Зимна радост: Киселото зеле ни пази от инфаркт

То съдържа витамин К2, борец с отлагането на калций в артериите
6 ное 2019 17:45,
18
Зимна радост: Киселото зеле ни пази от инфаркт
Снимка: Pixabay

Инфарктът е животозастрашаващо заболяване, рискът от което често се свързва с нездравословно хранене.

Известно е, че правилният подбор на храни може да допринесе за предпазване от сърдечен удар. Поради тази причина международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", препоръчват да се следват общи препоръки и в частност да се консумират определени продукти като кисело зеле.

Общите препоръки включват консумация на нискомаслени и богати на фибри продукти, ограничаване на солта, за да се държи кръвното налягане под контрол, избягване на храни, съдържащи наситени мазнини, с цел да се поддържат здравословни нива на холестерола, пише БТА.

Освен общите препоръки експертите напомнят, че отделни храни и напитки също оказват благоприятен ефект върху здравето на сърцето. Сред тях е и киселото зеле. Продуктът е богат на фибри и пробиотици, които допринасят за намаляване на нивата на "лошия" холестерол. Пробиотиците освен това помагат и за леко понижаване на кръвното налягане.

Киселото зеле съдържа и витамин К2, за който се смята, че допринася за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, предотвратявайки отлагането на калций в артериите.

Данните от проучване сочат, че консумацията на богати на витамин К2 храни е свързана с 57 процента по-нисък риск от смърт от сърдечносъдово заболяване през последвал 7 до 10-годишен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Въпроско Питанчев преди 4 години
А кралицата да ли си слага и яде кисело зеле?
12
1
 
2
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 4 години
Научните изследвания върху чесъна не са доказали ползи за сърдечни заболявания.Има обаче известни сведения, според резултати от клинични изследвания, доказващи че чесънът може да е полезен за намаляване на рисковете от някои видове рак.Абе, яжте чесън, полезен е, или поне няма да ви навреди!
11
1
 
1
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 4 години
Ако не искате да си докарате инфаркт или инсулт, пийте фолиева киселина.Витамин B9, известен повече като фолиева киселина, помага за преработването и усвояването на хомоцистеина и съответно намаляване нивата на хомоцистеин в кръвта.Повишените нива на хомоцистеин са рисков фактор за образуване на тромбози, съсиреци, съответно инфаркти и инсулти.Обръщайте вниманието си върху това!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутрин две скилидки чесньов, после един -два трамвая, на обед кисело зелье с две мастики, айде да са три, за следобедна закуска една водка, после две скилидки, пак два трамвая до вкъщи, шкембе с повечко чесън и никакъв инфаркт.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не забравяйте, че чесъна също предпазва от инфаркт. Най-ефективен е сутрин по две скилидки чесън на гладно :)))
8
12
 
2
 
! Отговори
Имитатора преди 4 години
Ами то може и да пази от инфаркт,ама се яде с много мазно свинско,иначе не става вкусно.И понеже никой не яде само кисело зеле,новината е подвеждаща.Или по точно ни приканва да ядеме мазно свинско на корем,което винаги води до натоварване на сърцето.Такива новини са опасни за здравето.Мислете преди да пишите бул-шити.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Киселото зеле е най-полезно със свинско и червено вино.
6
39
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
Ужас, поредната селения. Почти всеки блок ще засмърди на прокиш. България е в ЕС не в гладния СССР, идете до магазина и си купете не замирисвайте с тия бабини рецепти защото има и истински граждани и европейци в столицата не само селяни миришещи на ракия и кисело зеле.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вредата от солта къде остава???
4
4
 
21
 
! Отговори
баи минко преди 4 години
само не разбрах ще ми извените от възраста е киселото зеле със хляб ли трябва да го ядем или без хляб защото това ми е основното ядене при такава голяма пенсия от 220 лева защото ако е без хлаяб едно голямо благодаря защото ще спестявам цели 31 лев на месец
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Новатор"Когато започнат да пускат повече реклами на лекарства, отколкото реклами на бира- да знаете, че е време да се прави кисело зеле." (стара, българска мъдрост)
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗнам, че сега ще ми наскочат една камара умелци в правенето на кисело зеле, но ще ви кажа нещо. В онези години, работех като технолог в един наш, голям консервен комбинат. Киселото зеле се правеше в корита от цемент и съдържаха 20 тона вода! Нали не си мислите, че сме го "претакали" дори веднъж?! Ако си направите соленият разтвор, няма какво да претакате. Колкото по-малко въздух (кислород), толкова по-добре е за здравето на зеленцето а и избягвате миризмата.Кой схванал схванал.
1
2
 
17
 
! Отговори
Новатор преди 4 години
Кисело зеле, яйца и боб!И спокойно се отоплявате цяла зима!