Как да си помогнете при слънчево изгаряне?

Дерматолози разкриват трикове
17 юни 2021 01:00, Дарена Найденова
5
Как да си помогнете при слънчево изгаряне?
Снимка: IStock

Решили сте да се възползвате от топлото слънце и да се сдобиете с малко витамин D? Обличате банските, изнасяте масата на терасата, взимате лаптопа и започвате да работите навън докато дъждът не е завалял отново. Смятате, че щом не сте на плажа не ви трябва слънцезащитен продукт и искате да се сдобиете с малко повече тен, преди да заминете на море.

След края на работния ден обаче разбирате, че освен с нужната доза витамин D сте се сдобили и с нещо малко по-неприятно – слънчево изгаряне. Насочвате се към шкафчето с лекарства, за да се опитате да оправите проблема, но не намирате нищо подходящо. Търсите в интернет какво домашно средство може да замени продуктите от аптеката и попадате на статия, в която ви казват, че е добре да използвате чаени торбички.

Чудите се дали наистина това странно средство помага? Използването на чаена торбичка върху слънчево изгаряне за облекчаване на болката и зачервяването може да ви звучи смешно, но дерматологът д-р Кейти Белезнай казва, че методът може да ви помогне поне мъничко. Все пак тя отбелязва, че изследванията все още са доста ограничени и затова не трябва да се приемат като напълно категорични.

Ако все пак смятате поне веднъж да опитате с чаена торбичка, ето всичко, което трябва да знаете за използването ѝ като безопасно лечение на симптомите на слънчево изгаряне.

Могат ли торбичките от чай да облекчат изгарянето?

Танините и антиоксидантите в чая имат противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат кожата от болезнени симптоми, така че в крайна сметка може да почувствате по-лек дискомфорт. Д-р Белезнай обаче посочва, че все още няма значителни изследвания в тази област и ползите от чая не са доказани в широк план. Като се има предвид това, д-р Белезнай посочва, че прилагането на студена чаена торбичка върху слънчево изгаряне е доста безопасно лечение. Просто знайте, че като всяко нещо, което се поставя върху кожата, винаги има риск някои хора да получат нежелана реакция като алергичен отговор.

Как да използваме торбичките и още съвети против слънчево изгаряне, четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 2 години
Без да чета, торбички от чай? Щото сте я пуснали една след друга тая "новина"...
2
3
 
1
 
! Отговори
При слънчево преди 2 години
изгаряне, най-добре е да се използва олио или свинска мас. Киселото мляко трябва да се избягва - с него става по-зле!
1
2
 
6
 
! Отговори
3689то преди 2 години
По-тъпо написано нещо не бях чел.