Червената къща не може да е хостел, нито ресторант

Говори временният собственик Яков Джераси
17 май 2020 19:30, Нели Христова
6
Червената къща не може да е хостел, нито ресторант
Снимка: БГНЕС

Къщата на Андрей Николов, позната още като Червената къща, не е хостел. Не може на втория етаж да има хотел с две звезди, а на долния етаж да показваш изложби. Едното с другото не върви. Това коментира в интервю за БГНЕС временният стопанин на къщата Яков Джераси.

„Освен това, тази къща не е ресторант както е било преди. Така не може да продължи, защото това е сериозно, академично място, от което да излиза послание. Дори изкуството трябва да изпрати някакво послание. Ние не само рисуваме красиви неща, но и искаме да кажем нещо“, каза Джераси.

Не на последно място – имаме голяма зала със 110 места. Това е място за дискусии. Доскоро там имаше дебати. Ние ще я отворим с нещо уникално, сподели той.

Един от проектите е да се показва културата на градове, които са далеч от столицата. Първият град от новата инициатива е Пловдив с изложба на Йони Левиев.

Паралелно с това ще се развива социален проект. Идеята е да се влезе в райони, като столичния квартал Факултета. Джераси е написал писмо до началника на РУО-София град Ваня Кастрева, която приела идеята и е одобрила 75 ОУ „Тодор Каблешков“. Веднъж седмично ученици под 18 години ще посещават къщата. Сред тях ще има и такива, за които се знае, че не искат да посещават училище. Ще бъдат разделени на три групи – театрална, рисуване, музикална. Целта е да се развият техните качества.

“От моя гледна точка това е социална програма. Ако успеем, може да се превърне в пилотен проект за други места какво да се прави с децата, които са изпаднали от образователната система. Идеята ни може да се превърне в модел, сценарии за социални грижи. Тук няма нищо политическо“, казва Джераси.

Той коментира и разразилия се дебат за статута на Червената къща между настоящия министър на културата Боил Банов и неговия предшественик Вежди Рашидов. „Едно нещо искам да кажа – обичам и двамата. Преди няколко години Вежди Рашидов каза едно от най-умните неща: България има нужда не от музей на Холокоста, а от музей на толерантността“.

В тази връзка Джераси развива нова идея в града на тепетата. Едно семейство в Израел иска да си даде семейната 4-етажна къща в центъра на Пловдив да се направи като музей, да се разкаже за живота на изселилите се евреи.

Джераси си спомня, че е посетил за първи път Червената къща през 1969 година. „Тук се правеше статуята на светите братя Кирил и Методий, която е пред Националната библиотека. Бях на път за Париж и ме запознаха със скулпторите. Това беше моята първа среща с къщата“, спомня си той.

От февруари месец Джераси е временният стопанин на къщата. За краткото време е направил вътрешен ремонт, защото местото е било изоставено в продължение на две години.

Яков Джераси е роден през 1946 в София, а през 1949 емигрира в новосъздадената държава Израел. В България се връща отново след дълго пребиваване в САЩ. Там и в момента е неговото семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази къща,по-целесъобразно е да я използват за нещо полезно за населението или децата,за някакво добро дело.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много примитивно джерко, много, да си каниш шуренайката да го показваш хаха ***
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЯКОВ ОПОРОЧАВА ЕДНА РЕЛИКВА
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки проект на етническа основа ръководен от небългарски гражданин е политически
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но може да е развъдник за нечистоплътни далавери
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз помня, че в ателието на Андрей Николов Владимир Гиневски тогава направи фигурите на Кирил и Методий които днес са пред Националната библиотека.