Кои подправки и билки подобряват храносмилането?

Пресният копър има стимулиращо въздействие върху червата
21 май 2021 21:28, Михаела Лазарова
0
Кои подправки и билки подобряват храносмилането?
Снимка: istock

Доброто храносмилане е от ключово значение за цялостното здраве. От нормалното разграждане и усвояване на хранителните вещества зависят всички процеси в организма. Затрудненията и проблемите с храносмилането могат да доведат до редица здравословни състояния и заболявания, които да влошат общото здраве.

За щастие на помощ идват природните дарове, сред които са билките и подправките. Някои от тях имат особено мощни свойства по отношение на подобряване на храносмилателната функция. Ето най-полезните сред тях.

Кориандър

Включването на ароматния кориандър в диетата ви е много вкусен начин да обогатите ястията си, но и да подобрите храносмилането. Подправката има приятен и силен вкус, но и много здравословни качества. Проучване на IBS, цитирано от Livestrong установява, че кориандърът може да намали болките, дискомфорта, подуването на корема, особено причинени от синдром на раздразненото черво. Изследването е публикувано в списание Digestive Diseases and Sciences.

Джинджифил

Джинджифилът е известен със свойствата си по отношение потискането на гаденето и повръщането. Неговите активни съставки могат да помогнат за намаляване на дискомфорта, подуването, газовете, диарията, запека. Безопасен е и за консумация по време на бременност и е подходящ заради положителното си въздействие върху потискането на сутрешното гадене.

Джинджифилът може да ускори движенията на стомаха и червата, като това ускорява метаболизма и усвояването на храната, включително придвижването ѝ към дебелото черво, следователно навременното ѝ изхвърляне като краен продукт. Това облекчава запека и подуването на корема.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари