Фестивалът “Българската душа на светата земя” се провежда за 9-ти път

Изкуството като мост между България и Израел
10 юли 2024 12:55, Инна Ангелова
3

За девети пореден път фестивалът “Българската душа на светата земя” ще се проведе. Фестивалът има за цел да съхрани културното наследство на България и Израел. На 11 юли в София ще се проведе обратната връзка на фестивала - "Творчески Терминал", който от пандемията насам не се е провеждал.

"Фестивалът започна през 2015 г. под концертна форма с първи участници "Чинарите", Етиен Леви, Рени - с голяма програма, в която професионалисти и самодейци съединиха силите си и разказваха за България чрез изкуство", каза журналистът Весела Райчинова в студиото на "България сутрин".

С времето, екипът, който създава фестивала, става международен. Той има и онлайн формат, който започва да работи покрай пандемията.

"Ако фестивалът е присъствен, е свързано с пътуване, разрешения. Ако е онлайн, е по-леко", уточни Райчинова.
В ефира на Bulgaria ON AIR тя подчерта, че с всяко издание все по-впечатляваща е литературната част.

"Когато чуваме как български деца рецитират български стихотворения или пишат разкази на български език, или големите участници в литературния конкурс "Небесни меридиани" - това са неща, които предизвикват, дават стимул да продължим да го правим, макар и онлайн, искаме да съхраним тези български традиции и корени", каза още журналистът.

В контекста на войната в Израел тя изрази надеждата си, че с желание и вяра чрез изкуството всичко може да се промени.

"Всеки има право на мнение, но когато човек живее в Израел нещата изглеждат различно - отвън изглеждат страшни, жестоки, неоправдани, трудно е да се обясни дори с хората, с които опитвахме да го направим. Надявам се нещо да се постигне, минимумът е да се върнат хората от място, на което не трябва да бъдат. Това, което се случва на север  - не е невъзможно да се продължи да се живее, това, което се случва на юг, ни тревожи. Центърът е добре, опитваме се да живеем, трябва да даваме живот на хората и бъдещото поколение", завърши Весела Райчинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: изкуствофестивал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дано се проведе за последен път.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Отново чу фут ска пропаганда.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Чалгаджийката на снимката коя е?