Дай на човека свобода и ще познаеш духа му: Цитати от Преподобна Стойна

Тя била духовна учителка за Ванга
24 окт 2022 14:04, Иванка Гъркова
12
Дай на човека свобода и ще познаеш духа му: Цитати от Преподобна Стойна
Снимка: БГНЕС

 Преподобна Стойна е една от известните български гадателки. Близо 89 години след нейната смърт, много хора продължават да посещават село Златолист, Петричко, за да се докоснат до мястото, където тя прекарва по-голяма част от живота си. В нейната стаичка в „Св. Гeорги Побeдоносeц“ те палят свещи и се молят за изцеление. После в двора на църквата задължително си пожелават онова, за което мечтаят, люлеейки се на голяма люлка. 

 
Стойна Димитрова е била сляпа също като баба Ванга. За нея неведнъж говори пророчицата от Рупите, която я смятала за своя духовна учителка. И много пъти я посещавала, за да получи от нейната енергия. 
 
„Таа e свeтица. Она цeлиот живот го e страдала като свeтица. Как мe глeдаш мeнe, она e дeсeт патe по-голeма от мeнe! Аз апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни мeсо e туряла в уста, ни ракия, само водичка и трошка лeбeц. Она ситe работи със свeти Гeорги ги e онаждала. Цeлио свeт кe научи за таа жeна, тва от мeн да го знаeтe“, казвала Ванга за нея.  

С какво е най-известна преподобна Стойна?

Тя е родена в село Хазантар, Серско, на 9 септември 1883 година. Тогава то е било част от Османската империя, докато днес е към пределите на Гърция. След Междусъюзническата война се премества да живее в България. Нейното семейство е приютено в село Долна Сушеница (днешен Златолист), където бива прибрано в местния храм. 
 
Когато е на 8 години, Стойна се разболява. Оказва се, че има едра шарка, заради която ослепява. А с това се появяват и нейните гадателски способности. Оттогава живее в пълно уединение в една стая. Когато навършва 16 години, сънува странен сън. Тогава Свети Георги й се явява и я насърчава да изкопае дупка в двора. Там открива негова икона и кандило. След това с помощта на своите близки и съседи на мястото построява малък храм. Именно в него прекарва и остатъка от живота си - в помощ на всички, дошли да се изцелят с нейна помощ. 

Няма хитрец, надхитрил съдбата си: Най-мъдрите мисли на Ванга

Прочутите рецепти с билки на баба Ванга за здрава имунна система

Не признават преподобна Стойна за светица

Ако отидете в Златолист и влезете в двора на въпросната църква, ще видите гроба на ясновидката. Тя е погребана редом до попа, който преди години я приютява с нейното семейство. Смята се, че макар да са минали 89 години след нейната смърт, тя все още лекува, стига човек да вярва. Ето защо много хора ходят да се помолят в нейния параклис, където на лист пишат своето желание и го оставят. А според поверието, тя ще чуе всяка молитва, стига да поговорим с нея за малко. 
 
Жената, която знаела кога точно ще си отиде от този свят, предсказала смъртта на цар Борис Трети. Много хора свидетелстват за нейните пророчества и това как им е помогнала при различни здравословни проблеми. Някои дори описват за нейната способност на левитира. И макар да я наричат светица, тя не е признава за такава от официалната църква. 
 
„Дадени ми бяха двете най-стръмни стълби за стигане горе до Силите: да се вдигам във въздуха, кога се моля, и да напускам тялото си за дълго време, като го оставям да лежи ни живо, ни мъртво, а аз да ходя по времена и места незнайни, облечена само с едната си душа. Има и трето, но и преди, и сега ме е страх да го спомена. Ако хората знаят, че съм с него орисана, ще ме пребият с камъни, а може и да ме заколят… Ей тъй без нужда някаква, само от единия страх… Непостижимото за ума винаги ни се струва заплашително за живота”, разказвала тя за ясновидските си заложби.

Чудодейната сила на мястото, където живяла пророчицата

Днес, отивайки в храма „Св. Гeорги Побeдоносeц“, всеки може да се докосне до плочата на преподобна Стойна, която има лечебна сила и сбъдва желания. 
 
„Вяра, вяра e нужна!”, казвала тя, когато хората й споделяли колко отчаяни се чувстват. Тогава ги съветвала, че получат ли от вярата, ще станат по-силни и се преборят с онова, което ги мъчи.  
 
Край гроба на Стойна Димитрова има и така нареченият кладенец на желанията. Там всеки може да се наведе и изрече на глас онова, което иска да му се сбъдне. Някои хвърлят във водата и монети за късмет. 
 
Големият чинар, който се намира в двора на храма, има силна енергия, от която се зареждала самата преподобна Стойна. Баба Ванга също разказвала за него и това, че който го прегърне, ще се изцели. Днес на дървото са направени две големи люлки, на които всеки може да се полюлее и така да помоли ясновидката за помощ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Изключителна дарба, и чисто българска школа! Както пише в Библията," ...който има очи ще види, който има уши ще чуе, и който има... сърце, ще разбере"!!! Така че, такива където се напъват да мислят, да обясняват, пък и акъл да ни дават, не са за завиждане. Със сърце изпълнено с омраза, то си е болестно състояние! Опитват се и другите да заразят! Вярата е сила , а не откъсване от реалността!
10
2
 
8
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Ами щом посещението в тази църква носи на много хора покой и утеха,защо пък да не ходят и да не се молят?!А Стойна може наистина да е имала гадателски способности и да е помагала на хората.Защо винаги трябва да отричаме това,което не разбираме?!
9
1
 
6
 
! Отговори
Петричанин преди 1 година
Село Златолист е Санданско, не е Петричко.
8
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мдаааа....Е,народа го е префразирал така:..-Дай на простакавласт и му гледай сеира"..
7
0
 
1
 
! Отговори
Kalin72 преди 1 година
Мдам, и аз сбърках - селото е Горна Сушица.
6
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Единствено ценно което има човек е свободата и затова всеки се опитва да му отнеме част от нея!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се опитаме да намерим нещо позитивно в статията, то това би трябвало да е търсенето на нещо свише. Самият аз бях атеист в младежките си години и когато тръгнах към вярата, минах през безброй лъжи, подобни на гореописаната. Но ако човек запази критичен дух и не взема желаното за реално, а търси Истината, с Божия помощ ще я открие.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли с кого всъщност комуникират всички предсказатели и баячи?? С поднебесните сили на злобата - демек с бесовете на сатаната. А това, което се споменава ако да са знаяли хората да са я були убили - то е кръщение от сатаната. Хора пазаете се да не бъдете увлечени от лукавите бесове и вие. Не плзвайте услугите на врачки и баячки и не им вярвайте. Доброто се изпълва не от викането в кладенмец а чрез молитва и почит към Христа Господа!
3
1
 
10
 
! Отговори
Kalin72 преди 1 година
Селото е Долна Сушиша, не Сушеница...тоя, дет е писал статията, май е бил гладен...Инак да, на мястото в Златолист има силна енергия, но явно я усещат само тези, които вярват.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Модерните хора не вярват в такива неща, ама вярват че Европа ни мисли само доброто.
1
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!