Последно сбогом с ренесансовия човек Валери Петров

Творецът, който с прости думи говореше големи истини
Обновена: 29 авг 2014 13:46 | 29 авг 2014 13:46,
23

Снимка: БТА

Стотици почитатели и ценители на творчеството на големия български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров дойдоха днес да се простят с него в Народния театър "Иван Вазов". Поетът почина на 27 август на 94-годишна възраст.

Поклонението започна в 11.00 ч., а дошлите на него се наредиха на дълга опашка, която се извиваше около фонтаните пред театъра. Сред тях бяха поети, писатели, актьори, политици и много граждани с децата си.

Още по темата
"Валери Петров излъчваше доброта и беше въплъщение на добротата в нашия живот. Неговата поезия е класика, изучавали сме я и сме израснали с нея", каза пред журналисти служебният премиер Георги Близнашки, след като се сбогува с поета.

Премиерът посочи, че Валери Петров е направил преводите на Шекспир - на великия световен творец, достъпни и разбираеми за българската публика. Приносът му е огромен. "Валери Петров беше човек с характер - мил, деликатен, внимателен, но заедно с това умееше да отстоява позициите си и дори тогава, когато трябваше да се изправи срещу "силните на деня". След промените Петров подкрепи онези сили, които дадоха тласък на преобразуванията в нашето общество и винаги е бил морална подкрепа за нас", каза Георги Близнашки.

Служебният премиер припомни и едно от големите дела на Валери Петров, което не е свързано с творчество в същинския смисъл на думата. Поетът направи последната редакция на преамбюла - на встъпителния текст, към действащата Конституция на България от 1991 г., каза Близнашки. Той нарече Валери Петров "колос на българската култура и дори на световната култура, защото такива хора рядко се раждат".

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза пред журналисти, че трудно се говори в такива дни като днешния. "Валери Петров е в сърцето на всеки един от нас. Денят ни е тъжен, но в същото време сме щастливи и горди от това, че Валери Петров живя и твори тук", каза столичният кмет.

Издателят Иван Гранитски припомни, че Валери Петров е завършил медицина. Той го определи като "последния, може би, ренесансов човек у нас - и като творец, и като личност".

Бившият председател на БАН акад. Никола Съботинов каза, че акад. Валери Петров е един от стожерите на българската духовност, но за съжаление, днес се сбогуваме с него. Неговата кончина е огромна загуба - за България, за българския народ, за БАН, посочи акад. Съботинов. Той сподели, че ще запомни Валери Петров с това, че е "бил близко до народа и с прости думи е говорил големи истини".

Сред дошлите днес да изпратят поета и да му отдадат последна почит бяха Михаил Миков, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Илияна Йотова, Георги Пирински, Янаки Стоилов, Румен Овчаров, Румен Петков, Ивайло Калфин, Вежди Рашидов, служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова, заместник-министър на културата в служебното правителство Виктор Стоянов, Татяна Лолова, Анжел Вагенщайн, Боян Биолчев, Светлин Русев, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
анализ преди 9 години
До Тихомир ТомовНЕ го упреквайте, че е нагаждач защото се е борил за физическото си оцеляване. # Ако беше принципен отдавна да са го изяли прасетата в Белене, защото владеенето на западен език беше най-голямото престъпление до 1990 година, а той ползва цели четири западни езика плюс иврит, освен това НЕ е от бедно селско семейство, а е буржоазен елемент . . .
19
2
 
5
 
! Отговори
хубав преди 9 години
Красива, поставих въпрос а ТИ ми говориш за пари ,, пак питам какво е направил този за България та го БОГОТВОРИТЕ...Разни преводи от чужди езици и глупави стихове или това , че е комунист...
18
2
 
3
 
! Отговори
красива преди 9 години
До хубавАми отдавна ценността на българската нация са парите и финикийските знаци. Съжалявам те, защото само пари и благосъстоятелност са в главата ти. Съжалявам, че ценностната система на българина се превърна само в пари и пак пари. Вярно е това дето четох в нета, българската нация трябва да изчезне и ще се боря да е така. Трябва да бъдем асимилирани. Аз като българка се гордея, че съм разговаряла лично с поета Валери Петров.Поклон пред светлата му памет и Бог да го прости!
17
5
 
