6 храни, които може да са вредни, ако преяждаме с тях

Хумусът може да предизвика напълняване
22 май 2021 21:50, Михаела Лазарова
30
6 храни, които може да са вредни, ако преяждаме с тях
Снимка: istock

Терминът „суперхрана“ дава спокойствието на много хора да консумират огромни количества от храни, считани за много полезни. Но както с всяко полезно и вредно нещо, така и със суперхраните трябва да се внимава, защото водещият показател е количеството.

Когато консумирате прекалено много от която и да е храна, било то и една от най-полезните, рискове за здравето има, както би могло да има и странични ефекти.

Сайтът Brightside решава да провери максимата „отровата е в количеството“ и да установи кои са негативните ефекти от преяждането с някои суперхрани.

Броколи могат да раздразнят червата

Броколите са суперхрана, богата на хранителни вещества и бедна на калории. Прекрасен източник са на витамин С, растителни протеини, калий. Те обаче са и изключително богати на фибри, което от една страна е добре за храносмилателната система, но от друга може да предизвикат храносмилателни смущения, ако бъдат консумирани прекалено много. Твърде голямото количество фибри може да предизвика газове, подуване, болки, диария.

Преяждането с броколи и други зеленчуци от семейство Кръстоцветни може да въздейства върху лекарства за разреждане на кръвта заради високото съдържание на витамин К в състава им. Този витамин играе роля в коагулацията на кръвта.

Преяждането със сьомга може да разреди кръвта

Сьомгата е суперхрана, която е богат източник на полезни протеини, мазнини и омега-3. Тя е един от най-здравословните избори, които можете да направите, но преяждането с нея може да окаже въздействие върху тромбоцитите в кръвта, като това блокира възможността за нормално съсирване. Сьомгата е и една от рибите с високо съдържание на живак. Когато консумирате твърде много сьомга наведнъж, организмът ви може да се пренасити с опасния метал. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: канелаброколипротеини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Така е - хлъц...
2
0
 
6
 
! Отговори
Комбуча преди 2 години
Само мечките преяждат със сьомга.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позовавайки се на данните, отдавна съм умрял.