Терзийски за Ласкин: Артистите умират... Често – най-добрите!

Писателят публикува пост "За пиенето" в социалните мрежи
7 яну 2019 16:30, Петя Славова
151
Терзийски за Ласкин: Артистите умират... Често – най-добрите!
Снимка: Facebook

Навръх Богоявление - ден преди своя имен ден - Иван Ласкин загуби битката с болестта. Актьорът почина във ВМА на 48-годишна възраст, а в социалните мрежи мнозина негови колеги и приятели се сбогуваха като споделиха личните си спомени с него.

Към тях се присъедини и Калин Терзийски, който проследи смъртта на актьора от гледната точка на проблемите му с алкохола и озаглави поста си "За пиенето".

"От пиене се умира, това е ясно. Пиенето на алкохол обаче е едно от малкото достъпни за всички средства за премахване на ужаса от живота и постоянното чувство за безсмислие, които мнозинството понасят, просто защото нямат достатъчно голям размах на душите, за да ги осъзнаят. Да си позволят да осъзнаят. Артистите умират от пиене. Често - най-добрите.  А някои и остават живи, поне засега. Аз останах жив. Случайно. Благодаря, Господи! Иван Ласкин умря. Господ да го прости.

Още по темата

Мнозина страхливци цъкат с език и някак не смеят открито да изхрачат злобата си срещу него и неговото пиене. Защото освен всичко друго, тия, които не пият (благоприличните, нормални хора), са и суеверни страхливци. Те обаче не си дават сметка за ужаса, за борбата, за страданието, за смелостта. Които ги има в живота на тия, които не живеят нормалния, сух, трезв и фалшив живот".

Терзийски коментира, че според него алкохолът е бич е предимно за хората, имащи проблем с него, а не толкова за близките им.

"Ще кажа като алкохолик - алкохолизма Не е бич за другите, за тия, около пиещия, или ако е и за тях, то за тях е несравнимо малък. Защото за пиещите тяхното пиене е повече от чудовищно наказание. Едва ли има нещо на света, толкова коварно, ужасно и мъчително като това - да пиеш и да не можеш да спреш.

Защо? Защо не можеш да спреш? Защото си станал - по един болезнен и уж ненормален начин - именно Нормален човек. Оголен, като нерв, гол и одран...и осъзнат - осъзнаващ колко всъщност ужасен, кошмарен и безсмислен е животът.  И си отказал да го живееш без упойка. Вероятно има непиещи, които са също така смели - осъзнали и те това, което са осъзнали пиещите...всъщност - не става въпрос и за осъзнаване...става въпрос може би за това, което Хайдегер нарича "наличност" - да видиш Нещата в тяхната "наличност" - не като подръчни и полезни вещи, а оголени от смисъл, празни, никакви, ужасяващи, нелепи. Тия, ако има такива, които виждат Голият обяд (по Бъроуз), които виждат живота оголен, страшен, неозначаващ нищо и ясен и пак не пият - те са някакви чутовни титани. Обаче аз не се сещам за такива.

Та за тия, които цъкат с езици и не си позволяват даже да плюят, от суеверен страх, по умрелия артист, ще кажа: Майната ви! Живеете в заслепение, не смеете да видите света и живота. В истинския им вид. Такива, каквито са.  Ако ги видите - не ще пиете, ами ще заревете и завиете от ужас и няма да има по страшен от вашия вой. Слепци".

В поста си Калин Терзийски припомни за онези, които не са могли да се примирят, а са видели живота в "истинския му вид": "Бог да прости всички живеещи оголени, одрани, открити и осъзнати, ужасени, пиещи, за да забравят, че са живи. Бродягите на Дхарма. Бог да прости Керуак, Фицджералд, Буковски, Хемингуей, Лотрек, Лермонтов, Висоцки, Ласкин и други".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
16
 
! Отговори
probi преди 5 години
Иван Ласкин - да почива в мир!Терзийски - ти не бива да се появяваш въобще в публичното пространство!
122
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Така говори защототой е страхливеца и пие от страх. Аз съм горд трудолюбив, честен и Българин. От работа и грижа за семейството нямам време да се напивам всекидневно до припадак. Ама на има хора така им е удобно. Е как да го съжалявам пък този, който със себе си не може да се справи пък каму ли семейство да гледа. И да не останете с грешно впечатления си попивам късно вечер по чаша вино за разпускане или една две бири. За слабаците света е труден...
121
1
 