5
 
! Отговори
хубав преди 9 години
Западняка измисля и пише поучителни неща,, този превежда и бил стойностен човек,,натискам едно копче и превода готов.... Та питам с какво този Петров е допринесъл за благосъстоянието на българската нация та толкова го боготворите???
16
15
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Повече пръст отгоре да не излезе да призовава по радио София за смърт !!!!!! Ако не беше евреин нямаше да го изкарат по върховете . И все пак всички искайте разсекретяване на стихосбирката му " Народен съд " - все пак нали се твърди , че сме демокрация и някои още вярват !
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-вероятно една малка преслойка от българското общество докоснала се до Валери Петров е била респектирана и възхитена от неговата съдържателност и библейска доброта.Но за всички останали е непозната и далечна планета.Лично познавам само прекрасните му преводи .В останалото съм в невидение.Едва ли това ме прави невежа и грешник.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българин 13 Я без истерии.Явно страдаш от комплекси след като се подписваш като "българин".
13
16
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Анонимен 13:Не, ***, тези, които ги драскаш, не съм ги и чувал. НЯМАМ ИДОЛИ. Но, за другите във форума ще кажа, че за мен Смирненски и Вапцаров са наистина големи поети, въпреки че са заблудени комунисти, а Вапцаров и македонист, за жалост. Просто, "Валери Петров" Меврах е ЛИГАВ, КОМЕРСИАЛЕН И ПОСРЕДСТВЕН, да ме прости Господ.А иначе, смрадливи *** като тебе няма да ме оценяват. Аз съм БЪЛГАРИН - от македонско потекло. А ти си недоразумение на природата.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българинна теб идол ти е николетка,дриско азис.......и не се наричай българин
11
6
 
10
 
! Отговори
ИТ преди 9 години
Жив е той, жив е!
10
11
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 години
Постинги 8 и 9 са образци на писаното от "Валери Петров" Меворах, Бог да го прости. Е, кажете сега, тези, които го величаете, това поезия ли е или стихоплетство? Дано сега непредубедените младежи, които не познават писанията му и са свидетели на възвеличаването му и на критиките от страна на такива като мен, да преценят сами - това поезия ли е?
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И живота си чувствам как е минал през менев едно бързо шуртене, в едно пъстро въртене. Ах, до люлката детска така близо до гроба -откъде тази завист и защо тази злоба? Трябва друго! - И ето, на полянка откритабледо слънце ме среща и с усмивка ме пита: - Какво още там дириш, остаряло момченце?- Нещо дребно - му казвам. - Едно златно ключенце
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снощи късно пред къщи си гарирах колатаи ключето от нея изтървах в тъмнината. Тази сутрин излязох да го диря към седем,тротоара пред къщи със учудване гледам - със зъбати листенца цял постлан край москвичаи на жълто ключенце от тях всяко прилича! И е доста студено, дим струи от комини,но сред клоните редки небесата са сини, и без сам да усетя, вече влязъл съм в паркаи колата далече сред мъглица се мярка,и е жълто и тихо, с оня мирис на есен, такъв влажен и гнил, и приятен, и пресен! И живота си чувствам как е минал през менев едно бързо шуртене, в едно пъстр
7
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Стига сте ни натрапвали този лакей Близнашки ,как може в такъв момент какво бил казал Близнашки-лицемерие,той ли е бил най близкия човек на Валери Петров-срамота.И снимките само Близашки,е найстина прекалявате.Дюдюците изчезнаха,те дюдюкаха по Орешарски където и да отиде,дойдоха ***.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наред с червените динозаври пред мен на опашката стояха и Кирил Маричков и Джони Пенков... какви ли не хора. И много, много млади....
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Евтим Евтимов.
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се сещам за друг творец от калибъра на Валери Петров. Кой остава след като той си отиде ?
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето личността, щастлив съм, че му бях съвременник!Страхувам се, че повече няма такива и в историята, която е "***", личностите ще бъдат идентифицирани по качествата на силата на юмруците, а не на знанието, ума и способностите.С голямо уважение, сбогом на един скромен, изключително надарен човек!
2
7
 
31
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Поклон пред един голям българин!
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радва ме, че толкова хора са отишли да го прочетат ...политиците малко развалят картината, но ...