Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа

Кое струва повече, изкуството или животът, питат те
Обновена: 14 окт 2022 16:23 | 14 окт 2022 16:23, Нели Христова
141
Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа
Снимка: Twitter

Поренда вандалска проява на екоактивисти вбеси потребителите в онлайн пространството.

Протестиращи с тениски на групата Just Stop Oil ("Просто спрете петрола") заляха "Слънчогледите" на Винсент Ван Гог в Националната галерия на Лондон с доматена супа, а след това се залепиха с моментно лепило за стената. Картината е едно от най-важните произведения на изкуството за галерията.

"Кое струва повече, изкуството или животът?", попита една от активистките - 21-годишната Фийби Плъмър от Лондон.

Тя беше придружена от 20-годишната Анна Холанд от Нюкасъл. "Струва ли си повече от храната? Повече от справедливост? Загрижени ли сте повече за защитата на една картина или защитата на нашата планета и хората?"

"Кризата с цената на живота е част от цената на петролната криза, горивото е недостъпно за милиони гладни семейства, които стоят на студено. Те дори не могат да си позволят да стоплят консерва със супа", заявиха активистките, цитирани от The Guardian.

Служителите на Националната художествена галерия бързо изпразниха помещението. В изявление по-късно те успокояват, че е повредена само част от рамката на "Слънчогледите", състоянието на самият шедьовър обаче е добро.

През последните две седмици групата организира седящи протести по пътищата около централен Лондон, вбесявайки шофьори и пътуващи, но действието в петък изглежда е ескалация на нейните практики.

Случайните минувачи в Националната галерия бяха със смесени чувства. Един мъж, който отказва да назове името си, споделя пред The Guardian, че може да разбере тяхната кауза, но се притеснява, че тя е насочена към "красиво произведение на изкуството, което показва най-доброто от човечеството". Той добавя: "Те може да се опитват да накарат хората да мислят за проблемите, но всичко, което накрая постигнаха, е да накарат хората наистина да се раздразнят и ядосат. Типичният немислещ човек, който не мисли за големите проблеми на планетата, не е човекът, който се разхожда из Националната галерия."

Потребителите в социалните мрежи също бяха разгневени. "Просто вече няма уважение към нищо и никого. Хората смятат, че имат право да правят каквото си искат, стига това да ги кара да се чувстват добре. Те използват "активизма" като щит, за да бъдат жестоките хора, каквито наистина са по душа", пише един потребител в Twitter.

Някои обаче отбелязват, че е взет предвид факта, че картината е зад защитно стъкло и само подобни екстремни акции биха постигнали някаква промяна.

Това не е първата атака на произведение на изкуството.

През юли тази година активисти на същата организация се залепиха за "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон, както и на "Сенокос" на Джон Констабъл в Националната галерия.

Лондонската столична полиция съобщи, че нейни служители са задържали двамата протестиращи за нанасяне на щети и навлизане в чужд имот при утежняващи обстоятелства, след като хвърлили супа върху картината на Ван Гог.

Стойността на "Слънчогледи" се оценява на 84,2 млн. долара, предаде британското издание на LeMonde.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Нали имаше едно увредено дете - Грета Тумберг , с напреднала форма на аутизъм, какво стана с нея ? Вкараха ли я в психиатрия ?
109
0
 
1
 
! Отговори
Възпитател преди 1 година
Е, сега трябва да ги накарат да отработят стойността на увредената творба - трябва да работят цял живот без пари , за да платят повредата ! Но пък те са бездарни, мързеливи деца , безполови кастрати . Абе,.....отврат !
108
10
 
1
 
! Отговори
Екзекутор преди 1 година
Ами браво на активистите,даже по добре със Л а Й на ,да ги мажат баш ми дреме на шпековия,крайно време е психоболни милиардери да купуват некви цапаници за молонища,а иначе казано има бедни и болни гладни деца по света.абе я у лево
107
2
 
