Учени създадоха сперматозоиди от маймунски стволови клетки

Остава загадка дали технологията ще е успешна при хората
21 окт 2021 16:20, Анисия Иванова
21
Учени създадоха сперматозоиди от маймунски стволови клетки
Снимка: Pixabay

Нови революционни изследвания на стволови клетки, проведени от учени от Университета на Джорджия, дават сериозна надежда за нови клинични терапии за безплодие в недалечно бъдеще. За първи път в историята учените успешно създават функционални сперматозоиди, използвайки ембрионални стволови клетки на примати, съобщава „Стъди Файндс“.

"Това е сериозен пробив в създаването на терапии, базирани на стволови клетки, за лечение на мъжкото безплодие в случаите, когато мъжете не произвеждат жизнеспособни сперматозоиди", казва в съобщение водещият изследовател Чарлз Исли, доцент в Колежа по обществено здраве на университета.

Екипът използвал ембрионални стволови клетки, събрани от маймуни макаци, за да произведе незрели сперматозоиди, наречени кръгли сперматозоиди. След това изследователите успели да проверят дали тези сперматозоиди могат да оплодят яйцеклетка от макак.

В миналото учените са успели да създадат клетки, подобни на сперматозоиди, като са използвали стволови клетки от мишки. В края на репродуктивния ден обаче производството на сперматозоиди при гризачите е било много по-различно от това при хората. До момента на новото изследване до голяма степен оставаше загадка дали тази технология някога ще се окаже успешна при хората.

"Това е първата стъпка, която показва, че тази технология е потенциално приложима. Използваме вид, който е по-подходящ за нас, и имаме успех в създаването на здрави ембриони", добавя професор Исли, цитиран от БГНЕС.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 месец
И сега е пълно с ***. Нищо ново под слънцето.
16
1
 
3
 
! Отговори
Това ще е похвално преди 1 месец
постижение, ако по лабораторен път бъдат извлечени сперматозоиди на мъж от НЕГОВИ стволови клетки; тогава детето, заченато с такъв сперматозоид ще е негово. Приветствам тези научни опити. Много се чудя, когато прочета, че жени, които вече нямат месечен цикъл, забременяват ин витро с донорска яйцеклетка. Поставят в риск здравето и живота си, ставайки инкубатор на чужд генетичен материал! Ще има смисъл, ако с медицински способи предизвикат узряване на тяхна яйцеклетка.
15
0
 
1
 
! Отговори
Нова технология преди 1 месец
***- човек. Естестествено зачатие за усъвършенствани ***. Сега и без това сме в началото на края.
14
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
В САШ са закъснели, в България вече отдавна се работи в тази насока!!! Даже има и видими резултати, всички политици са от ъакива сперматозоиди :)
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете се бе!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Измислиха сперматозоиди, вибрaтори съществуват отдавна, май мъжете ставаме излишни. Но пък и света да прилича на един клюкарник с кокошки, пак не е работа.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ли се е появил Радев? Прилича с тоя на снимката.
10
1
 
14
 
! Отговори
Алко преди 1 месец
Тва коги требе да си го бием? Преди или след вакцината? Моля кажете, много ми е важно :)
9
6
 
16
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 1 месец
Предлагам да го инжектират на ваксърманяците, те си падат по подобни експериментални "лечения".
8
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиваксърите са заченати от такива.
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С това ще се възпроизвеждат стерилните ваксаджии. Логично е след като ги бодат с маймунски адедно вирус
6
3
 
11
 
! Отговори
Герботрол преди 1 месец
Аз искам от Банкянския макак!у у у у
5
6
 
9
 
! Отговори
Зрител преди 1 месец
Това не е новина. В Българиа отдавна се практикува това - иначе как Радев се пръкнал
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
докато го измислят за хората ще се ползват маймунските за инвитро... истината е, че вече ги използват от 20тина години и ето вижте колко *** са се навъдили:)))
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В една публикация на един професор по генетика и геномика в Университета на Саул-Паоло, мисля, че Уйлям Гробщайн се казваше, беше казал, че работят над въпроса да се създават деца в лабораторни условия. Изследвали сперматозоиди, яйцеклетки от различни животни. Така ще отърват жената от раждане, следователно, ако това нещо проработи, няма да ни трябват жените, няма брак, няма да се женим...Чудесна идея на този учен, УСПЕХ му пожелавам!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега остава и да смесите хора с м....ни и ще гледаме Планетата на м.... на живо. Унищожете човешкото и природата, пък после по изкуствен път ще създавате нови хора
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туй ще е ваксината за Ковид22 ли?