“Любов като стока” на сцената на театър “Гео Милев”

Театърът на Брехт разкрива свят, който може да бъде променен
Обновена: 24 апр 2024 17:01 | 24 апр 2024 15:07, Инна Ангелова
0
“Любов като стока” на сцената на театър “Гео Милев”
Снимка: Деница Димитрова

Представлението „Любовта като стока“ на режисьора Дамян Тенев е по пиесата “Добрият човек от Сечуан” от Бертолт Брехт. След “Суматоха” (2022) и „Полковникът птица“ (2018), това е трето заглавие, което Дамян поставя на старозагорска сцена. Драматичен театър “Гео Милев” залага на един от най-значимите поети и драматурзи на 20-ти век. Това е сред най-известните творби на Бертолт Брехт.

На 1 май предстои още една премиера - официалното представяне на музикалния клип към песента “Кукувден”. Авторското парче, което ще бъде пуснато първо в социалните мрежи на театъра, е на известния китарист и композитор на група „Остава“ Георги Георгиев. Музикантите са Красимир Гешев, Тодор Досев, Борис Атанасов, Борис Борисов и вокал актрисата Симона Тодорова. Клипът е заснет от Венцислав Тодоров. Група „БРЕХТ БЕНД“ е специално сформирана за представлението и изпълнява на живо песни по стихове на Бертолт Брехт по време на постановката.

Сценография и костюми на спектакъла и клипа - Радостина Тенева. В главната роля на Шен Те е Ванина Йорданова. Тя е проститутка от китайската провинция Сечуан и се опитва да бъде добра в общество, пропито от корупция, бедност и несправедливост. Притисната от обстоятелствата, тя е принудена да започне да действа като лош и безскрупулен човек, за да оцелее. Дали добросърдечната Шен Те ще успее да запази собствените си морални принципи, или ще се промени?

В така наречения епичен театър на Брехт светът е такъв какъвто е. Но излагайки публиката на широка гама от противоречиви елементи, тя ще стигне до свои собствени заключения. Театърът на Брехт разкрива свят, който може да бъде променен.

„Големите автори задават въпроси и когато дойде зрителят и открие този въпрос, който него го вълнува, докато гледа, той достига до своите изводи за живота, за обществото и за човека. За мен са по-важни въпросите, които се задават. А те са свързани с изначалните неща за доброто и злото и как то се преплита в обществото ни, как се преплита в нас самите и това, че няма как да ги изолираш напълно, защото те са взаимно преплетени. И винаги Ин и Ян съществуват“, коментира директорът на театър "Гео Милев" Светла Тодорова.

В представлението участват актьорите Георги Георгиев, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Велин Братанов, Георги Ножделов, Борче Манев, Мария Енева, Георги Райчев, Тони Тончева, Жоро Райчев, Илчо Димитров, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Миленка Сотирова, Симона Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Артф@кти
Как Мона Лиза се превърна в най-разочароващия шедьовър в света
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари