Кое е важно да гледаме преди да купуваме шоколад?

Тансмазнините са най-голямата опасност
4 юни 2022 12:25, Петя Славова
24
Кое е важно да гледаме преди да купуваме шоколад?
Снимка: Pexels

Трансмазнините са най-голямата опасност, за която трябва да внимаваме, когато решим да си похапнем вкусен шоколад. Какаото в шоколада е много питателна съставка, но някои шоколадови продукти могат да бъдат вредни за здравето ни.Трансмазнините са вид изкуствено масло, което е вредно за външния вид и здравето ни. В сравнение с други масла те се втвърдяват сравнително лесно в кръвта и поради това са свързани със заболявания като атеросклероза и инсулт.

Трансмазнините са вредни и защото влошават чревната среда и затрудняват усвояването на хранителните вещества, което може да доведе до кожни проблеми, лош метаболизъм и запек, предава БГНЕС.

В САЩ отбелязването на трансмазнините върху етикетите на продуктите вече е задължително. През 2018 г. властите в САЩ дори обявиха курс към тяхната забрана.

В Япония пък може да срещнете шоколад, на който да прочетете наличието на трансмазнини. Проблемът е че обозначаването не е задължително. Това означава, че шоколадът може да съдържа тази опасна съставка.

Кои са съставките на добрия шоколад?

1. Изберете такъв, който съдържа какаово масло. Той е безопасен и не съдържа трансмазнини.

2. Препоръчват се продукти без емулгатори или ароматизатори.

3. Погледнете реда, в който са изброени съставките. В идеалния случай настърганото какао трябва да бъде посочено на първо място. (Съставките са изброени в низходящ ред по отношение на количеството. Ако настърганото какао е на първо място, това означава, че то е най-много в шоколада)

4. Ако е възможно, избирайте шоколад със знака за сертифициране JAS или USDA. По този начин се обозначават биологичните продукти. С този сертификат можете да сте сигурни, че продуктът не съдържа трансмазнини и добавки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 1 година
"Шоколадите" в БГ са предимно захар с мазнини. "Любими" ми са разни евтини *** като Рошен и Милка със 70% захар и нагоре...
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
яде се сурови какаови зърна с малко мед,много по-ефективно от диабетичните продукти наречени шоколад
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От евтините шоколади на българския пазар мисля че немските Ritter Sport имат най добро съотношение цена/качество. От 2.50 до към 3.20лв. и ако може да се вярва на написаното на опаковката не съдържат палмово масло и евтини хидрогенирани мазнини. Много важно е обаче шоколада да е произведен в Германия. Защото има от други страни и там качеството не е същото.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шоколадите "Милка" които се продават в България са фалшиви!
7
0
 
2
 
! Отговори
Неграмотен преди 1 година
Заглавието???
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петреее спри да триеш коментарите ми Петреее.. ще има черен шоколад
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо въобще субстанции, пълни с ***, се наричат примерн шоколад, сирене и тн? Шоколад, сирене и тн в случая не са ли подвеждаща информация и мошеничество?
4
1
 
16
 
! Отговори
sss преди 1 година
От написаното по-горе си правя извода, че в България шоколад не се продава. Включително и Lind не е шоколад. Шоколад без емулгатор просто няма такъв!
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам обикновен на нестле има не повече от пет съставки. Пък и го правят на 15 км от дома. Линд гледам че от доста време са го обърнали на шир потреба с висока цена.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтините шоколади както и 90% от сладките неща ги правят с палмово масло. Често е половината от грамажа а какаото е съвсем малко само за цвят и вкус. В България истински шоколад под 3 лева няма. Хубавите качествени шоколади са предимно немски, френски, швейцарски. Гледайте етикетите и съдържанието. Видите ли палмово масло и регенерирани растителни мазнини значи е фалшификат. Истинските шоколади са 2 основни вида - горчив с високо съдържание на какао над 75% и млечен.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да НЕ Е украйнски на Порошенко.