Ембарго върху руския дизел от 5 февруари – какво ще се случи с цените?

По-висока цена на дизела ще се отрази буквално на всичко
Обновена: 31 яну 2023 11:09 | 31 яну 2023 08:40, Елка Василева
289
Ембарго върху руския дизел от 5 февруари – какво ще се случи с цените?
Снимка: архив, БГНЕС

Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си зависимост от Русия и от 5 февруари налага ембарго върху вноса на дизел и други продукти, произведени от суров петрол в руски рафинерии, обобщава Асошиейтед прес.

Забраната идва след отказа за внос на въглища през миналото лято и на суров петрол от декември. Новото ембарго обаче носи рискове от ръст на цените на горивата, които и без друго скочиха след началото на руската инвазия в Украйна преди близо година.

Още по темата
"Пръскаме пари по пътищата, за да работим", казва Ханс-Дитер Зеделмайер от германската семейна компания за преводи "Раст райзен" (Rast Reisen).

Повечето неща, които хората потребяват, се транспортират с камиони, които се движат предимно с дизел. Горивото се ползва масово в селското стопанство, за градския транспорт и при индустриалното оборудване. По-високата цена на дизела ще се отрази буквално на всичко.

Може ли ембаргото да повиши цената на дизела?

Цената на дизела, както и на петрола, зависи от глобалния пазар. Европа може да потърси алтернативни източници, като например САЩ, Близкия изток или Индия. Ако този преход мине плавно, въздействието върху цените ще бъде временно и умерено.

Европа вече намали наполовина вноса си на дизел от Русия. Преди началото на войната половината от ползвания на Стария континент дизел идваше от Русия, а сега това се отнася за 27 на сто. В същото време американските доставчици увеличиха вноса от 34 000 барела дневно в началото на 2022 г. до 237 000 барела дневно през януари, по данни на "Стандарт енд Пауърс глоубъл" (S&P Global).

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че пазарите са имали време да се нагодят към ситуацията, тъй като ембаргото беше обявено още през юни. През последните седмици вносът на дизел в Европа расте, което значи, че запасите се увеличават.

Налице е обаче един усложняващ ситуацията фактор. Г-7 обсъжда налагането на таван на цената на руския дизел по подобие на вече наложения таван на цената на суровия петрол. Целта е дизелът да продължи да има достъп до световните пазари, но приходите на Кремъл да спаднат.

Ако таванът проработи, както е замислен, дизеловите потоци ще се променят, като Европа ще намери нови доставчици, а Русия - нови клиенти, без това да доведе до недостиг.

Какво може да постигне таванът на цената на дизела?

Целта е бъде повторен ефектът от тавана на цената на суровия петрол, който практически забрани на западни компании да превозват руски суров петрол, чиято цена е над 60 долара за барел.

Русия обяви, че няма да продава петрол на страни, които спазват този таван, но намалялото търсене заради забавянето на световната икономика означава, че купувачи от Китай, Индия и други страни могат да получават руски петрол със сериозна отстъпка, което намалява приходите на Кремъл.

Подкрепени от скъпия петрол, цените на дизела се покачиха миналата седмица до 1000 долара на тон от 800 долара на тон в началото на декември. Цената на барел дизел по правило е с около 40 долара повече от тази на барел суров петрол.

Една от причините за поскъпването на дизела бяха зимните бури в САЩ в края на декември, които удариха рафинериите.

Какво ще стане, ако дизелът поскъпне?

Цените на горивата са основната причина за високата инфлация в Европа през миналата година, която забави икономиката и драстично намали покупателната способност на потребителите.

Цените на дизела в бензиностанциите през годината варираха между 1,66 евро и 2,14 евро за литър.

"Това е гигантско увеличение", казва Кристофър Шулдес, чиято фамилия вече трето поколение управлява германската транспортна компания "Шулдес спедишън" (Schuldes Spedition).

