Нов живот за "Момичето, което обичаше Том Гордън"

Стивън Кинг проследява какво е миг невнимание
31 яну 2017 12:21, Петя Славова
2
Нов живот за "Момичето, което обичаше Том Гордън"
Снимка: ИК "Сиела"

Миг невнимание от страна на дете и то се губи в зловещата гора край Нова Англия, където от всеки ъгъл дебне нещо със зъби, нещо, което се храни с ужас и отчаяние, нещо което ще чака момичето да полудее тотално от страх, преди да нанесе своя удар.

Запознайте се с 9-годишната Триша Макфарланд – "Момичето, което обичаше Том Гордън”, която само за няколко дена ще порасне с години, благодарение на жестокия сблъсък с природата и с тайните, които крие гората.

Романът на Стивън Кинг излезе в ново издание и с нов превод от английски, дело на Слави Ганев.

"Светът има зъби и те са готови да те сдъвчат във всеки един момент” – звучи ли ви познато? Така започва романът на Стивън Кинг. Публикуван за първи път през 1999 г. на английски език, психологическият трилър разказва зловеща история за човешкото оцеляване, за страха, за силата на волята и за необходимостта от вяра.

Стивън Кинг демонстрира своето майсторство да превърне нещо обикновено и тривиално, като гора в летен ден, в арена на ужаса. С внимание към детайла, като опитен психолог, Краля ни въвежда в света на страховете, видени през очите на едно малко момиче и подсилвани от типично детския начин на мислене.

В "Момичето, което обичаше Том Гордън” Кинг ни отвежда в горите на Нова Англия, където 9-годишната Триша Макфарланд се озовава в ранна юнска утрин. В опита си да избяга от поредния семеен скандал, Триша губи за секунди следите на майка си и 14-годишния си брат и се оказва сам сама из горите на националния туристически панорамен път през Апалачите.

С един обяд в раницата и с уокмен, по който може да слуша мачовете на любимия си бейзболен отбор и изявите на легендарния питчър Том Гордън, Триша се опитва да намери пътя към къщи, но всяка следваща крачка я отдалечава все повече и повече.

"Момичето, което обичаше Том Гордън” не е роман за чудовища. Това е история за тихия ужас, който се крие в непознатото, в сенките отвъд периферното ни зрение. За нещо, което набъбва бавно в мрака на ума, като обвивката на гниещ плод в летен ден. Нещо, което може да е истинско, а може и да е само във въображението на едно уплашено дете.

В романа  писателят проследява мислите на едно дете, което за няколко дена пораства с години благодарение на сблъсъка си с природата. Дете, което достига до ръба на смъртта и там открива истинската сила на живота.

Макар Том Гордън от романа да е измислен герой, действително съществува питчър с клоузърска роля, играл в бейзболния отбор "Бостън Ред Соск”, който носи това име.

През 1998 г. Том "Флаш“ Гордън записва 44 спасявания – 43 от които поредни, поставяйки рекорд за Американската лига – и оглавява класацията в САЩ.

Автор на корицата е Живко Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Стивън Кинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
читател преди 7 години
Страхотна книжка, нищо че става дума за дете, ужасът е чисто човешки.
1
0
 
3
 
! Отговори
И преди 7 години
Най-накрая. Не беше преиздавана от години.