Кои са най-добрите сериали на 2021 година?

Корейският Squid Game предизвика фурор
2 яну 2022 21:18, Нели Христова
32
Кои са най-добрите сериали на 2021 година?

Когато се събудихте на 1 януари, мислехте ли, че ще гледате толкова много телевизия, колкото миналата година? Вероятно не. Голяма грешка. Локдаунът дойде отново и гледахте повече от всякога, пише Ед Къминг от The Indepemndent.

Беше година на леки, но приятни изненади. Най-големият сериал на Netflix за всички времена беше Squid Game, алегорична драма за убийствени игри. Кейт Уинслет даде може би най-нюансираната си роля като детектив (и баба!) в градче близо до въглищна мина в Пенсилвания. Джеръми Кларксън намери изкупление в шепа почва. 

COVID продължи да нарушава производството, но предизвика и творчество. Когато HBO помоли Майк Уайт да измисли нещо лесно за снимане на едно място, той представи The White Lotus, мрачно възхитителна класна сатира, която се развива на Хаваите.

Имаше много завръщащи се удоволствия: Real Housewives и Drive to Survive, Line of Duty, Love Island,  Ted Lasso и Successio Но за тези топ 10 са включени само оригинални сериали, чиито първи епизод бе излъчен тази година.

10) Терорът (The Terror)

BBC ни даде не един, а два прекрасни арктически хорър трилъра тази година. По-късно дойде "Северната вода", прекрасна адаптация на романа на Иън Макгуайър за обречена китоловна мисия. Но първо беше The Terror, който се излъчи във Великобритания озадачаващо три години след като се появи в Америка. Заслужаваше си чакането - интензивен и завладяващ ужас, представящ какво става с реалните викториански моряци, които бяха хванати в леда, докато търсеха Северозападния проход.

9) Dopesick

Не е случайно, че два от най-добрите сериали за годината бяха за опиоидната криза. Там, където Маре от Ийсттаун се приближи косо, Dopesick се прицели директно, показвайки всеки етап от скандала - от злобните шефове на Sackler до жертвите, чрез добронамерените лекари - главно д-р Самюъл Финикс от Майкъл Кийтън, които бяха прислужници на епидемия на пристрастяване.

8) Време (Time)

Затворническата драма на Джими Макгавърн даде на Шон Бийн истински герой, в който да впие зъбите си и той се възползва от шанса. Учителят, който той играе, Марк Кобдън, е ранено подобие на мъж, затворен за удар и бягство в нетрезво състояние. Той беше умело подкрепен от вездесъщия Стивън Греъм. Техните истории бяха възможност за Макгавърн да изгради яростен и убедителен аргумент срещу кошмара на системата на наказателното правосъдие.

7) Това е грях (It's a Sin)

"Това е грях" е сериалът, който Ръсел Т. Дейвис сякаш е бил роден, за да напише - любяща, разбиваща сърцето история на четирима приятели по време на епидемията от СПИН. Оли Александър, в ролята на Ричи Тозер, е открояващият се главен герой в брилянтен актьорски състав от млади актьори. Възхвала на невинността и приятелите, които не успяха да преживеят болестта, и напомняне, че вирусът е още по-злостен за радостния, освободен, нов свят, който атакува.

6) Фермата на Кларксън

Най-шокиращото развитие на годината беше изтъкнатият любител на автомобилите Джеръми Кларксън, който се превърна в шампион на селското стопанство. Кларксън отдавна притежава голямо количество земеделска земя в Котсуолдс. Сериалът на Amazon документира опитите му да поеме сам земеделието, като в процеса открива колко е трудно и се среща с някои незабравими поддържащи герои, преди всичко с младия си асистент Калеб.

5) Не мога да те измъкна от главата си (Can’t Get You Out of My Head)

Адам Къртис е режисьор, който предизвиква разделение у кино любителите. За някои филмите му са непоследователни бъркотии от архивни кадри, зашити заедно под звуковото одеяло на Aphex Twin и Radiohead. За други те са брилянтни изследвания, които идентифицират скритите подводни течения на света, докато разкопават очарователни и забравени шевове от историята. В съответствие с това, Can’t Get You Out of My Head беше или най-добрата работа на Къртис, или най-вбесяващата му работа, но е трудно да го гледаш и да останеш неутрален.

