Със спектакъл на Мариус Куркински тръгва "Варненско лято"

Светлинен уличен спектакъл ще има на площад "Независимост"
Обновена: 1 юни 2016 15:00 | 1 юни 2016 14:55,
1
Със спектакъл на Мариус Куркински тръгва "Варненско лято"
Снимка: Черно море

Със спектакъла "Синята птица" на Мариус Куркински откриват тази вечер 24-ия международен театрален фестивал "Варненско лято", съобщава Информационна агенция "Черно море".

Една от най-новите постановки на Народен театър "Иван Вазов" ще бъде представена на основната сцена на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Началото е в 18.30 часа

"Синята птица" е едно от 10-те заглавия, които се състезават в конкурсната програма на фестивала. Постановката ще бъде представена още веднъж пред варненска публика в четвъртък, от 18 часа.

"Посвещавам този спектакъл на онзи човек, който помни своя детски сън. Онзи сън, който го е накарал да обикне светлината. Този сън е сънуван на Бъдни вечер, в чистата нощ преди Рождество Христово", казва Мариус Куркински.

„Синята птица“ на нобеловия лауреат за литература Морис Метерлинк е приказна феерия – „пътешествие на две деца – пътешествие на невинността - в царството на живота и смъртта, на деня и нощта, на миналото и бъдещето в търсене на щастието“. В навечерието на Коледа феята Берилюн навестява децата Тилтил и Митил. Тя търси Синята птица, за да излекува внучката си от странна болест – не е щастлива. Тримата тръгват по пътя към Синята птица.

Светлинният уличен спектакъл „Лунно нашествие“ е другият акцент в първия ден на фестивала Варненско лято. Той ще е на площад „Независимост“, а началото е в 22 часа.

„Лунно нашествие“ предлага идеята за едно различно пространство, в което усещането за гравитация не е като на Земята; за един далечен свят, населен с въображаеми същества, които се осмеляват да проникнат в неизследвани места. Представлението е игра на светлини и сенки, които раждат сюрреалистични образи на човешки тела в живописни костюми.

По време на уличния парад акробати на кокили и танцови изпълнители ще се промъкват сред зрителите, като майсторски ще въвлекат в играта деца и възрастни. Представлението е на Паролобианка – Модена, Италия. Паролабианка е артистичното име на Франческа Крняк – фантаст, изпълнител, разказвач на истории, уличен артист, музикант, певица. Накратко – многостранен артист, преминал през танц, театър и музика. С уличните представления на своята компания тя обикаля по цял свят и ги представя на различни значими фестивали за изпълнителски изкуства.

Гостуването на спектакъла на фестивала „Варненско лято“ се осъществява с подкрепата на Италиански културен институт – София.

Два домакински спектакъла ще зарадват зрителите на театралния фестивал в първия ден на проявата. Две представления от 18,00 и 21,00 часа ще има на едно от най-новите заглавия в афиша на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – „Едноокият цар“. Те ще се играят на сцена „Филиал“.

В Държавен куклен театър – Варна от 11 часа за най-малките любители на театъра ще бъде представена постановката „Чудните готвачи“. В нея участват директорът на театъра Вера Стойкова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов и Галин Гинев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари