Терзийски за Ласкин: Артистите умират... Често – най-добрите!

Писателят публикува пост "За пиенето" в социалните мрежи
7 яну 2019 16:30, Петя Славова
151
Терзийски за Ласкин: Артистите умират... Често – най-добрите!
Снимка: Facebook

Навръх Богоявление - ден преди своя имен ден - Иван Ласкин загуби битката с болестта. Актьорът почина във ВМА на 48-годишна възраст, а в социалните мрежи мнозина негови колеги и приятели се сбогуваха като споделиха личните си спомени с него.

Към тях се присъедини и Калин Терзийски, който проследи смъртта на актьора от гледната точка на проблемите му с алкохола и озаглави поста си "За пиенето".

"От пиене се умира, това е ясно. Пиенето на алкохол обаче е едно от малкото достъпни за всички средства за премахване на ужаса от живота и постоянното чувство за безсмислие, които мнозинството понасят, просто защото нямат достатъчно голям размах на душите, за да ги осъзнаят. Да си позволят да осъзнаят. Артистите умират от пиене. Често - най-добрите.  А някои и остават живи, поне засега. Аз останах жив. Случайно. Благодаря, Господи! Иван Ласкин умря. Господ да го прости.

Още по темата

Мнозина страхливци цъкат с език и някак не смеят открито да изхрачат злобата си срещу него и неговото пиене. Защото освен всичко друго, тия, които не пият (благоприличните, нормални хора), са и суеверни страхливци. Те обаче не си дават сметка за ужаса, за борбата, за страданието, за смелостта. Които ги има в живота на тия, които не живеят нормалния, сух, трезв и фалшив живот".

Терзийски коментира, че според него алкохолът е бич е предимно за хората, имащи проблем с него, а не толкова за близките им.

"Ще кажа като алкохолик - алкохолизма Не е бич за другите, за тия, около пиещия, или ако е и за тях, то за тях е несравнимо малък. Защото за пиещите тяхното пиене е повече от чудовищно наказание. Едва ли има нещо на света, толкова коварно, ужасно и мъчително като това - да пиеш и да не можеш да спреш.

Защо? Защо не можеш да спреш? Защото си станал - по един болезнен и уж ненормален начин - именно Нормален човек. Оголен, като нерв, гол и одран...и осъзнат - осъзнаващ колко всъщност ужасен, кошмарен и безсмислен е животът.  И си отказал да го живееш без упойка. Вероятно има непиещи, които са също така смели - осъзнали и те това, което са осъзнали пиещите...всъщност - не става въпрос и за осъзнаване...става въпрос може би за това, което Хайдегер нарича "наличност" - да видиш Нещата в тяхната "наличност" - не като подръчни и полезни вещи, а оголени от смисъл, празни, никакви, ужасяващи, нелепи. Тия, ако има такива, които виждат Голият обяд (по Бъроуз), които виждат живота оголен, страшен, неозначаващ нищо и ясен и пак не пият - те са някакви чутовни титани. Обаче аз не се сещам за такива.

Та за тия, които цъкат с езици и не си позволяват даже да плюят, от суеверен страх, по умрелия артист, ще кажа: Майната ви! Живеете в заслепение, не смеете да видите света и живота. В истинския им вид. Такива, каквито са.  Ако ги видите - не ще пиете, ами ще заревете и завиете от ужас и няма да има по страшен от вашия вой. Слепци".

В поста си Калин Терзийски припомни за онези, които не са могли да се примирят, а са видели живота в "истинския му вид": "Бог да прости всички живеещи оголени, одрани, открити и осъзнати, ужасени, пиещи, за да забравят, че са живи. Бродягите на Дхарма. Бог да прости Керуак, Фицджералд, Буковски, Хемингуей, Лотрек, Лермонтов, Висоцки, Ласкин и други".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще кажа само две неща на плюещите тук по Ласкин и Терзийски. Първо: Терзийски може и да не е най-великият писател, но е лекар-психиатър, каквито вие не сте и не можете да бъдете. Щом той трудно се лекува, а е специалист, значи работата не е толкова лесна! И второ: Тези които знаят на Ласкин само филма "Васко да Гама ..." показват ниската си култура, че не са ходили никога на театър и не са го гледали там! Точка.
102
4
 