Компанията, базирана в малкото градче Алсбах-Хенлайн в провинция Хесен, разполага с 27 дизелови камиона и 50 служители. Тя вече е преоборудвала машините с по-ефикасни двигатели и е обучила шофьорите им как да карат, пестейки гориво.

"Ние сторихме всичко това, преди Русия да атакува Украйна. Нямаме повече възможности за оптимизация", казва Шулдес.

В опит да облекчи натиска на високите цени на дизела компанията опитала да договори по-високи цени с дългосрочните си клиенти. Някои се съгласили, други - не. Дори и в договорите да има клауза за ръст на цените, това става с двумесечно забавяне.

От "Раст райзен" отчитат ръст на цените на дизела между 12 и 25 на сто. И тъй като 15 от 25-те й автобуса са част от регионалния обществен транспорт, компанията не може автоматично и бързо да повиши цените, а ръстът, определен от властите, е "капка в морето", казва Зеделмайер.

Компанията вече е добавила 10-15 евро "дизелова" добавка към пътуванията до популярни дестинации като северния германски остров Зюлт и хърватското крайбрежие.

Какво може да се обърка?

Енергийните пазари гледат към Китай и се чудят кога втората световна икономика ще се възстанови от пандемичните ограничения. При ниското домашно потребление китайските власти разрешават на местните рафинерии да увеличат производството и износа. Но ако търсенето в Китай се увеличи, китайският дизел може да изчезне от световния пазар, което да предизвика недостиг и да вдигне цените.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От членството ни в ЕС виждам повече вреди от колкото ползи!
219
3
 
1
 
! Отговори
Изритай преди 1 година
рашистите от Европа, който иска да заминава там на евтино . Европан няма нужда от психично болни диктатори. Стена по цялата граница с империята на Путин
218
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руснаците нищо, но на нас цени във висините. Затова трябва да се излиза на площадите и да се иска смяна на ръководството на ЕС - във всичките му стркутури.пълно разследване на Урсула и Борел;нови избори за ЕС; прекратяване на каквито и да са санкции против Русия и сядане на масата на преговорите; изтласкване на САЩ от Европа, където й е мястото. Тогава всичко ще си дойде на мястото.
217
4
 
4
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ами май идват времена на колелета и пешеходни задръствания ... ....
216
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Анонимен 244...Не разбрах защо автомобил/може би лек?/да не се кара с дизел?А със какво задвижване да бъде въпросният автомобил-само предно,нали?Или разрешаваш и задно?
215
0
 
8
 
! Отговори
Атанасова преди 1 година
Излишно е да се прави сравнение между БГ и Германия - много превози вместо с камиони и цистерни в Германия ще използват железниците, не случайно са добре поддържани.
214
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой е виновен? Пак ли Путин? Сами си слагат ембарго, сами си теглят последствията. Много изкуфели старци, ръководят този свят.
213
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баща ми, Светла му памет, в едно далечно вече време ми каза - Автомобил се кара с бензин, камион и автобус с дизел.
212
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се случи едно голямо нищо.
211
5
 
30
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Политиците от Брюксел пак налагат санкции, от които ще пострада повече европейската икономика отколкото тази на Русия. Русия ще намери пазар за своите горива, а фирмите в ЕС ще плащат за по-скъп дизел. И що за логика: отказът от руско гориво да се нарича не отказ а "намаляване на зависимостта". Аз, ако спра да зареждам гориво от някоя бензиностанция намалявам ли си зависимостта от нея?Прочети още на: https://dnes.bg/index/2023/01/31/embargo-vyrhu-ruskiia-dizel-ot-5-fevruari-kakvo-shte-se-sluchi-s-cenite.558717
210
9
 
41
 
! Отговори
22 преди 1 година
Какво да се случи с цените,нищо.Нали 1олигофренът1 Киро каза,че Русия е" едно нищо,просто една бензиностанция с ракети".Докарайте си го пак на власт пък тогава ще видите,и камъни няма да ви останат да го изгоните.
209
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тъй като топлофикация гори цял сезон мазут, очаквайте парното , да е нагоре. Осигурено от любимивия ви ЕС
208
1
 