30
 
! Отговори
Янко 1 преди 1 година
Да си залеят главите с домати, защо искат с нещо всепризнато да бъдат забелязани... Простаци навсякъде.
106
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за простотия ! Защо цапат , а се борят за чист свят! Еколотни манячки! Унищожават култура с вандализъм , но мисля , че постигнаха обратен ефект! Да ги накарат сега да платят картината , по този начин се надявам, да се спрът посегателствата върху искуството!
105
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяха тъмниМюсюлманки бежанци в Европа всички щяха да им ръкопляскат - ван Гог щеше да е заклеймен като Комунист-робовладелец. Полицията а ги пипне веднага ще осъдят за език на омразата и щяха да им дадат по 1 млн. Евро. Сега ако излезе. че са ЛГБТПаплач една сюрия адвокати ще ги защитава а те ще обикалят студиата по телевизиите 2-3 месеца! Никой няма и да се сети, че са откачалки извършили престъпление! /визирам Педигрипала с тротинетката/. Европа на псевдомултикултурните либерални ценности
104
3
 
9
 
! Отговори
Ахой преди 1 година
Браво ето две бъдещи Урсулици
103
0
 
10
 
! Отговори
Евроценности,сър! преди 1 година
Сбъркана работа!
102
1
 
16
 
! Отговори
Пешо истината преди 1 година
Тези на снимката изглеждат като лица с тежка форма на олигофрения.в реалността може да се окаже много по зле
101
2
 
11
 
! Отговори
Постимпресионист преди 1 година
Пропуснах да добавя, те екоактивистите са еднакви навсякъде по света.
100
1
 
10
 
! Отговори
Постимпресионист преди 1 година
Това нищо не е, едни такива екоактивисти преди години взривиха хилядолетна статуя на Буда някъде в Афганистан (Пречела нещо на религията им, възникнала 2000 години след изработката на статуята).
99
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте ги хубаво - Ето това е "светлото и демократично бъдеще " на света ! Не очаквайте от тези да гледт деца и семейства , или ако имат деца те ще са същите *** , че и по лоши даже ! Човечеството е оцеляло благодарение на традиции и ценности , които бяха ПОГАЗЕНИ и са на път да бъдат унищожени от НЕОлиберализма ! Младите са лесни за манипулация и затова много лесно бъркат демокрацията и свободата с АНАРХИЯТА и вандализма ! Ако това продължи няма да има спасение !
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще я търсят тази супа тези сополанки! Когато научат къде зимуват раците.
97
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛГБТ ценостна система в действие
96
2
 
15
 
! Отговори
Elitar преди 1 година
Това не са екоактивисти, а някакви недоносчета ***. Които явно не могат да мислят. Както и очевидно се вижда и от коментара на НАТО. Хем IQ- то ти под 40% хем имаш нужда от очила.
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за тези по 20 камшика на голо, стригане и сръбска музика
94
4
 
15
 
! Отговори
Мордехай Мизрахи преди 1 година
клета майка България, видно е колко сме изостанали от цивилизованият свят - най добре е Сандов да запали Народната библиотека та дано влезем в новинарските емисии и покажем че сме евроатлантици
93
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
самият акт че могат да се изс.....т върху произведение на изкуство говори какво им е в главите без ценности , след като го заливат нищо не означава това за тях , като талибаните
92
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са Западния вариант на онези Руските ЛИГЛИ " демократчета" " Пуси Райът " дето Путин ги беше погнал - Сега светва ли Ви Русия с какво се бори ! Такива са и всичките Руснаци дето хукнаха да бягат от мобилизацията ! Такива утре ще седнат на бутоните с ядрените ракети и сигурността на света ще е в ръцете им ! От Путин НЕ ме е страх - СТРАХ МЕ е от тези с *** косички и татуираните пи..ки !
91
2
 
7
 
! Отговори
С чувство за преди 1 година
безнаказаност.Какво ще им направят.Отмяната на каторгата и въвеждането на презумпцията за невиновност са фундаментално разрушаващи наличието на страх от закона като средство за превенция на престъпленията.Пример-министър Масларова-отпуснати 11,5 млн лв за строителство и ремонт,невложени материали, свидетел превозващ пачки от Стара Загора до Масларова(принуден да си оттегли показанията)парите липсват,няма доказателства-невинна.Тежка каторга изпиваща силите и живота или купон в затвора