Двойната игра на службите в Белград с албанците

Югославските служби пряко контролирали създаването на UCK
Обновена: 26 окт 2010 15:01 | 26 окт 2010 15:00, Елка Василева
13
Двойната игра на службите в Белград с албанците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сформирането на щаба на Армията за освобождение на Косово (АОК или UCK) и ръководството на нейното военно крило е било извършено под директния контрол на сръбските тайни служби.

На учредителната среща, състояла се в апартамент близо до Цюрих, от осмината албански емигранти най-малко двама са били сътрудници на сръбската служба за държавна сигурност, чиито псевдоними са били Ибър и Вуйчо, и двамата от Македония. Ибър и Вуйчо още от началото на 80-те години са сътрудничили на бившите югославски тайни служби, а това е продължило и по времето на Слободан Милошевич.

Това се вижда от досието „Ибър“, което се отнася за висш партиен функционер и бивш командир на АНО (Армия за национална освобождение), с което разполага македонският вестник „Дневник“.

Очаква се да започне процедура за установяване достоверността и истинността на съдържанието от страна на компетентните институции, пише изданието.

Още по темата

Според документите бившият сътрудник, а сега депутат, е работел в същото време и за албанските тайни служби. За това знаели и хора от македонската служба за сигурност, които в средата на 90-те години са поискали той да продължи ангажимента си.

Досието на сътрудника с псевдонима Ибър съдържа много документи, класифицирани като държавна или служебна тайна, като строго поверителна информация.

Вербуване

Според документите Ибър е роден в село Заяс край Кичево, Македония. Започва да сътрудничи от 1980 г., като за това е бил препоръчан от сътрудник с псевдонима Вуйчо.

Разговорите за вербуването му са били водени в сградата на Държавна сигурност в Белград. Ибър бил запознат от хората на Държавна сигурност с факти и доказателства за негови действия, на базата на които бил изготвен обвинителен акт, означаващ 10 години затвор.

„Службата разполага също така с компрометиращи материали, че... в университета в Прищина е събирал доброволни дарения за борбата за Република Косово, но е харчел тези пари за лични удоволствия“, а освен това сред компрометиращите материали имало и такива, които потвърждавали неговите „хомосексуални и педофилски наклонности“.

Макар че първоначално Ибър отхвърлял всичко, след разговора с хората на Държавна сигурност се съгласил на компромис и да сътрудничи. Постигнато било споразумение Държавна сигурност да унищожи компрометиращите материали, а той да получи символична присъда, с което ще се засили авторитетът му в средите, от чиято дейност се интересувала Държавна сигурност.

В досието се споменават много имена на албанци от Македония, Косово и Западна Европа, за които Ибър и Вуйчо доставяли информация на службите. Сред тях има и такива, които преди, а и днес, са смятани за техни близки партийни съратници, като например Азиз Положани, Ризвайн Сюлеймани, Хазби Лика и Хисни Шакичи.

Прехвърляне в Швейцария

В един от документите се казва, че сътрудникът Ибър е бил прехвърлен чрез оперативна акция в най-екстремистките емигрантски среди на албанската вражеска емиграция в Швейцария. Там осъществил контакт с Вуйчо. След това била сформирана група със задача създаване на много съперничещи си и противопоставени една на друга емигрантски организации, които югославската държавна сигурност държала под контрол.

Ибър е доставял данни за Рамуш Харадинай, Агим Чеку, Якуп Красничи, Азем Суля „Дада“, вуйчо на Хашим Тачи и други. Осъществил е контакт и с тогавашния председател на косовското правителство в изгнание Буяр Букоши.

От него, след като бил убеден от Ибър, били прехвърлени средства от фонда за Косово главно по лични сметки на Вуйчо и двамата са взели 230 000 германски марки и 180 000 швейцарски франка. Чрез Ибър и Вуйчо Държавна сигурност насочила средствата за реализация на оперативен план.

Особено интересна е информация от Ибър, класифицирана като държавна тайна, за среща на група албански екстремисти, проведена в Цюрих.
Организатор бил самият Ибър, а целта – да се сформира официалният щаб на АОК.
 
