Всекидневните разходки намаляват риска от хронични заболявания

С тях може да спрем затлъстяването, диабета...
13 окт 2022 23:00, Петя Славова
24
Всекидневните разходки намаляват риска от хронични заболявания
Снимка: БГНЕС

Резултатите от проучване на реални данни, събрани от преносимите устройства на 6042 души в САЩ показват, че правенето на повече крачки всеки ден наистина може да намали риска от развитие на определени видове заболявания, предаде "ScienceAlert".

Затлъстяването, диабетът, високото кръвно налягане, депресията и сънната апнея са някои от здравословните проблеми, които могат да бъдат избегнати чрез увеличаване на броя и интензивността на ежедневните крачки, според резултатите от това последно проучване.

Въпреки че предишни проучвания са стигали до подобни заключения, това е първото изследване, което се основава на търговски устройства за проследяване на активността, които обикновено се използват в ежедневието и са свързани с електронни здравни досиета (ЕЗД). В този случай като част от изследователската програма "Всички ние" на Националния институт по здравеопазване на САЩ, предава БГНЕС.

Тези данни предоставят "нови, емпирични доказателства за нивата на активност, свързани с риска от хронични заболявания, и предполагат, че интегрирането на данни от търговски устройства в ЕЗД може да бъде ценно за подпомагане на медицинските грижи", пишат изследователите в своя публикуван документ.

Извадката се основава на хора, които са носили собствения си Fitbit в продължение на 10 или повече часа дневно в продължение на поне шест месеца.

След това броят на дневните стъпки и интензивността (определени като стъпки в минута) са съпоставени с честотата на заболяванията в групата и сравнени с честотата на заболяванията в общата популация.

Резултатите показват, че с увеличаването на броя на стъпките рискът от повечето заболявания намалява. Изключение правят хипертонията и диабетът - в тези два случая, след като хората достигнат около 8000-9000 крачки на ден, ползата от увеличаването на броя на крачките се понижава.

Изглежда, че около 8200 крачки и повече са най-благоприятното място за сериозно намаляване на риска от заболявания, включително затлъстяване, сънна апнея, гастроезофагеална рефлуксна болест ( GERD) и тежки депресивни разстройства.

Изследователите установили също така, че при хората с наднормено тегло, които увеличават дневния си брой крачки от 6 000 на 11 000, вероятността да затлъстеят е с 64% по-малка, отколкото при тези, които поддържат същия брой крачки дневно.

Въпреки че тази статистика не показва пряка причинно-следствена връзка (има и много други фактори), връзката е достатъчно силна, за да покаже, че правенето на повече крачки всеки ден и увеличаването на интензивността до по-бързо темпо може да намали риска от заболявания.

Предишни проучвания са наблюдавали физическата активност за кратки периоди от време с помощта на устройства от изследователски клас и са разглеждали здравните резултати години или дори десетилетия по-късно. Това ново изследване е успяло да анализира данни за активността за години, събирани ежедневно от собствените преносими устройства на пациентите и свързани с текущите диагностични записи.

"Въпреки че се губи известна точност между устройствата от научноизследователски клас и търговските устройства, данните от последните могат да се обобщят в голяма степен за голяма част от обществото, което притежава такива устройства", пишат изследователите.

При това хората, участвали в проучването, са били сравнително млади, предимно жени и с висше образование, които са притежавали устройства Fitbit и средно са били по-активни от повечето възрастни. Но авторите на изследването смятат това за положително.

"Фактът, че успяхме да открием стабилни връзки между крачките и инцидентното заболяване в тази активна извадка, предполага, че могат да съществуват още по-силни връзки при по-заседнало население."

Сега те са готови да проведат още изследвания, като използват по-големи и по-разнообразни извадки от хора, включително такива с нива на активност, които в по-голяма степен отразяват общото население,

Въз основа на предишни проучвания се стига до консенсус, че изминаването на няколко хиляди крачки дневно е достатъчно, за да ви помогне да живеете по-дълго - и дори случайните и спорадични изблици на активност могат да бъдат полезни, както и планираното и последователно ходене.

Изследователите, които стоят зад новото проучване, смятат, че ежедневните разходки могат да бъдат включени като част от персонализираните здравни планове, като потребителските устройства за носене и свързаните с тях приложения са достатъчно добри, за да осигурят денонощно наблюдение.

"Въпреки че е необходимо валидиране в по-разнообразна извадка, тези резултати предоставят реална доказателствена база за клинични насоки по отношение на нивата на активност, които са необходими за намаляване на риска от заболяване", пишат изследователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
как ни подтикват да се разхождаме и поемаме с учестеното си дишане отровите хвърлени от самолетите... даже вече не се и крият
16
1
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Сори ама ти си направо кльощава. Българският мъж обича по така жени - като Пенка
15
2
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Пенка, 1.62 и 104 кг не само си дебела...ами си като плондер. Аз съм 1.63 и 60 кг и имам какво да свалям като килограми. Или си здравната ти грамотност хич я няма...или си объркала мерките някъде!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е скъпо да се расождам - изедем два дюнера от големите, шише бира пластмасово, изпушим две кутии цигари, откъде да зема толкова много пари, та да се расождам! Затова сиседим дома - цел ден почти никакви расходи - самун хлеб, една майонеза са ми напълно достатъчни да не умра от глад, а забравих и буркан лютеница и половинка кремвриши и печес шишета бира и два пакета цигари, ако дават много реклами може и три. А да, и шише ракия малко - седмаче.
13
1
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
ТРЯБВА да се плува
12
1
 
4
 
! Отговори
Верно ли? преди 1 година
Днесбг - сайта на откритията.
11
2
 
2
 
! Отговори
Ano imen преди 1 година
Krasavciki mai aaa
10
0
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
Всяка СЕДМИЦА СЕ метам и преплувамДУНАВА
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей браво ве най после се намериха хора които откриха топлата вода
8
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До Пенка: На 19 си била просто дебела, а сега си плодир. Може би ти се струва че ядеш малко, а всъщност е прекалено. Истина е обаче че чувството за глад е доста генетично объсловено и на някои хора просто не им се яде.
7
9
 
5
 
! Отговори
Пенка преди 1 година
Дебелият корем и наднорменото тегло не са от ядене и от това, че не се движим, а просто от ген, което не може да се промени. Аз като млада на 19 години ядах всичко и бех 79 кила като фиданка, сега съм вече доста възрастна на 33 години и ям дори по-малко и съм станала 104 килограма. Не съм с надормено, защото съм висока 1.62 см, но бих искала да смъкна 5 кила.
6
7
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Защото си беден.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре , само в САЩ ли правят изследвания за броя крачки и здравето ?! Като знам какви хипопотами живеят там , дето с кола не влизат само в тоалетната и то защото вратата е тясна ,най-искрено се съмнявам в достоверността на това т.нар. изследване ...
4
3
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Разходки и ядки за дълголетие :)))
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден ходя пеш до работа и обратно, разстоянието отнема около 20 минути. Повечето хора ги мързи да отидат до магазина без да се качат на тротинетката.
2
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Я
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тия градски транспорти, коли, ще има бум на хора с множество заболявания след време+ затлъстели и с наднормено тегло. Трябва повече ходене пеша. Нашите прадеди затова с живеели по 80+, защото са се движили, я сред природата, я на разходки, я по работа. Разходките лекуват сърцето, изтласква по-лесно кръв до всички клетки и органи.