Как ни мамят брокерите и има ли как да го избегнем?

Антон Илиев с примери от практиката в "Доверен брокер" на Imoti.net
Обновена: 16 мар 2017 15:23 | 15 мар 2017 15:24, Бойчо Попов
32

Ярки примери за подвеждащи практики и измами, до които прибягват некоректните брокери на недвижими имоти, разкри Антон Илиев, собственик на агенция "КА5 Имоти", която грабна статуетката в категорията "Брокер на недвижими имоти на годината – наеми" в първото издание на Годишни награди на Imoti.net.

Той се включи в инициативата на Imoti.net "Доверен брокер", която помага на потребителите да разпознават добрите и коректни професионалисти и да се пазят от мошениците.

Не се информирайте за цените на имотите от интернет, съветва Илиев и пояснява, че така много вероятно да попаднете на фалшива обява, а публикуването й е прийом на мошениците, за да съберат информация за потребителите.

Пазете се от мними хазяи, казва още той. Те разчитат на желанието на клиента да спести комисионната за брокер, за да сключат набързо договор с него, да вземат депозити и вноски в брой, а след това да... изчезнат. А клиентът разбира, че няма никакви права над имота и е измамен.

Как коректните брокери могат да ви помогнат да избегнете тези и други нелоялни практики, вижте във видеото!

Заради големия интерес към инициативата на Imoti.netBloomberg TV Bulgaria стартира седмична рубрика "Доверен брокер" в предаването "В развитие". Всяка седмица в нея ще се обсъждат още важни аспекти на темата, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите

Още бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Любомир преди 3 години
Напълно съм съгласен. Сключих екслузив с тях и за 2 месеца не ми доведоха нито един клиент. Като развали договора, 100 човека се изсипаха. Пълни нещастници са.
31
0
 
9
 
! Отговори
Клиент преди 4 години
Най-лошата агенция е Адрес, ако искате главоболия, работете с тях и ги получавате..
30
1
 
7
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Истината е че брокерите НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА ПОЛЕЗНА РАБОТА. Те създават пречка между собственика и клиента за да приберат комисионна. Вече 10г. давам жилище под наем и никога не съм плащал на брокери. Директно им блокирам номерата и обявите ги пускам в BEZBROKER и BEZPOSREDNIK. Недейте да се подвеждате по глупостите дето ви говорят само и само да им платите 200-300лв комисионна.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ли наемодател да плаща на брокер 50% от наема, след като обявата в интернет е пусната директно от наемодателя? Резонно е наемателят да плати 50% процента комисионна на брокера, защото е намерил обявата и е уредил оглед на имота. Но каква работа е свършил той на наемодателя, за да иска 50% от наема? Има ли законово основание?
28
3
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Искам да споделя и моето мнение за една некоректна и лъжлива брокерка от Имотека.Биляна Василева-дебела, нагла и лъжлива госпожа. Много приказлива, лъже докато ви гледа в очите и ви размотава през цялото време. Показва имоти, които уж сте й изпратили, оказват се без асансьор, договаря се с колеги, за да не се сваля по никакъв начин от цената на предлаганият имот.Върти схеми с нотариуси, прескача клиентите си и е в услуга само на продавачите!Пазете се от нея! Биляна Василева е мошеник без класа!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една изключително некоректна агенция е Платинум Риъл Естейт от гр. Пловдив
26
2
 
16
 
! Отговори
Коренак Софиянец преди 7 години
Винаги може да го продадеш без брокер пусни обява в нета и веднага започват да ти се обаждат брокери аз бях пуснал за имот под наем да отдам добре ги нахрних брокерите обадиха се и много частни лица и го отдадох
25
2
 
7
 
! Отговори
Каракочев преди 7 години
До ЦиганинЕдин имот струва толкова, за колкото може да се продаде. Няма как да обвържеш цената му със средната заплата. Един е същ имот струва различно например в София и Кюстендил. Не искам да обидя хората от Кюстендил, но това са правилата на пазара. А що се отнася до брокерите, който може да ги прескочи, ОК.
24
17
 