„Службата .. продължи да води двойна игра спрямо албанската вражеска емиграция, в която Ибър има задачи, които получава от няколко служби, включително и нашата. На срещата в Швейцария, по думите на Ибър, задачата била ръководството на военното крило на т. нар. АОК да бъде поставено под контрола на нашата служба“, пише в документите на югославската Държавна сигурност.

По думите на Ибър на срещата е станало дума и за възможните цели на нападения на АОК в Косово и за подготовка на въстание в Западна Македония. За тази цел Ибър е осъществил контакт със Стрелец от Охрид – бивш военнослужещ, който „остана във връзка с нашите военни разузнавателни служби“, пише още в документите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: СърбияМакедонияКосово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
18
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Да бе да - сега покрай присъединяването на Сърбия към ЕС какви ли не *тайни* ще бъдат разкрити ------познат сценарий - у нас още си играят с такива *компромати*
11
2
 
19
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
to hubavo ama Sarbite kakvi sa togawa spored teb .. i zashto malchish
10
4
 
21
 
! Отговори
Lolth преди 13 години
Уби ме, но след като нормалните хора напуснаха страната, тези като теб са това което остана.Само ми кажи, от къде на къде си избрал Крум за маска в Интернет, а мнението ти съдържа такава сияеща любов към братска Сърбия? Сега само не минавай с обяснението "патриот" и "националист, моля те.
9
0
 
26
 
! Отговори
xaxax преди 13 години
Ти косоварче не бери грижа на България...
8
17
 
20
 
! Отговори
kosowar преди 13 години
абе крумчо,ние сме 99%албанци в косово и за това ще я принадим към албаниямина времнето кога други деляха земи,сега имали численост делиш и надишскоро родопите и дели ормана ще се принадят бившия виалет румелибългария няма на кого да я надят тя си остава ***:))
7
4
 
21
 
! Отговори
Antimuslim преди 13 години
1 точен и смислен коментар , поздравления.
6
1
 
23
 
! Отговори
До българин преди 13 години
Така си е. Навсякъде комунистите заложиха или на груб национализъм или на мафиотско разграбване на държавата, само и само да останат на власт. Политическа, икономическа, няма значение, важното е да са на власт! Резултатите, особено тук, на Балканите са плачевни...
5
2
 
25
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Че кой се е съмнявал, че цялата патаклама в Югославия беше уйдурма на Милошевич, за да се задържи на власт?накара сърби, ялбанци, хървати и бошняци да се избиват, през това време жена му и сина му си печаха задниците по плажовете.300 000 жертви, безброй почернени семейства ,за да остане Слобо още 10 години на власт.
4
1
 
22
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Не бъди строго ограничено и гледащо само напред животно с капаци . Чети между редовете. Не съм казал че АОК са читави хора, а че няма да простят на лицата осъществили двойната игра и ще ги ликвидират. А предателството и двойната игра като толкова стар чиляк като Кан Крум трябва да знаеш е съществувало и по твое време.
3
12
 
48
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
АОК са долни убийци,терористи,трафиканти на хора,оръжие,наркотици,бели робини,на човешки органи.ТЕ СА *** И ЗАСЛУЖАВАТ САМО СМЪРТ.Косово е терористична държава,управлявана от терористи.Косово не трябва да съществува,то е неделима част от Сърбия.Албанците от Косово ако искат да живеят като албанци да си отидат в първобитната Албания.
2
2
 
18
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Двойната игра е позната от древни времена, по важното при нея е крайният резлтата за всеки един от играчите. За едните материалното и физическото оцеляване , за другите положителното постигане на целите.Но както се вижда при тези засечки и разкрития първите ще приключат злополучно със смърт в сокро време. Ако сърбите простят то албаниците със сигурност няма.
1
6
 
32
 
! Отговори
българин преди 13 години
Къде сте бе, червените "патриоти"? Ето, пак ви лъсна червеният маймунски ***. Албанските терористи-"патриоти" в Македония - чисти сръбски комунистически мекерета. Ето кой подклажда и раздухва етнически конфликти на Балканите, за да палши хората с разрушаване на държавата им и ислямска - албанска и пр. окупация и да ги кара, в страха си, пак да гласуват за комунистите, поддържани от "Русия". Моделчето е отработено още в СССР, прилагат го и в Русия и на Балканите, също и у нас, и вчера и днес.