Направи си сам: Как да ушиете предпазна маска

Вижте видеа с подобни указания
11 апр 2020 09:37, Иванка Гъркова
31
Направи си сам: Как да ушиете предпазна маска
Снимка: Tialoto

Няколко седмици след обявяване на извънредното положение у нас, специализираните маски с филтър, които са с по-високо ниво на защита, все още се намират трудно из аптеките.

Доста фирми започнаха да шият по поръчка, според световните изисквания, но много хора все още не могат да си закупят такива. От друга страна, текстилните маски, които се предлагат в интернет, са със завишени цени. Това накара по-сръчните българи, които си стоят #ОтговорниВкъщи, да седнат пред шевните машини и да си ушият сами, за да предпазят своите семейства.

Според препоръките на Световната здравна организация, носенето на маските не е ефективно, ако човек е здрав или не се грижи за болен. По последни данни, неправилното използване на предпазна маска или погрешното ѝ поставяне, увеличава риска от инфекция. Въпреки това, когато пазаруваме или ни се налага да отидем на място, където има повече хора – като в метрото и масовия градски транспорт, е наложително да сме с предпазни средства, защото коронавирусът се предава по въздушно-капков път.

"Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките", коментира председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Какви материали са ви необходими, за да си ушиете предпазна маска у дома?

Хубаво е да си изработите маска от два или три пласта, която да перете, гладите и използвате многократно. Има редица изследвания, които показват, че някои тъкани пропускат по-лесно частиците в сравнение с други. Ето защо е препоръчително да изберете по-плътен памук или полиестер, от който да ушиете основната част, а в средата да поставите изсушена мокра кърпа, няколко пласта марля или хартия от торбичка за прахосмукачка, филтър за кафемашина или климатик. За последните има доказателства, че могат да спрат голяма част от частиците.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Източник Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се заливам цялата с парфюм и вируса просто се отказва да ме доближи.
22
2
 
0
 
! Отговори
ШиЗО преди 4 години
И, както казват реалните специалисти - всички тези блабла колко е голям вируса са валидни предимно ако е разпръснат хомогенно със сух аерозол (като по шпионските романи)Иначе, спреш ли капката в която са вирусите, си ... ИЗНЕНАДА! спрял вирусите.Това важи и за прахта.
21
2
 
1
 
! Отговори
ШиЗО преди 4 години
СЗО се изложи тотално покрай този вирус. Вече говорят тотални небивалици, само за да има да кажат НЕЩО.
20
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Наистина 0.3 микрона са 300 нано. Но ковид си остава 0.48 микрона или 480 нано! ЯСНООО?!?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До номер 15. ВСИЧКИ ВИРУСИ ПО РАЗМЕР ВАРИРАТ ОТ 15 до 200 НАНО МЕТРА. ПОВТАРЯМ Н А Н О, НЕ МИКРО. Ясно?
18
2
 
6
 
! Отговори
кон Стипаций преди 4 години
до #ЛогикаПо-добре с някаква маска , която почти нищо не улавя , отколкото без маска,щото тогава не се улавя абсолютно нищо!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За "дебелината" на вируса специалистите казват:"The average diameter of the virus particles is around 120 nm (.12 μm). The diameter of the envelope is ~80 nm (.08 μm) and the spikes are ~20 nm (.02 μm) long."0.12 е доста по-малко от 0.48
16
3
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Кат си в Сидни, ко пишеш тук или местните май не те понасят та отърчаш до бг форумите да подразниш с нещо, дето сигурно ще загубиш до месеци 😂
15
1
 
7
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Какъв полиестер?Платът трябва да е 100% памук, за да може да се пере в много гореща вода, както и да се глади на най-високия градус с цел дезинфекция!Изкуственият примес, макар и малък процент, НЕ позволява да се пере и глади на висока температура.Стават досадни глупавите съвети, с които ни заливат непрекъснато.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да си купите въглен от аптеката и да го сложите н една плоска торбичка, а нея да пъхнете вътре в маската.Лошото е, че при такава маска трябва всеки път да сменяте въглена.А маската се пере с белина, като изсъхне миризмата изчезва.
13
2
 
5
 
! Отговори
Логика преди 4 години
Този вирус е дебел около 0.48 микрона, всяка маска като ffp2, 3 или N95 ще го филтрира над 96% като не пропуска частици над 0.3 микрона (те затова са сертифицирани). Парцалите и хирургическите маски имат шанс да го уловят - на късмет, но не и на практика. Те нямат такава финна пропусквателна способност. Противогаза е решение също но пак зависи от филтъра. Тези маски не могат да се носят повече от няколко часа защото имат обратен ефект.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера ми идва някакъв и иска да ми прави покрива аз му викам не а тои продължава.Защо не ме разбира
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробвах сам, но не става! Все едно да се направи бебе сам с дясната ръка или лявата
10
1
 
18
 
! Отговори
Хахавелка преди 4 години
Някой ще ми обясни ли какво значи "изсушена мокра кърпа", че след малко започвам да шия...
9
1
 
2
 
! Отговори
Хахаххахах преди 4 години
До 8Ако пък е по-едричка, можете и двамата едновременно да ги налузите. За двама от едно семейство не е забранено.
8
2
 
13
 
! Отговори
Нинджа преди 4 години
Направете си маска от стар чорап (непран), никакъв вирус няма да посмее да ви доближи.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направи си сам: Как да ушиете предпазна маска-----------Абе, кво ще шиеш, слагай килотите на жената на лицето и готово!При това стават за многократна употреба!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не маска по скоро прилича на сутиен. Сутиен за уста. ха ха ха.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време това го учехме по военно убочение, а маски правехме по трудово.
4
11
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Фередже/намордник не слагам. Не защото нямам. В тая масова постановка не участвам.Който иска, нека се пазои, а мен оставете на мира!