16
 
! Отговори
probi преди 5 години
Защото освен всичко друго, тия, които не пият (благоприличните, нормални хора), са и суеверни страхливци. Те обаче не си дават сметка за ужаса, за борбата, за страданието, за смелостта.Нека писачът, сътворил тази глупост, я запази за себе си! Ние, другите, си даваме сметка за много повече неща, отколкото той може изобщо да си представи! И, защото избираме живота пред алкохолизма, не ни прави суеверни страхливци. Без пиене може. Без живот - не!
120
0
 
3
 
! Отговори
А А преди 5 години
Пиеш ли много,оставаш завинаги (относително) млад.
119
1
 
11
 
! Отговори
probi преди 5 години
Защото освен всичко друго, тия, които не пият (благоприличните, нормални хора), са и суеверни страхливци. Те обаче не си дават сметка за ужаса, за борбата, за страданието, за смелостта.Терзийски, запази обидните си размишления за себе си. Може пък ние, другите, да си даваме сметка за много повече неща, отколкото ти изобщо си в състояние да си представиш! И да изберем живота пред пиенето. Без пиене може, без живот - не!
118
2
 
7
 
! Отговори
probi преди 5 години
Защото освен всичко друго, тия, които не пият (благоприличните, нормални хора), са и суеверни страхливци. Те обаче не си дават сметка за ужаса, за борбата, за страданието, за смелостта. Които ги има в живота на тия, които не живеят нормалния, сух, трезв и фалшив живот". Терзийски, тези доста обидни размишления ги запази за себе си! Може пък ние, другите, да си даваме ясна сметка за много повече неща, отколкото ти изобщо можеш да си представиш. И да изберем живота пред пиенето.
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиенето, както и всяка дрога, е патерица за духа в даден момент, по-кратък или по-дълъг, понякога цял живот. Хората се различават по между си не не спиред предизвикателствата, пред които се изправят, а според начина, по който ги приемат и разрешават. Едни пият, други се бият, трети следват тактики и стратегии, на четвърти не им пука и т.н.
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Laskin ako ne beshe otishal na doktor , oste da si e jiv.... ama ....taka si e izbral....
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наздраве!
114
1
 
34
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Пиенето е въпрос на избор. Не е нито нещо толкова възвишено, нито пък израз на някаква философска осъзнатост. Много от тези пиачи са част от добре изкарващи си компании, водещи безсмислено съществуване до момента, в който пиенето от развлечение не се превърне в болест. Тогава стават меланхолични и своеобразни жертви, опитвайки се да превърнат себе си в очите на другите в някакъв борец против нещо си, за да оправдаят страха от собственият си предстоящ край.
113
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че каквото и да се каже, човека е gone. Живота е гаден, но още по- гадно е да живееш и да не си здрав. Проблемите с черния дроб излизат на яве когато вече е твърде късно и е почти напълно увреден. В блока в който живеех като дете поне 5 човека си заминаха скоро от алкохол, на около 50, което си е рано. Алкохола на никой няма да оправи проблемите, този Терзийски е голям барабан и никой не трябва да обяснява пиенето с проблемите си
112
2
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Обикновените алкохолици свършват я в болница я вкъщи, големите алкохолици като Терзийски свършват озъбени с по два тризъба вкочанясали от студ по улиците.
111
0
 
8
 
! Отговори
А А преди 5 години
Само от Голям Глyпaк може да стане голям алкохолик...-----------------------------------------------------------------------------А какво може да стане от малък глупaк - син на голям глупaк ?
110
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките пияници от артистичната и литературната гилдия! непременно държат да опоетизират порока си, сякаш ако си актьор и пияница си нещо по - различно от най - обикновения Петър от Долно Конаре. И е жалко че дори иначе талантливият режисьор Виктор Божинов е направил подобно тъпо изказване че нямало нито да почива нито в мир а щял да прави каквото си иска. Ласкин вече няма да прави нищо никъде, за жалост. Щеше да е много по - добре да беше останал да прави нещата си тук. Въпрос на мнение.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 109 Викаш и Робин Уилямс беше голям глупaк?
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 109 Викаш и Робин Уилямс беше голям ***?
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само от Голям Глyпaк може да стане голям алкохолик...
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отиде в небесния НАТФИЗ, където Тодор Колев и Велко Кънев ще му предават уроци по театрални постановки и кино роли, а вечер ще си пие уискито с Чочо.Ласкин беше добър човек!
105
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
На Батето, на 2 пъти му присаждаха черен дроб.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 104 Викаш само чалгарите са пияндурници? Да изброявам ли имена у нас и в световен мащаб които не знаят даже какво е чалга, а са алкохолици?