Кои са ползите от отворените връзки?

Ето какво смятат учените
22 дек 2020 23:19, Михаела Лазарова
98
Кои са ползите от отворените връзки?
Снимка: Istock

Отворената връзка все още е табу за много хора. Човешкото его и чувство за притежание не могат да позволят мисълта за това половинката ви да се среща и с други. Ревността е една от най-типичните човешки емоции. Тя се проявява в различни форми както във връзките, така и извън тях в отношенията с другите.

И все пак има хора, които практикуват отворени връзки и са щастливи в тях. Изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science и цитирано от сайта yourtango.com установява, че отворените връзки имат своите ползи за психиката и за отношенията между партньорите.

Проучването достига до заключението, че когато връзката е отворена и се противопоставя на традиционния моногамен стил на отношения, няма разлика в удовлетворението и усещането за щастие, ангажираността или страстта в любовта. Това откритие противоречи на това, в което толкова много хора вярват, а именно, че любов може да има само между двама души.

Кои са ползите от отворените връзки, според учените?

Липса на ревност

Ревността в малки дози е полезно чувство. То показва, че не сме безразлични към половинката си. Ако не изпитваме и капчица ревност, тогава вероятно не изпитваме и любов и привързаност към този човек. Прекомерната ревност обаче е разрушителна. Тя може да съсипе и най-любящите и хармонични отношения.

Проучването показва, че при отворените връзки партньорите не страдат от ревност. В отношенията си те са балансирани, не са стресирани, не изпитват постоянна нужда да проверяват съобщенията в телефона на другия и да се уверяват в неговата вярност.

Високи нива на доверие

При отворените връзки съществува високо ниво на доверие. При този тип взаимоотношения партньорите не се вкопчват в идеята тялото на другия да е само тяхно, защото смятат, че душата и емоционалната отдаденост са на много по-важно ниво. Това изгражда високо доверие помежду им, защото знаят, че любовта им не се изразява само във физическа вярност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: флиртлюбовинтимно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34 аз го права, но ти си оставаш с мечтите за тая 21 годишната
22
5
 
1
 
! Отговори
Някой хора преди 3 години
Не го стоплят това мое тръгване. Това означава избрала си си да вървиш по друг път прав ти път. Аз си тръгвам!И няма нищо по-вбесяващо за някой хора, а не разбирам защо - това си е лично моя работа дали ще си тръгна или няма да си тръгна!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 и 23 е един и същ извратеняк
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе гледай си работата кавал! Щом си мислиш че 21-годишно пичче не иска тройка със сестра си си е твой проблем. Ти затова не можеш и да си мечтаеш. Естествено днес това е тема табу, но станалото е факт!
19
5
 
5
 
! Отговори
И знаеш още какво: преди 3 години
Считам, че примитивността на отношенията и простотата, които се крият зад нея са нещо много особено.Нещо събира двама души или те се събират сами,но в един момент да допуснеш някого до себе си означава да му имаш доверие.Когато нещо отвън се намеси това доверие веднага се разрушава, като млад човек само след два пъти започнах да го усещам как доверието изчезва и сега просто си тръгвам само като усетя и един косъм предателство.Както Робърт де Ниро каза в Ронин: Когато е съмнително, няма съмнение!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според коментарит оставаш с впечатление,че всички са депутати жените им кви били а всъщност са 80 90 100 120 годишни пенсионери недокосвали жена
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха и докато тия си чешат половите органи с презерватив и без ангажименти (нали така никой не ще бременни жени с деца) разни типове от близкият и не толкова близък изток,африка и тн гадни местенца имат по 3-4 жени и 10 деца.След 25-30 години порно атлетите с отворената връзка са увиснали пенции с капещо пикало или шишкави баби с високо кръвно и холестерол имат 1 дете максимум а наоколо е Африка или Индия само дето са в Европа.После нямало кой да ражда..Ми кой да роди,кактусът в хола ли?
16
8
 
12
 
! Отговори
Няма ползи: преди 3 години
Не че някога съм бил в такива"отворени"взаимоотношения тоест с взаимно съгласие се ходи при друг,това дето му викали преди изневяра. Аз съм много примитивен човек-докато съм с някоя, съм с някоя и не съм с друга. Като усетя,че има още някой в тия отношения аз си тръгвам.Знаеш ли защо?Ако има някой друг би трябвало жената да каже ако има някакво уважение към теб,ако не ти го каже и го усетиш просто си тръгваш!Примитивен съм от сорта на това, че и да го каже и да го не каже тръгвам си!Свършило е
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат да говорят за мечтите им как имали жена пък сестра и пък братовчедка и а са едни пенсионери недокосвали жена а няма ли някоя жена да напише за мечтите и за еди кой си само с мечтите си остават
14
6
 
7
 
! Отговори
Надя Меката преди 3 години
Аз пък имам три дупки и трите са широко отворени!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 90 100 120 годишни пенсионери недокосвали жена никога почват да говорят за мечтите си за тройки авторката като им напише някоя статия
12
6
 
6
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Прочетете историята за Содом и Гомор.
11
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правил съм тройка с жена ми и сестра й, разликата им е 8 години и малката беше яко цепеняче! Вече се ожени и тя де, ама някой път ме напушва смях като пием с баджанака само да знае, че преди него съм я копал тая градинка!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна с противоречия "статия" ... като плюс изброено липса на ревност , а после че ако няма ревност значи не изпитваме любов и привързаност ... После пък доверие уж , а то сте с всички - дефакто с никой ... По-голям социален кръг , интересно как като никой не ви разбира ... И накрая , но не на последно място било връзка , ама всъщност не е и това и е ползата .
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм суингър с жена Ми, лошото е че трудно се намират подобни дискретни двойки! А и къде да денем децата...
8
5
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
отвоерна връзка, това ми звучи като девствена ***
7
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозно ли потъпквате българските традиции с тези глупости, изобщо не ме е*е какво мислят учените. 1 мъж 1 жена това е отдаваш се и градиш живота си с даден човек, създаваш семейство и сте си упора до старини. Искате да изкарате кyрволъка и пeдерастията да са нормални е нема да стане...
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преборихме "предразсъдъците"към развод, промискуитет, хомосексуализъм, да се готвят предразсъдъците към канибализъм и педофилия. И с тях ще се справим. Пълна свобода на извращенията! УРА светло бъдеще!
5
1
 
13
 
! Отговори
стар комсомолец преди 3 години
Значи, навремето при Тодор Живков още, много обичах да чета списания "Космос" и "Наука и Техника".В един брой на НТ имаше статия, че през 21-ви век, ако учените се преборят с венерическите болести и нежеланите бременности, сексът ще стане ежедневно удоволствие като танците.
4
8
 
8
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 3 години
До: номер 2Човече, имаш право, трезво мислиш!Ама науката е напреднала!Има защитни средства.Има още по-страшни неща от венерическите болести. Като коронавируса. Пред коронавируса това трипер, това сифилис - ряпа да ядат!