Банкси потвърди, че е нарисувал 7 графита в Украйна

Много украинци благодариха на художника
15 ное 2022 11:31, Нели Христова
24

Снимка: БГНЕС

Три дни след като Банкси дебютира с най-новия си стенопис в Instagram, нарисуван със спрей върху стената на бомбардирана сграда в град Бородянка, Украйна, анонимният художник потвърди, че е завършил общо седем нови творби в Украйна.

Банкси потвърди новината пред The ​​Art Newspaper, след като серия от стенописи, за които се предполага, че са негови, се появиха в освободения украински град, който се намира на около 80 км северозападно от Киев. Част от произведенията се намират в столицата и други градове в региона.

Първото идентифицирано произведение на изкуството, което се появи в социалните мрежи през уикенда, показва гимнастичка, балансираща върху купчина отломки отстрани на сграда, повредена от руските удари.

Графити майсторът публикува три изображения на произведението в петък в социалните медии, с прост надпис "Бородянка, Украйна".

Друго произведение на изкуството изобразява малко момче, облечено в униформа за бойни изкуства, завързано с черен колан, обръщащо възрастен мъж по гръб. Някои свързват изображението с руския президент Владимир Путин, чийто почетен черен колан беше отнет по-рано тази година, въпреки че Банкси не е коментирал публично изображението или неговото значение.

Други стенописи показват две деца, използващи метален капан за резервоар като люлка, и жена с ролки в косата и противогаз, държаща пожарогасител.

Бородянка беше особено силно засегната от руските въздушни удари и обстрел в първите дни на нахлуването на страната в Украйна, като много сгради бяха превърнати в купища развалини от атаки от далечни разстояния. Градът е бил дом на 13 000 души преди войната, но повечето са избягали след инвазията на Русия. Това, което е останало от града, е окупирано от руските сили, които навлизат на 28 февруари.

Градът се върна под украински контрол на 1 април и завърналите се жители откриха, че къщите им са били претърсени, а магазините - ограбени, със счупени прозорци и откраднато съдържание. Оттогава Бородянка е в центъра на усилията за реконструкция, като няколко кули са разрушени в резултат на щетите, причинени от боевете.

Поредицата е първият набор от графити на Банкси, които се появяват след миналото лято, когато бе нарисувано "Великото британско пръскане", в което енигматичният художник остави след себе си характерните си поп арт коментари на места в редица британски крайбрежни градове.

Миналата година художникът съсредоточи усилията си върху набирането на пари за социални и политически каузи, като продаде на търг картина за рекордните 23,1 милиона долара за британските здравни организации и продаде тениски в подкрепа на антирасистки протестиращи, арестувани за събаряне на статуя на търговеца на роби Едуард Колстън в Бристол. (Протестиращите бяха освободени от обвинения през януари.)

След като потвърди авторството си на графита на гимнастичката, много украинци и поддръжници на страната благодариха на художника в коментари и публикации в социалните медии.

"Това е толкова исторически момент за нашата страна, че хора като Банкси и други известни личности идват тук и показват на света какво ни е причинила Русия", каза жител на Киев пред Al Jazeera English във видео, публикувано в Twitter в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
до Леврентий преди 1 година
Банкси е велик именно защото не използва профанизми, каквито се явяват тези снимки. Единствено първата снимка има потенциал да бъде негово творение, но не мисля, че е отишъл до Украйна. В добрия случай, говорим за имитатор. В лошия - за пошла пропаганда от страна на Украйна. Но няма да е някаква низост, която не сме виждали до сега. То не бяха вещиците от село едикоеси, 1000 вида рак по Путин... и те така.
17
0
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До 6 - затова пък ти си толкова надарен! Съветвам те да видиш "Vandalised Oil Choppers" преди да ръсиш глупости. Света признава гения на Банкси, но къде ти - българския критик. Ако беше отишъл да рисува в защита на Путин, щеше още да го възхваляваш, нали?
16
2
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Банкси е велик! А снимка 2 и 4 кърти направо.
15
2
 
3
 
! Отговори
От БАН преди 1 година
Бански кога ще дойде в Бг да направи един графит на тема: "4 милиона мъртви и избягали за 30 години демокрация"?
14
2
 
2
 
! Отговори
Едва ли е преди 1 година
Банкси това.
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най важната новина на фона на глада и мизерията в бьлгария
12
5
 
8
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
Банкси е феноменален, но защо не отиде и да порисува в Одеса в Дома профсъюзите и в Донбас на Алеята на Ангелите.
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновен рисувач, цялото модерно изкуство е някаква шега, не могат да се доближат до класическите произведения.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 А този "най-скъпо продаван съвременен артист" как го продават всъщност? Режат ти стената и ти я дават да си я носиш у вас ли? Така би имало смисъл да рисува на порутени стени. Ама иначе напразно се е разкарвал до Украйна.
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкси, ако е бездарен, то платените путинисти дето не знаят руски и драскат глупости по цял ден в сайта какви са?
8
5
 
12
 
! Отговори
шоу преди 1 година
Войната в украйна се превърна в място за пърформанси на холивутски звезди, бездарни графитаджии. А Зеленски е полетял на крилете на славата. Циркове на гърба на войниците от двете страни. Един ден всички , които организират това зрелище от западния демоноратич святтози ще си платят. Трябва да си платят.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То нали било опасно там бе? Ето на, бежанци идват тука да се крият в хотели, пък глей кво става, кой ли не се извървя в тая Украйна да твори и да се покаже в инстаграм. И на никой нищо му нема. Значи не е опасно и могат да се връщат бежанците.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкси е гений! Неслучайно това е най-скъпо подаваният съвременен артист
5
9
 
8
 
! Отговори
Ми преди 1 година
Малко Красота на фона на Грозотата, причинена от Путин! Срам и Позор за Русия!!! НИТО ЕДИН ПРОБЛЕМ НЕ СЕ РЕШАВА ТАКА!!! С ПОБОЙ НЕ СТАВА. РОДИТЕЛ.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега да си пребоядиса!
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали предните два коментара са някакви нормални, иронични или там някакви си. Има свобода. Банкси е решил и е рисувал. Човекът е гений, за който разбира.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уау! Невероятно! Този човек трябва да бъде на корицата на Таймс! Епохални достижения, допринесли за възвишението на човечеството!
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нормално да има толкова елементарни и наведени хора. В какъв свят живеем?