19
 
! Отговори
киро-факиро преди 1 година
Пак сте объркани в превода.С гугъл транслейтър специализирани статии не се превеждат.Така излиза според вас че руската нафта била заменена от американска,което е пълен ноусенс.Точно обратнота САЩ внасят дизел от ЕС понеже американския нефт е лек т.е. от него се прави основно бензин.Ембаргото ще доведе до точно 30-40ст. по скъма нафта,без да се променя цената на бензина и газта.У нас разликата между бензин и дизел ще скочи до лев. Мечтата на еевро-зелените либеразти за свят без дизел се сбъдва!
207
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тотална гавра с изглупелия българин - ще плаща високи цени на доста работи за да могат банда мошеници от сащ да си пълнят гушите- ами отворете си поне едното око - да сте чули някоя от банките да е закъсала - напротив - трупат луди печалби а народа обеднява - каквото сам си направиш никой неможе да ти направи - евала на французите вчера 2 милиона на протест
206
4
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Цялата дописка е едно бла-бла. Видите ли, съобщават ни се новини, които отдавна са известни факти, а най-важното на въпроса какво ще се случи - нито дума, или завоалирани глупости. А то вече се е случило или се случва в аванс - цените на дизела вървят нагоре. Ще видим "кон боб яде ли". Аман от такива джурналя-преписвачи на старо инфо!
205
20
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Цените няма да се променят.Руския петрол ще се преработва в Индия и горивата ще се пласират в Европа.За индийците тлъста печалба,за кухоглавите рашки жълти копейки.
204
4
 
17
 
! Отговори
ЛЮБОПИТЕН преди 1 година
МНОГО МИ Е ЛЮБОПИТНО КАК ЕМБАРГОТО С ПЕТРОЛА И ДИЗЕЛА И НИСКИТЕ ЦЕНИ КОРЕСПОНДИРА СЪС СВЕТОВНОТО ПРОИЗВОДСТВО И ПОТРЕБЛЕНИЕ И КАК 10 МЛН ТОНА US ПЕТРОЛ ЩЕ ЗАПЪЛНЯТ ДУПКАТА ?!! ИЛИ ЕВРОПА ЩЕ КУПУВА РУСКИ ДИЗЕЛ РАФИНИРАН ОТ ИНДИЯ С УСПОКОЕНИЕТО, ЧЕ НЕ Е РУСКИ !!! ХАЙДЕ Е-Л-К-Е, НАПРАВИ ПОСВЕТЕНО ИЗСЛЕДВАНЕ И НИ СВЕТНИ!
203
1
 
21
 
! Отговори
СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ преди 1 година
Всички много правилно разсъждават, но като дойдат избори или ходят за гъби или гласуват за ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ, БВ или БСП - всичките те ни докараха инфлацията с общи рещения, а сега след решение за американски АЕЦ и уран, който пак е от Русия и като затворим и ТЕЦ, ще видите ТОКА, колко ще струва.
202
1
 
21
 
! Отговори
АЛТЕРНАТИВНИТЕ преди 1 година
Източници САЩ и Индия - В сайта гласове се изнасят данни - Индия купува огромни количества петрол от Русия, преработва го и на САЩ, който внася рекордни количества рафиниран петрол от Индия и разбира се изнася на 5Х цена за благонравния ЕС.
201
5
 
36
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Тук Далаверата с Дизела се вижда без Очила - ЕС забранява внос на Дизел от Русия , Дизела от Русия се купува от САЩ Частни Фирми и се продава на ЕС със 200% увеличение на Цената . И всичко това е по Документи - Танкерите от Русия за ЕС не са спирали да вървят . Американците Пръцат Гражданите на ЕС .Мисля че след приключване на Войната ще има осъдени хора от ЕС . ЕС Мафията работи по модела на Косьо Самоковеца , Васил Илиев , Емил Кюлев и др .