Хари Потър повлиял по-силно на хората, отколкото Библията

Библията се е оказала на шесто място сред значимите книги
50
Хари Потър повлиял по-силно на хората, отколкото Библията
Снимка: Ройтерс, архив

Серията книги за Хари Потър на британската писателка Джоан Роулинг оглави класацията на произведенията, които са повлияли най-много на живота и мисленето на хората. Това показват данните от изследване, стартирано през 2013 година от ползватели на социалната мрежа Фейсбук, предаде РИА "Новости".

В продължение на 12 месеца хората са публикували списък от 10 книги с хаштаг #10books или #tenbooks.

Специалисти на Фейсбук са анализирали данните от 130 съобщения със споменатите хаштагове, публикувани в края на август.

В импровизираната анкета са участвали ползватели на Фейсбук от САЩ, Индия, Великобритания и други държави. По данни на аналитиците, в акцията жените са били три пъти по-активни от мъжете, а средната възраст на всички е била 37 години.

На почетния пиедестал са се изкачили книгите за Хари Потър, романът "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли и "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р.Толкин.

Сред първите 20 книги, които са повлияли най-много на живота и мисленето на хората, са намерили място също световни бестселъри като "Хрониките на Нарния" на английския писател
Клайв С. Луис, трилогията "Игрите на глада" на американката Сюзан Колинс и "Алхимикът" на бразилския прозаик Паулу Коелю.

Любопитно е, че Библията се е оказала на шесто място в списъка на значимите книги, поставена сред други произведения на световната литература.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Хари ПотърБиблията
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Недей да пишеш минус защото такива неграмотни като теб са далече от Бога и само празни приказки говорят.Ако знаеш какво е Бог тогава ще разбираш че всяка човешка душа дошла на тази Земя има право на добър и достоен живот и е задължен да живее в хармония със себе си и с природата която го заобикаля.Трябва да цени всеки човешки живот защото живота е дар и само Бог може да контролира този процес.Единствен Бог дарява и прекратява човешкия живот.В момента човечеството се изживява в тази роля и затова
32
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Докато не се обеденят всички религии в една универсална религия по Земята ще има винаги хаос,войни и катаклизми.От всяка религия може да се извади най-доброто и да се направи Вселенско учение,което да бъде изучавано от всички хора по света.Само така Земята ще тръгне напред и в добра посока.Иначе жална ни майка.Ако я караме така Земята няма да съществува дългго а хората ще измират в страшни мъки.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тунела който виждаме когато умираме е този от който излизаме когато се раждаме ... И да философствате и да са биете в гардите "Господ" няма да ви чуе ... просто защото няма време да се занимава с жалки лицемери като вас ...
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хари Потър повлиял по-силно на хората, отколкото Библията"Хич не ме интересува коя от двете порно-лъжи е по-влиятелна за *** по света.Реално погледнато сатанизма е по-стара религия от християнството и исляма, защото произлиза от по-древните вярвания на юдаизма - вярванията на юдаистите във демоните. Според най-древните еврейски вярвания главния демон управляващ Ада е бил Бейл. В последствие в по-новият юдаизъм има името Шамаел и Азазел, в Християнството - Сатана.
29
4
 
4
 
! Отговори
тих великан 681 преди 9 години
Потър Хари няма да ви донесе вечността,а Библията ще ви покаже пътя и той е Исус!Дали вярвате или не е ваш избор!И наистина няма да има значение на кое място е Библията по четене,защото не всеки ще приеме Божият Син в сърцето си и исповяда с устата си,че Бог го е въскресил от мъртвите,а който го направи - ще спаси душата си - Римляни 10 : 17Защото със сърце човек вярва и се оправдава и с уста прави исповед и се спасява!
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде още един християнин .... Боже слез на земята и си прибери вярващите на кораба майка дето остави преди 2ООО години ,че от ден на ден все по сбъркани стават ....
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да направят анонимна анкета в която включат като отговор и порно-филмите- то Библията и Хари ще бъдат презрително изместени от човешката хормонална физиология! Да не забравяме, че немските психиатри лекуват над 70% зоофилия, а скандинавците от древността си имат ритуални самоубийства и жертвоприношения. Та къде ви е ?фрейския БОК, дето ви е пратил в пустинята да гълтате песък още тогда продажници низши?! Или зачеването от *** е свято дело, когато и е платено- понеже тва е подвиг за еврея
26
3
 
