Образователен доклад: Социалните неравенства са проблем в България

МОН ще залага повече на качеството, а не на количеството в учебния материал
26 апр 2024 21:37, Красимир Ангелов
28

България е избрана сред 16 държави за представянето на доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който проследява емоционалните и социални умения сред учениците.

"Социалното и емоционално обучение намалява трудностите от срещата с реалността. То дава възможност да се изправят срещу стреса", смята вицепрезидентът Йотова.

"Когато говорим за социално и емоционално умение става въпрос за кураж, съчувствие и възможност да се справяме с емоциите. Именно тези умения ни правят хора в света на изкуствения интелект, да бъдем креативни и да общуваме. Често резултатите, които виждаме от училище, са оценките по математика, науките и история, затова задачата ни тук е да направим невидимото видимо", обясни директорът "Образование и умения" на ОИСР д-р Андреас Шлайхер.

Данните в доклада посочват, че основен проблем сред българските ученици е социалното неравенство.

"Социалните неравенства са проблем в България. Това показва, че училищата в България не се справят да изградят равна среда за развитие на всяко дете. Със сигурност социалното и емоционалното образование е в основата, за да можем да изградим по-здраво общество и да могат учениците да усвояват когнитивните знания като математика", посочи Йоана Маринова от Фондация "Лъчезар Цоцорков".

"Трябва да изведем така важните умения на преден план. Трябва да премахнем количеството от материала, с който занимаваме децата. Трябва да работим и с учителите, не можем да изискваме от тях само да се подготвят по нови теми, а те да не знаят откъде да започнат", настоя зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

През октомври трябва да излезе и втората част на доклада, която е с фокус върху насилието в училищата.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Образование
Практическа подготовка и интердисциплинарни познания – визитката на инженерите на бъдещето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Именно тези умения ни правят хора в света на изкуствения интелект" - а аз си мислех че е способността да познаеш на коя картинка има светофар
26
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 1 седмица
До 4 Другата алтернатива е нови френска и руска революции -за последно ликвидиране на властта на богатите!Нови гилотини и Аврори!Ще бъде!
25
0
 
1
 
! Отговори
неравенство по преди 1 седмица
български,един има 10 милиарда,друг има 100,ама се фокусираме в разликата и услужливо пропускаме факта,че ВСИЧКИ, АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ са от милиардер нагоре,мъка,живи да ги ожалиш
24
2
 
3
 
! Отговори
Доклад римски клуб преди 1 седмица
. Оттук, по някакъв начин, се стига до преразпределяне на световното богатство и до увеличаване на и без това голямото неравенство в света. И се оказва, че най-богатият 1% от световното население и още по- възмутително - само най-богатите осем човека - сега притежават толкова богатства, колкото най-бедната половина от човечеството, взети заедно.Авторите правят връзка между някогашния празен свят с много богатства и малко хора на планетата и сегашния пълен свят:
23
1
 
4
 
! Отговори
Доклад римски клуб преди 1 седмица
Най-фрапиращото, за мен, беше откритието, че от всеки сто долара, които се въртят в световната икономика, само два долара отиват за заплащане на стоки и услуги, а останалите са финансов капитал, предимно спекулативен. Други факти, които се излагат тук, са че от 50-те най-големи транснационални компании, 45 не произвеждат стоки и услуги - те са застрахователни и финансови организации.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тряба да преосмислиш че гетата в америка не са същите в африка,африканците нямат протекцията на федералните да създадат 30000 ОПГ Блъдс и 50 000 крипс и да съществуват 1969 изнасяйки рап бандитизъм на теб като мода и да те държат беден по този начин докато ти се мислиш за модерен и се саморазрушаваш с наркотици и какво ли не. И че това в което живееш е бандитизъм а го наричаш капитализъм е само маскировка на едно друго нещо. И то е добре описано в доклада на римският клуб, чети горният коментар
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 4 СОЦ. НЕРАВЕНСТВА И в условията на социализма ги имаше, забрави ли - деца на активни борци, деца на партийни секретари, деца на ЦК на БКП, деца от разни етноси - за всички тях запазени места в университетите. Другите да блъскат.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА СОЦИАЛНИ НЕРАВЕНСТВА, ИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНИ НЕРАВЕНСТВА. ВСЕКИ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА УЧИ, НО ЕДНИ НЕ МОГАТ, ДРУГИ НЕ ИСКАТ, А ТРЕТИ УЧАТ И РАБОТЯТ. НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СА ЗАЕДНО!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Кое е НПО-то преди 1 седмица
и кой го спонсорира?
18
1
 