17
 
! Отговори
Чалг преди 5 години
Пълно е в тази държава с Николетки и арт пияндурници. Чалга отвсякъде.
101
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навън е - 5 градуса, а аз още не съм си пуснал нещо за отопление...имам и парно , имам и духалка....и се чудя що не ми е студено. Ми на 2 кила домашно вино съм.Наздраве, българи! Ванко отиде на по-добро място.
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне се отърва бързо Ванката. Не като примерно Михаел Шумахер....Впрочем ако имаше милионите на Шумахер щеше да е жив още с трнсплантиран дроб.
99
4
 
21
 
! Отговори
ined преди 5 години
Алкохолиците все се мислят за по-умни и по-артистични от другите и не знам защо толкова много ги интересува дали ги уважаваш.
98
0
 
5
 
! Отговори
doko преди 5 години
НЕкои пичове и пи2ки май прекалиха..
97
4
 
11
 
! Отговори
Доктор Дулитъл преди 5 години
Алкохолик за алкохолика ...Сега се разбра ,че единия пияница бил тамплиер / Ласкин / !!!!! Алкохола , математика , тамплиерство , масонство и всякакво ....онство не прощава !!!!Алкохола разделя човека от животното , но алкохолизма превръща човека в *** ...
96
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това сега какво е ? Ода за алкохолиците ?Пияниците са прогледнали светци , а не пиещите са некви тъ-па-на-ри , които не знаят че няма смисъл да живеят ?!?!?Това е върха на глу-постта , която само БГ може да сътвори .
95
1
 
30
 
! Отговори
сара преди 5 години
Ех, Терзийски, поне да беше замълчал вместо да изречеш нещо толкова нелепо. Аз до сега пък си мислех, че всички са тленни.Съболезнования на близките на Ласкин ! Да почива в мир !
94
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 94 Никой не те пита дали харесваш такива хора или не. На този свят всякакви има. Когато не са ми у къщата не ми пречат. Не живея с тях- той сам си е избрал пътя и нямаш право да го съдиш. Имат право да му се сърдят посмъртно Алекс и децата му. Все едно ти ако пушиш по 2 кутии на ден, аз да кажа на чаша уиски( понеже съм пияч, но непушач), че не ми харесват пушачите дето пушат като съдрани като теб. Всеки да си се трови както намери за добре ,важното е да не пречи на другите.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, тази некадърна Стоянка Мутафова....
92
0
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Ех Терзийски Терзийски... а *** де! Ама не ти стиска. Защото нито си артист нито си от най добрите. Просто пиеш. И разбери че пиенето не е средство да останеш в музея. Най много да те дават за пример на децата като тризъб софеанец
91
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ласкин, Бог да го прости,ама не е бил никога голям артист. За съжаление мога да кажа че,такъв тип хора аз не харесвам. Бог му дал жена,дете,семейство,добра работа,жена му пари изкарваше а,той оправдаваше собственото си бездарие и слабост с това че не му харесвало положението в Бг! И на мен не ми харесва но, няма да избягам от битката с алкохол.
90
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен 90"От пияния и лудия бяга"...
89
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
обаче аз бях поразен от мъдростта на "заключевието" на Калин:-"Артистите умират от пиене. Често - най-добрите."......брех ,да му са не види!...За това ли простия народ е казал:-"Представи си,како Сийке,живо пиле да умре!.."...?.........................Пустия му "Интернет"!..От всичко можеш да направиш далавера в него..
88
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алкохолизмът е бич в по-голяма степен за околните, отколкото за самия алкохолик!!Или според Терзийски на жената и децата на алкохолиците им е хубаво?Така ли???
87
6
 
8
 
! Отговори
Боб преди 5 години
Доста сърдити коментари, не се ядосвайте. Калин от гледната точк на алкохолик казва какво мисли за трезвените които съдят за хората само по пороците, а не по добродетелите. На ме ми харесва как го е написал.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато тоя Терзийски беше във "Фермата" заедно с оная дето го обичаше Елен Колева и Мариян Бачев в ролята на Елен Колева в шоуто на Слави: "Аз съм в кравефермата и обичам на Калин Терзийски...творчеството". Цялата зала в бурен смях. )))
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да се затвори тази тема за Ласкин.А ако ще се дискутира вредата от алкохола, алкохолизма, активен начин на живот, правилно хранене и т.н. , то в Бъллгария все още има квалифицирани лекари, терапевти и специалисти, които ще бъдат радостни да споделят своите мисли пред някой репортер от това издание дори без пари. Достатъчно е само да потърсите тези хора, да ги питате и да направите статии.Повече от седмица се върти едно и също - "ама защо пил", "ама какъв актьор бил" и т.н.Стига клюки!
84
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя Терзийски от алкохол му се е изпържил мозъка. Хаотични мисли до откат.