6
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
я разкажи как бог не опрощава греховете без пари ....
25
2
 
2
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
това проучване трябва да ни говори най-много за ползвателите на т.нар. "социална" мрежа, както и за провелите "проучването". което е все едно да сравняваш мушмули с дини. ама щом е да се намираме на лаф - става.
24
6
 
1
 
! Отговори
до до 29 преди 9 години
Пътищата са много и всички водят до цялото. Делата са тези които ни определят мястото което ще заемем ... Някой хора са по близки до цялото други по отдалечени , но един ден всички ще се слеем с него. Няма рай , няма ад ! Има по близко и по далеч от цялото ! С всяко прераждане човек се обогатява най вече чрез емоциите като засилва или отслабва собствената си енергия , колкото повече енергия натрупаш в жизнения си път толкова по близо ще си до цялото и така докато не се слееш с него . Бог !
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен библията не е с нищо по-различна от примерно гръцката митология... все приказки и митове. Fantasy Fiction.
22
3
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Баба Гуси това ти ли си дето така яростно защитаваш опорочената ти религия ? Или може би си оня хомосексуалист Филарет ! Да знаеш това не е библейско !!!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Абе я се разкарайтеВиж какво, аз не отричам Бог. Отричам църквата и духовниците!Абсолютно съм сигурен, че Бог съществува, но той не прилича ни най-малко на това в което се опитват да ни убеждават измислените и изопачени религии които винаги се тълкуват в полза на този който плаща повече на църквата.
20
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
Типичен християнин си ти "Абе я се разкарайте" . Никой не отрича наличието на вселенска сила , ама да казваш, че само християнството е пътя към цялото е меко казано малоумно !!! Ти срещал ли си се някога с тази сила образно казано лице в лице ? Щото аз съм имал щастието да се срещна с нея веднъж !!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Абе я се разкарайтеЩо за глупост каза в момента?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За модерните християни не съществува думата смирение ... Те винаги трябва да са прави !!! Това говори много за духовността им като цяло... Правете разлика между религия, вяра и духовност !
17
0
 
3
 
! Отговори
доАбе я се разкрайте преди 9 години
Това не е библейско !!! хахаха Сега ще кажеш ,че и библията е първата религиозна книга написана някога и не е взаимствана от никоя друага, освен от твоя бог .... Хайде марш на теб !
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това християните сте много чудати същества, я се поразровете малко в историята на вашата тъй "свята и чиста" религия и вижте какви извращения има!!! Много сте примерни, а в ежедневните ви постъпки бързо бързо забравяте писанието на което се уповавате. Християните, а и всички крайно религиозни хора са СВРЪХ ЛИЦЕМЕРИ !!! ЗАПОМНЕТЕ ГО ! Но нека да не забравяме , че един ден и вие ще си отидете от тоя земен свят, а после ще видите истинското си аз като на лента и ще се погнусите от вас самите !!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АРХАНГЕЛБрей и Архангел слезе чак за да ни проповядва :))))
14
2
 
7
 
! Отговори
избирател преди 9 години
Това поредната скрита реклама на индустрията Хари Потър ли е.......?!Аз Библията не съм чел/да ме прости господ/,но и така няма,как да се съглася с абсурдното твърдение в статията.Тя си майката еб.....ло,ако подобна творба измести Библията,освен ако не са питани десетина деца под 10 годинки.