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 4 години
Може да се били кумани, има теория и че са запазени в относително чист вид тракийски племена. Но към края на 14-и-началото на 15-и век е имало голямо разместване на население. В Западна България, в котловините, а също и в планините са създавани затънтени селца, дори бирниците трудно са ги намирали. Като че ли на такива места са оцелявали семейства на т.нар. малки боляри. Иречек твърди, че най-красивите българки са в Кюстендилско. Там има такива стройни, руси, бели и умни на всичкото отгоре.
23
1
 
10
 
! Отговори
David преди 4 години
Сините очи не са всъщност сини ...Сините сливи са зелени(неузрели), когато са отвън червени ... :)
22
2
 
6
 
! Отговори
Мише, преди 4 години
Ти синеока ли си?
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рядкото е престижно, да. Колко е красиво, е друг въпрос. Сумистите са престижни в Япония, съответно търсени. Там най-яко се боядисват, не само гейши и актьори. В скандинавския епос красавицата е тъмна, Хубавата Елена обаче е руса. Дебел и рус е бил и Ефраим Дългият Чорап - нег.ър.ски крал.
20
2
 
17
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Много интересна статия. От нея разбрахме, че всички които си мислят, че имат сини очи, защото те всъщност не са сини, имат общ прародител. А ние дето си мислим, че имаме кафяви очи, очевидно сме сирачета, защото си нямаме общ прародител.