Стареем на три вълни през живота си

При хората остаряването се дели на три биологични етапа
16 дек 2019 20:46, Ния Христова
21
Стареем на три вълни през живота си
Снимка: Pixabay

Стареенето при хората се разделя на три биологични етапа, като основните преходи са 34, 60 и 78 години, съобщи БТА.

Американски невролози изследваха и откриха, че остаряването не е дълъг процес и не настъпва с еднаква скорост през живота. Изследването ще бъде в полза при запознаването на механизмите на често срещаните възрастови заболявания като сърдечносъдовите и Алцхаймер.

Учените от Станфорския център за изследване на болестта на Алцхаймер са открили нов метод за предвиждане на промени, идващи от възрастта, по протеинови нива на кръвта. По този начин са успели и да разберат механизма на вълнообразните етапи на остаряването.

"Тези промени се проявяват в резултат от движението на клъстери протеини по определени модели. Кулминацията се проявява на три вълни на стареене", пишат някои от специалистите в сп. "Нейчър Медисин".

След анализирането на данни от кръвна плазма на 4263 души на възраст между 18 и 95 години, учените са стигнали до тези изводи. Разглежали са нивата на 3000 протеина, които се движат в биологичните системи. От всички 1379 варират с напредването на възрастта. Най-големите промени се отчитат във възрастите от 34, 60 и 78 години.

Все още не е ясна пречината за това, но ако се проселдят протеините до източника, ще е възможно лекарите да кажат, че черният дроб старее по- бързо от някои други органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бяхме на 20-на години, тези на 30-40 ни изглеждаха като старци. Сега и ние станахме на 40+ и да ви кажа, се чудим на акъла на младежите. За много хора истинския живот тепърва започва на 40.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя из Люлин може да се чувства на 50 втората вълна я е минала
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувствам се на 18
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко кога щял да иде на гости на оня дядо?
13
3
 
8
 
! Отговори
Мегачеп преди 4 години
На 50 съм, ама Дедовият ми е като София - расте, но не старее.
12
0
 
1
 
! Отговори
Edin преди 4 години
И не се гордеи че живееш там аз също съм живял като дете назнаиваю доста работи просто не ме интересува но за да спазя принципите си понеже си ме подиграл а насам натам ти обещавам да поразбереш истинския живот поздрави от един приятел
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се замисля стареем от нерви една мила женица ме раздели преди няколко години от гаджето незанино как обещал си бях нещо и ще си го върна с лихвите.Мила моя аз не съм ти правил нищо винаги съм бил лоялен и принципен уважавал съм те истински като комшиика но ти пожелавам успех в София и дано да си намерила по добри комшии от нас но ти обещавам това ще си го върна
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се старее на 2 вълни. Средната продължителност на живота е 67 г при мъжете. Стигаш пенсия и айде ... на по-добър свят. Ако някой стигне 78-80г си е постижение.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФАКТИ от кариерата на косматко (меси). Има ДВА гола в цялата си кариера в официални мачове срещу европейски отбори през 2006г срещу вече несъществуващата държава Сърбия и Черна гора и през 2014г. срещу Босна и Херзеговина. Дайте златна топка - спасете джудже! Още малко да задълбаем в колосалната кариера на косматко. От всичките му 68 гола за Аржентина, 32 или ПОЛОВИНАТА са в приятелски срещи. Реалните му голове вса 36 в 91 мача. Батко му Роналдо от друга страна има 81 гола в 116 неприятелски официални мачове за Португалия. ОСЕМДЕСЕТ И ЕДИН гола срещу мижавите тридесет и шест за косматко. ФАКТИ
8
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 66 години.Работил съм на село ,както и като канцеларски плъх.Когато бях на бюро,яденето и водата не ми бяха вкусни,както и е* ането не до там интересно.На 43 години смених професията с работа не хамалска,но в движение,без почивен ден.Скоро се запознах с личният лекар за контролен преглед.Нямам проблеми,не се изморявам,сутрин правя " палатка" на чаршафа,пенсионер и пак движение.Пуша от 40 години,алкохол само по празници като московец.Истината е гена,чиста храна,без нерви!
7
5
 
32
 
! Отговори
стига бе, младеж! преди 4 години
До Чичак 1Вземи се стегни и не си внушавай глу-пости. От дядо ми знам едно - каквито мисли подадеш на тялото си, то ги изпълнява. 30-те и 40-те са великолепни години - хем можеш да се забавляваш, хем вече знаеш как ти е най-гот. Пожелавам ти поне още 3 десетилетия душевна младост, от теб си зависи.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 27 години преди няколко дни станах и не се радвам вече на рождените дни, мина това време, не ми се остарява с още една година.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Наистина потресаващо, тук е лицето 4, което може да посочи на учените точните промени на всичките 1379 протеина, които съставляват основата на процеса на стареене! Поклон пред този работническо-селски мъдрец, "Рот фронт!", другарю!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потресаващо. Да бяха попитали хора на различна възраст и те щяха да им го кажат безплатно.
3
3
 
28
 
! Отговори
Ерол до чичак преди 4 години
На 34 и вече те мързи и си се кротнал? Това доказва за пореден път, че сме ориенталци. Аз съм живял и в Турция. Там е още по-тежко положението. На 15 почват работа, на 35 започват подготовка за оня свят. На Запад хората чакат да се пенсионират за да видят живот. Това стана на 70. Пазят се, спират алкохол, цигари. Тук обратното: За кога да се пазя! Пие, пуши като за последно.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Все още не е ясна пречината за това, но ако се проселдят протеините до източника"Потресаващ правопис.
1
8
 
34
 
! Отговори
Чичак преди 4 години
Хах, аз съм на 34 и наистина не е както когато бях на 24. Забавен метаболизъм, надледствени проблеми с опорно-двигателната система, помръзва ме повечко, загуба на интерес за някои активности. Общо взето към 30-така човек се кротва до известна степен.