2
 
! Отговори
брокер преди 7 години
До zeusмного хитро....а нали се сещаш. че 95% от собствениците искат над пазарната цена, а 95% от клиентите не дават дори парите, които са минимум за това, което желаят. Пусни си иомт на 500е с твойте снимки, да те видя как ще го отдадеш на часто лице. А без да се рекламира, ще ти стои 4-5 месеца свободно. С две думи- агенциите са възникнали благодарение на липсата на адекватна комуникация между търсещия и предлагащия. Друг е въпросът за коректността.
23
4
 
11
 
! Отговори
Коренак Софиянец преди 7 години
Всички брокери са провинциалисти не ги харесвам меко казано, нямат никаква отговорност пред закона не подписвайте договор с тях че топлофикация може да се учи от тях само се уверете че лицето е истински собственик на имота не им давайте пари на тези *** 21 век сме
22
4
 
11
 
! Отговори
Коренак Софиянец преди 7 години
За какво са ви тези мошеници , всичко може да си го направите сами,пускаш обява в интернет че продаваш без посредник купувачът ако харесва имота и се разберете за цената,си прави срещу 3 лв справка в агенция по вписванията,за имота правите си предварителен договор,ако всичко е наред с имота отивате при нотариус на който му имате доверие сумата се внася по сметка на нотариус и когато мине сделката след като е вписана на другият ден в регистъра нотариусът ви превежда парите.Брокерите ще ви излъжат
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само брокерите. Всичко живо лъже и маже... *** до ***! Срам ме е, че съм българин! От 30 години си мечтая да се махна от тук, дано един ден успея!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по- високите цени от средната заплата озна4ава 4е се крият реални доходи в държавата!
19
3
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Цената на м2 трябва да струва колкото средната заплата в даденият град това е исторически реален критерий ! Ако повече е БАЛОН ,ако е по-малко то трябва да се купува.Средната заплата в София е 1300 лв и до 1000 евро за м2 е към 55% надценен имотният пазар за София .(като се има предвид че строителите и че хитруват и с общите части и балкона (балкона трябва да е 50 % от жилищната площ ....), то се получава че цените в София за балон и ще трябва да гръмят ,но докога ще държат балони цени на имота
18
2
 
29
 
! Отговори
купувач преди 7 години
Станах свидетел на грозна сцена, създадена от брокер с негова клиентка. Пожелах да му смажа черепа, но влизах за оглед в същия имот с друг брокер.На мен само една "брокерка" от 10-тина опита да нахалства, но не спечели нищо. Изглежда съм ги респектирал.В половината от обявите имат правописни грешки и объркани изречения. Проблем на граматиката в 5 клас. Ужас. Ще правя сделка за 100 х.евро и посредника не знае елементарни правни и икономически правила. А иска пачки.
17
2
 
24
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Всяка божия пролет от 10 години насам като дойде март месец и се започва с медийната реклама -имотите скачат (Дянков преди години пред студенти пролета също му скачаха имотите ...а след ова се оказа ,че са паднали лятото с 2-3 % ), голямо търсене , имоти под наеми ,брокери ....главното е да се говори за недвижими имоти ,щото е доказано ,че пролет като грейне Слънцето и заухае на пролет хората искат промяна ....същото и през есента през 9-10 месец .... . Имотите са в евро ,а трябва да са в лева .
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всички имотни измами участват и брокери. А на челото не им пише дали са честни или не. По възможност - далеч от тях. Огромна част от брокерите направиха така, че хората да ги отхвърлят.
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
98% от брокерите са "пази Боже"!
14
1
 
38
 
! Отговори
До Брокер преди 7 години
И едното го има (наиграли се), и другото (хора, спестили доста пари от ненужни ***). Бил съм брокер доста години и се нагледах на алчни колеги, буквално изнудващи клиенти по доста отвратителни начини, само за да пъхнат още някой лев в сметката си. От всички фирми, с които работехме, имаше точно двама колеги, които си вършеха работата съвестно. Останалите ги смятаха за ***, защото не изнудваха като тях. Затова и се махнах - писна ми от алчни и безскрупулни типове с болни амбиции.
13
10
 
17
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
Живи и здрави, който може се оправя без брокер, не е невъзможно, но се иска компетентност, нерви, че и малко късмет.Фирма за недвижими имоти, отдавна на пазара, няма да си рискува името заради едната комисионна, понякога даже и за вътрешно успокоение е хубаво някой да провери всичко.А иначе съм виждал хора,,наиграли се", 'щото ,,разбират" от всичко.