2
 
! Отговори
4 преди 1 седмица
Социално равенство в условията на капитализъм е кауза пердута!Невъзможно е и от икономическа и от всека друга гледна точка!Обществото е разделено на класи ,слоеве и прослойки,които е нвъзможно да се преодолеят!Гета има навсякъде -в Америка и в...Африка!Това е проблем на обществото , а не на образованието!Това ,което може да се направи е да се създадат по-добри условия за обучение в училище на всички деца , а на някои да се оказва специална помощ!Друго сега не може!И кое докъдето стигне!
17
1
 
4
 
! Отговори
Тъй преди 1 седмица
Едни учат и работят, други лежат и получават готови от помощи. Помагат им да са такива.
16
1
 
6
 
! Отговори
Каква държава, бе! преди 1 седмица
Държавата е създадена да урежда взаимоотношенията между гражданите. Иначе джунгла. Тука какво е?!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не само са проблем, но и са поръчани и се насърчават. Показателно е че точно тук се пуска един ппдебилен тролей, който по цял ден се прави "умен и красив", а спонсорите му избягаха в Дубай. Държавата е абдикирала да търси отговорност на престъпниците.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народ който вярва повече на Пеевски, отколкото на академици и хора с високо качествено образование, скоро ще изчезне от лицето на земята.
13
1
 
8
 
! Отговори
Борихме се зе преди 1 седмица
Демокрация, а Станахме Членове на ЕСССР и всички Други Организации на Новият К0мунистически Интернационал - не НеРавенствана, а Равенството пред Закона е Проблемът, щото не може Лекар и Хамалин да са равни, но и не може Лекар да е МултиМилионер не чрез Работа, а чрез Източване на НЗОК, а за последното - наказани няма, а дори прочетете последният Одит на Пирогов - на 1 пациент, отбелязван на 1 пациент, му поставени лекарства за 2 000 000 лева, да 2 Милиона, а как става тая работа?!
12
2
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
Детска възраст. Когато на децата им се набива всеки ден у дома в главите, че ученето е загуба на време и за балъци, то това дете ако ще и коеф. на интелигентност на Айнщайн да има, то няма да се развие. Ако искате децата да се развиват като равни, то домашната им среда трябва да ги стимулира да се развиват. А не да ги учи да живеят на помощи защото така е най мързеливо.
11
2
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 11 коефициент за интелигентност не винаги е достатъчно мерило, то може да си с добри заложби, но да си мързелив, немърлив или просто да не ти се занимава и пак ще пречиш, като за начало трябва всички родители да работят, дори и необразованите. И когато един родител се смазва от работа и гледа как някой учил да работи според него по лека работа ще започне да натиска детето си да учи. Когато родителя е научен да чака на помощи, той не стимулира детето си да учи, а да се размножава за помощи от
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интелектуалните неравенства също са проблем! Не можеш да сложиш в един клас IQ80 и IQ160 и да очакваш, че ще се разбират прекрасно, ще учат и всичко ще върви по мед и масло! Няма как да стане! Трябва да минават IQ тест и да ги разделят по класове със сходни показатели!
9
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 8: Еми тогава да не повдигат въпроси за социално неравенство и проблемите на ромското малцинство. Защото социално неравенство в България се разбира само като дойде да дадем още пари за ромите, работещите може да са бедни, но на тях не им се полагат помощи защото дохода им е с 5 стотинки над социалният минимум.
8
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 6: всички ученици имат равни условия за обучение! Това е изпълнено, остава само да ги равним по този който няма как да се развие! Дай пример за неравностойни условия? Учат от различни учебници ли? По различни програми ли? Какво?