4) Squid Game

Някои изразиха скептицизъм, че драма за ужасно корейско състезание с игри, в което стотици герои са убити в първия епизод, може да намери публика. Сгрешиха. Squid Game беше гледан от милиони зрители и превърна звездите си в международни знаменитости почти за една нощ. Жесток ужас, технологична дистопия и мощно антикапиталистическо послание - Squid Game дестилира много от тропите на най-доброто корейско кино.

3) Маре от Ийсттаун (Mare of Easttown)

Разследване на убийство, което се развива в малък град в Пенсилвания, който е унищожен от безработица и опиоиди, драмата на HBO изглежда мрачна на хартия. Но Маре от Ийсттаун e осветена от звездния блясък на Кейт Уинслет в ролята на Маре - усърдно ченге, с разбито сърце, което се опитва да поддържа сложното си семейство, като същевременно възнася справедливост в своя тъжен, сив роден град. Строгият сценарий прави дълбоко съпричастен преглед на хора, засегнати от обстоятелствата.

2) Белият лотос (The White Lotus)

Класната сатира на Майк Уайт за раздразнените американски летовници превърна простата схема - семействата отиват в хавайския хотел - в нещо по-голямо. The White Lotus ни привлеча в свят от горния и долния етаж, където забравилите гости стенеха за проблемите си, без да обръщат внимание на тежкото положение на персонала, който ги чака. Това, което издигна "Белия лотос" обаче, беше, че той никога не престава да проявява съчувствие към героите си, дори и най-лошите от тях. Отчасти това се дължи на сценария, но също и на перфектния кастинг, който включва  Мъри Бартлет като непостоянният мениджър на хотела "Армонд".

1) The Beatles: Get Back

Може би е малко несправедливо този сериал да бъде включен в списъка, като се имат предвид кадрите - все едно да поставиш невиждани кадри на Караваджо на фона на някаква мистерия за убийство на ITV. Но това е сериал и е невероятен. Епичният документален филм на Питър Джаксън взе неизползвана лента от сесиите на Beatles 'Abbey Road, оцвети я, за да създаде портрет на групата, както не сме ги виждали никога досега.Get Back ни позволи да се почувстваме така, сякаш сме там с групата, стоейки в стаята, когато Пол Макартни небрежно измисля песента Get Back. Сериалът реабилитира индивидуалната репутация на изпълнителите, особено тази на Маккартни. Той се очертава по-скоро като гений, отколкото като тъп певец в късната си кариера. Въпреки че не бяха съгласни един с друг, те все още бяха приятели. Те имаха късмет, че се намериха, ние също.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Очаквах --- Да, "Фондацията" действително е невиждана атракция по начина на представяне на действителност, която може и да бъде, но оценяващите явно имат друг критерий към който се придържат. Не забравяйте, че и Анри Мари Бел (Стендал) е бил почти неизвестен по негово време, за да се превърне в истинска литературна атракция през следващите векове. Уви, "Фондацията" е невероятна творба от 50-те години на миналия век.
21
0
 
0
 
! Отговори
Очаквах преди 2 години
Фондацията по Азимов да е събитие на годината. Уви - етноджендърски политкоректности и извращения, което е по-точната дума. Дори Хари Селдън не е плешив, а от другите персонажи е останало само името.
20
1
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Най - успешния е " Пандемия " на СЗО . 7 милиарда зрители , 100 милиарда приходи !
19
3
 
8
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Herr Muller 22 Уважаеми Хер, а как трябва да преведем на български Niagara Falls, когато водопад е в множествено число FALLS, а на български и руски се превежда Ниагарски Водопад (един водопад). За водите и водата съм съгласен: "водата в морето е студана", но "водите на Черно море мият бреговете на няколко държави". Та така - Ниагарски водопад или Ниагарски водопадИ. Къде е грешката ?
18
13
 
