Венецианско биенале с българско участие

Мотото на фестивала е “Чужденци навсякъде”
Обновена: 24 апр 2024 12:47 | 24 апр 2024 12:46, Инна Ангелова
3
Венецианско биенале с българско участие
Снимка: Bulgaria ON AIR

Тази година мотото на биеналето по съвременна международна художествена изложба във Венеция е “Чужденци навсякъде”. Страната ни също ще вземе участие. 60-то издание на форума ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г.

“Тази година протича под мотото "Чужденци навсякъде". То е поставено от главния куратор на събитието тази година, който казва, че всички сме чужденци. Чужденец сме не само, когато напускаме страната, но и всеки сам за себе си. Чужденци има и сред нас. Това е и мотото и подзаглавието на българския проект "Съседите". В него се включват интервюта с хора, репресирани от политическия режим през 1945-1989 г. и те са останали чужди на системата", заяви комисарят на българското участие във Венецианското биенале Надежда Джакова в студиото на "България сутрин".

Форумът се провежда през две години и е място, на което се срещат специалистите от изкуството, а тази година се очаква да има над един милион посетители, посочи гостът. "Това е най-големият форум за съвременно изкуство и най-старият. Този форум е не просто място за представяне на изкуство, но и платформа, в която се срещат специалистите в областта на изкуството. Публиката е огромна. Ние показваме това, което правим и даваме ясна заявка за това, което се случва на българската сцена. Вече се говори за българското участие във форума", допълни Джакова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Джакова сподели, че заявките зча участие тази година са сериозни, а процедурата по кандидатстване не е лека. "Прави се конкурс, който се организира от Министерството на културата. Процедурата за кандидатстване е доста тежка, но после и самото участие не е леко, още при кандидатстването участващите са запознати в процедурата. Тази година имаше много сериозни заявки като участващи и проекти", коментира комисарят на българското участие.

За Джакова посетителите на изложбата ни могат да опознаят нас и нашата история и да разберат повече за това, което сме преживели през режима. "Нашите артисти се вписват в рамката с останалите участници и се отличават със своята локалност. Посетителят, когато влезе и се запознае с нашата история, тя е наша. Навлизайки в това, което сме преживели, в цялата обстановка, в разговорите, които се чуват, това са интервюираните хора, преживели режима, посетителят може да ни опознае", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
asd преди 1 месец
Тва и тука у перник го има биене и е*бане
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Чужденци навсякъде". Германските деца приемат ислама от страх пред мигрантите.