Кои са ползите от отворените връзки?

Ето какво смятат учените
22 дек 2020 23:19, Михаела Лазарова
98
Кои са ползите от отворените връзки?
Снимка: Istock

Отворената връзка все още е табу за много хора. Човешкото его и чувство за притежание не могат да позволят мисълта за това половинката ви да се среща и с други. Ревността е една от най-типичните човешки емоции. Тя се проявява в различни форми както във връзките, така и извън тях в отношенията с другите.

И все пак има хора, които практикуват отворени връзки и са щастливи в тях. Изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science и цитирано от сайта yourtango.com установява, че отворените връзки имат своите ползи за психиката и за отношенията между партньорите.

Проучването достига до заключението, че когато връзката е отворена и се противопоставя на традиционния моногамен стил на отношения, няма разлика в удовлетворението и усещането за щастие, ангажираността или страстта в любовта. Това откритие противоречи на това, в което толкова много хора вярват, а именно, че любов може да има само между двама души.

Кои са ползите от отворените връзки, според учените?

Липса на ревност

Ревността в малки дози е полезно чувство. То показва, че не сме безразлични към половинката си. Ако не изпитваме и капчица ревност, тогава вероятно не изпитваме и любов и привързаност към този човек. Прекомерната ревност обаче е разрушителна. Тя може да съсипе и най-любящите и хармонични отношения.

Проучването показва, че при отворените връзки партньорите не страдат от ревност. В отношенията си те са балансирани, не са стресирани, не изпитват постоянна нужда да проверяват съобщенията в телефона на другия и да се уверяват в неговата вярност.

Високи нива на доверие

При отворените връзки съществува високо ниво на доверие. При този тип взаимоотношения партньорите не се вкопчват в идеята тялото на другия да е само тяхно, защото смятат, че душата и емоционалната отдаденост са на много по-важно ниво. Това изгражда високо доверие помежду им, защото знаят, че любовта им не се изразява само във физическа вярност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: флиртлюбовинтимно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворените връзки са древна профилактична мярка срещу това да отглеждаш чуждо дете. Подобно на локдаун - в миналото някои жени, верно са ги заключвали там долу.Проблемът, може да се разреши аналогично, с тест за бащинство.Мъжете обичат отворени връзки, жените не. Причината е че само мъжете могат да се съмняват, че детето е тяхно.
62
3
 
4
 
! Отговори
anonymous преди 3 години
До анонимнаТърси си друг мъж. Има и такива, на които не е нужно да им се слугува. Губиш си енергията в глупости. Сама се поставяш в тази позиция. Откакто зарязах един такъв, чистя и готвя само на себе си и на детето и домакинската работа намаля със 70%. Повече такава грешка няма да направя. Зарязах го, защото започна да злоупотребява със субстанции, но ако знаех, че така ще се преродя като се разкара, щях да го зарежа още преди да започне. Има и по-нормални мъже от *** и мамините синчета.
61
2
 
4
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Много добро !Браво!Погледни и снимката двамата мухъли до момичето.Точно по твоето описание!
60
2
 
6
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Така е Господине.Варненска поговорка:Дай да не се дебнем, че ще се хванем:))И още нещо.Българското общество е най не-духовното на планетата.Любовта и приятелството много пъти са само приказки за добро настроение.
59
3
 
10
 
! Отговори
Ossi до 83 преди 3 години
И коя жена няма да те хване? А на нея мислиш, че не й се прави ли? Въобще, бракът е едно самозалъгване. И двамата се правят на крайно влюбени, без да правят секс с месеци, оглеждат чуждото като жадно куче, но ги е страх да не ги хванат. Който се престраши първи, другият го заклеймява..Кому е нужно? Животът е достатъчно труден за да играеш роли и да живееш като че ли си в някаква аскетична секта. Това е мое мнение, и не ангажирам никой. Но това виждам аз при женените - лицемерие и лъжи.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добрия вариант според мен е, ако си имаш хубаво семейство, но с времето нещата в леглото не са толкова чести, забавни и незабравими, ако ти се ходи, да не е по любов и да е еднократно или много рядко, без другия човек да разбира. Най-добре да си живеем в неведение и илюзия, че с нашия любим сме си верни. В крайна сметка един брак и отглеждане на деца е много повече от секс. То ако тръгнем да се разделяме през няколко години, щото ни истинало ложето, цял живот, като глухи кучета ще сме.
57
3
 
3
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Имах предвид лятото на нашето море.
56
3
 
7
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Ще помоля коментиращите, ако някой е бил свидетел на нощно къпане от българска любовна двойка с връзка над година, да разкаже, че не съм виждал и чувал такова нещо.
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъхаш и бягаш. Няма драми. Станахме студени и без чувства. Жените го направиха така. Сега всички са самотни майки. Грозно.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отворена връзка нещо като сводник и *** ли е ? Разбира се като се премахнат финикииските знаци и да се има впредвид , че сводника може да е жена а проститутката от мъжки пол .
53
6
 
9
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Уважаеми коментар 74,По голям съм от 15. Бил съм на много плажове у нас от Арапя до Тюленово.Не видях нито едно духовно, емоционално, сексуално семейство. Само , умора , отегчение и ранна старост.А доверие. Няма нужда от него. Когато нищо не ти се случва.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сексът е едно нещо, а любовта е друго. Разбира се, има връзка между тях.Любовта за която говорим е между мъж и жена.Но една връзка се гради най-вече върху доверието между двама души които са най-близки.Образованите хора са напълно наясно със всички рискове от секса извън двойката/семейството.Оттам идва всичко. Най-безобиден е виртуалният секс - онлайн. Особено сега в условия на пандемия! Това също може да бъде "отворена" връзка. Просто едни хора се забавляват с други.
51
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моногамията е сравнително нова за човешкия род. Преди това и жената и мъжа са имали различни партньори и били полигамни. Има много филми за онези времена. Бракът е измислен за да се подсигури жената, че няма да бъде изоставена след като не е привлекателна. А нагонът и желанието да спиш с други мъже за жената, и жени за мъжа не изчезва с някаква *** церемония. Оттам и неволите, разводи, скандали. Това е една от най-антиприродните човешки измислици.
50
1
 
9
 
! Отговори
До Орлин преди 3 години
На колко години си ? 15? Разсъжденията ти са базирани около половият орган.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кво е отворена връзка ? Една я таковат двама или трима заедно или по отделно и и плащат сметките?Секс за пари.
48
0
 
5
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Статия за либералните и зелени материалисти!Те изпитват разрушителна ревност и чувство за притежание само за милионите си!!!! Не към мъжете/жените\ си!Ха,ха,ха!
47
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалист:Типичната българска жена има до себе си типичен български мъж, което е диагноза само по себе ск; затова така. Ако бяхте поне малко мъже, нямаше да ви крушкаме. Така че аре у лево.
46
10
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Бившата ми имаше връзки с още 6ма,докато беше с мен,после разбрах де-2ма сомалийци, 2ма пакистанци, тсигганин и пумак, бяха й направили ддупето на парцали от помагане.Кво да правиш,типична българска жена......
45
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ще направите, когато обявят нулева учебна година и откраднат една година от живота на децата ви? А когато и догодина ви извъртят същия номер и превърнат децата ви в необразовани животни и разходен биологичен материал? И тогава няма да тръгнете срещу полицейските палки. Знаете си го, нали? Знаете и че изборите ще бъдат отменени заради коронавируса, прекрасно го знаете, нали?
44
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глей как не ми верват... :)))Абе те ви отнеха свободата с един измислен вирус, затвориха и спряха развитието на децата ви и вие даже на протест не отидохте...:))) Искате ли да се обзаложим, че свободното кръшкане ще бъде забранено и даже ще ви млатят с гумени палки ако някой ви натопи и ви хванат на калъп с чуждо? Искате ли да знаете, че сексът ще бъде забранен и вие безропотно ще намразите партньорите си ?