5
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Скуид Геймс е пълна боза. Толкова елементарен и лесно предвидим сериал не бях гледал. Не го препоръчвам на никого. Последната серия въобще не си я пуснах, а предните ги изгледах с постоянно прескачане. Сякаш бях попаднал на слабо порно.
17
3
 
8
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 17 <<< ... изгледах "Северните води" >>> Правилно сте изгледали "СевернИТЕ водИ", а НЕ "Северната вода", защото трябва МНОГО да се внимава с превода на заглавията, особено, ако текстът на повествованието е табу за преводача. ;) Някои примери от сериозни източници: "...съдържанието на сероводород във водите на Черно море"; "Водите на Средиземно море", "Водите на реката", "В миналото водите на морето са били изключително чисти",... ВОДАТА НА МОРЕТО е друга бира, но затова по-нататък.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по велика от японската манга, Матрицата и Звездни Войни са крадени от японски комикси. Това, което може да се нарисува не може да се изиграе.
15
1
 
31
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 15 ---- Ами, не е баш тъй. Например: филмът "Игра на Калмари" (Squid Game) е продукция на Южна Корея, сценарии и режисура на корейски творци и с участието на корейски актьори и актриси. Фактът, че има субтитри на английски и озвучаване на английски не го правят холивудска продукция. :)
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера покрай махмурлука изгледах "Северните води"(тук са написали заглавието в единствено число, което няма никаква логика, при условие че действието се развива във водите покрай Гренландия, но явно така го е превел гуугъл). Колин Фарел прави уникална роля, препоръчвам сериала. Ясно се вижда до какво води алчността, не че и в момента е по-различно положението.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам да ви се меся, но буквалните преводи в 21 век не са на мода.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четейки горното човек остава с впечатлението, че освен щатски сериали други няма....Да ви ***** на пропагандата!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12. Ами да публикуват само заглавия тогава. Тъкмо си намаляват шанса за грешки. Не че и заглавията не са им пълни с грешки. Пълна некомпетентност. Нищо лошо да се използва машинен превод, но след това той трябва да се редактира от разбираш човек, каквито в днес.бг просто няма.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Има един сериал на Нетфликс наречен Dark. Немски е, и не се рекламиране успешно, но за мен, като фен на митичните и sci-fi филми и сериали, Дарк си остава номер 1.Който си пада по този тип сериали да го тегли и гледа.
9
2
 
8
 
! Отговори
До Ужас /5/ преди 2 години
Дл 5/Ужас/ Абе ти в ред ли си? Тука се чете само заглавието и най-много два три реда от статията, освен ако не е нещо супер интересно и актуално, което е мноооооого голяма рядкост!!!!
8
6
 
22
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Най- добрият сериал е Ковид -19.
7
11
 
7
 
! Отговори
Кьорфишек АйчоБенд преди 2 години
Не харесвам сериали откакто гледах лост и туинпийкс и нищо не разбрах от кря им. Разтягат локуми само интересното е много малко трябва да изглеждаш всичките им глупости, а за турските латиноамериканските и американските сапунки... Бляяяк пфууу
6
3
 
16
 
! Отговори
x преди 2 години
Признавам само Али Раза
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендърски сериали не гледам. Да бяха направили класация на истинските сериали от Турция.
4
12
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
най-добрият сериал, беше Руският, Эпидемия_(телесериал), по простата причина, че е сниман около 1 година преди края на 2019, нищо че беше излъчен 2020 и предвиди всичко точно - как Китай пуска Вирус Био-Оръжие над Русия, за да дойде след това с войските си и завладее плодородната и богата на ресурси Руска земя - последните минути на сериала разкриха тази НеУдобна Истина!!тази неудобна истина!
3
3
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Само един въпрос - днес.бг, вие с гугъл транслейт ли превеждате? Чак не е за вярване, да нямате един читав с английски. Поне редактор. Или и аз не знам...