Лекари: Бетовен е оглушал заради отравяне с оловно вино?

Виното през Средновековието е било наситено с олово
14 яну 2020 20:38,
10
Лекари: Бетовен е оглушал заради отравяне с оловно вино?
Снимка: БГНЕС

Лекари от Италия разкриха вероятната причина, поради която известният немски композитор Лудвиг ван Бетовен е загубил слуха си. Подобни симптоми при техен съвременен пациент предполагат, че глухотата на музиканта може да е била вследствие на отравяне с олово. Резултатите от изследванията са публикувани в научното списание „Laryngoscope“, пише БГНЕС.

Още по темата

Бетовен започва да губи слуха си през 1796 г., когато е бил на 26 години. До 1811 г. напълно оглушава. Заболяването не спира композитора да създава музика, но прави много по-трудно изпълненията му на концерти. Известен е случай, когато по време на премиерата на „Деветата симфония“ стоящият с гръб към публиката Бетовен е бил специално обърнат така, че да може да види залата, която избухнала в аплодисменти.

Учените са излагали множество хипотези за причините за болестта на композитора – сред тях са тиф, различни автоимунни заболявания и необичайният навик на Бетовен да спи, потапяйки главата си в студена вода.

Но сега лекари, водени от Давиде Бротто от университета в Падуа (Италия), предлагат нова причина.

Отравяне с вино с олово

Симптомите на един от пациентите, които лекарите наблюдават през 2018 г., до голяма степен съвпадат с това, от което страда известният композитор. Причината за неразположението е високото съдържание на олово в кръвта и урината на италианеца. Токсичният метал попада в организма му от стар тиган, на който защитният керамичен слой е изтъркан.

Анализ на косата на Бетовен и фрагменти от черепа му през 2005 г. също показват, че в тялото на композитора има повишено съдържание на олово.

Композиторът може да е получавал повишени дози олово заедно с вино – по това време тази напитка е съдържала голямо количество тежки метали. Освен това любимия бокал на Бетовен е частично направен от олово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 "а от мазнините - бързо се дебелее и оглупява."Нормалните не оцеляват, но ти щерЮ ще живееш дълго.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости! Той само е пил вино и той сам си произвел единствения тиган и единствената чаша от материал, съдържащ олово!
7
0
 
3
 
! Отговори
Втрещен преди 4 години
А учените свенливо да са пропуснали факта, че Бетовен се ражда от майка с венерологично заболяване ? И не, не е тролене, а силно предполагаемо обстоятелство.
6
0
 
5
 
! Отговори
Илиян преди 4 години
А съвременните болести на човечеството са започнали с изобретяването на хладилника и дълбоко замразеното месо, престояващо във фризери с десетилетия. Преди продажба то се размразява и се потапя в разни разтвори. След това се оцветява и ви се продава като ПРЯСНО ОХЛАДЕНО. Последното (месо) може всъщност да е Ваш набор.
5
0
 
11
 
! Отговори
Бойко, гр. Банкя преди 4 години
Въпрос към учените - А, от ядене на филии с мас, затъпява ли се?
4
4
 
7
 
! Отговори
Елена преди 4 години
При пасиране на храната с разни чопъри и блендери се накъсват дълговерижните макромолекули, съдържащи се в плодовете или зеленчуците, които са необходими на тялото за да се подновява и подмладява. Хората, които си пасират храната и пият такива "здравословни" сокове, всъщност я унищожават! Яжте храната с колкото се може по- малко нарязвания с ножове, с помощта на зъбите си.
3
2
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
А индустриално сготвените храни по ресторанти, заведения, магазини и др. СА БЪКАНИ с овкусители-глутамати и мазнини. От глутаматите се ослепява и заболява, а от мазнините - бързо се дебелее и оглупява. тялото трайно се уврежда...
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината за неразположението е високото съдържание на олово в кръвта и урината на италианеца. Bethoven е италианец!?!?!
1
3
 
7
 
! Отговори
Не са мръднали преди 4 години
Преди не са знаели за оловото, както сега не знаят за алуминият и пият от алуминиеви кенове, и от алуминиеви опаковки, фолио. Резултата е неадекватност, озлобеност, буйстване, развиване на заболявания.