Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония

Вестник в Скопие с измишльотини за помощ от България срещу Сърбия
Обновена: 21 дек 2010 17:44 | 21 дек 2010 17:44, Елка Василева
117
Желев: Стремяхме се югоармията да не нападне Македония
Македонският президент Георге Иванов награждава Желю Желев за заслугите при признаването независимостта на Македония. Снимка: БГНЕС

Това са измишльотини – така президентът (1990–1997 г.) Желю Желев коментира пред Dnes.bg твърденията в днешния брой на македонския „Утрински весник“, че през 1991 г. от Скопие са поискали България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от югославската армия, и България била обещала такава помощ.

Македонският вестник твърди, че „през 1991 г. Драган Богдановски, Стойче Наумов и човек на Любчо Георгиевски отишли заедно в София, за да се срещнат с тогавашното българско ръководство. Били са приети на най-високо ниво от българския президент Желю Желев и от премиера Димитър Попов. Поискали България да признае Македония и там да се организират протести за нейната независимост.

„Поискахме България да предприеме нещо, ако Македония бъде нападната от Югославската армия. Тогава Желев и Попов ни обещаха, че ще получим всичко, което поиска македонското правителство. „Ние ви разбираме и ви подкрепяме, но не можем да ви признаем, ако това официално не го поиска Скопие. Ако македонското правителство изпрати искане, ние същия ден ще ви признаем. Ако бъдете нападнати от Сърбия и ако македонското правителство поиска помощ, и това ще ви дадем“. По онова време в България се записваха доброволци да воюват на страната на Хърватия срещу Сърбия. Показаха ни огромния списък с имената им. „А как мислите – колко доброволци ще се явят, ако Македония бъде нападната?“, ни попитаха те“, пише „Утрински весник“.

Ние се стремяхме югоармията да не вземе да нападне Македония и да провокира там безредици. При едно идване на американците ги помолихме да сложат по границата между Сърбия и Македония няколко поста, които да бъдат поддържащи, да разберат хората на Милошевич, че ако те се опитат да правят нещо подобно, ще срещнат там американците. Те обещаха и мисля, че разположиха (такива постове) за няколко седмици. Имаше такова нещо, казва Желев. 

Това беше разговор с американски военни, които бяха на посещение (в България) - генерали от НАТО и от САЩ и това стана, след като България призна Македония, уточни доктор Желев.

Той каза, че се е срещал по онова време с хора от Македония, „и Любчо (Георгиевски) е идвал общо да разговаряме – как е положението при тях, при нас, да ги информираме“, спомня си още Желев.

Не е имало обаче разговор, при който да е обсъждана евентуална помощ от България, ако Македония бъде нападната. „Ние гледахме всячески да се избегне подобен вариант, защото това значи войната да се разпространи извън пределите (на тогавашна Югославия). Ако наши доброволци тръгнеха, България фактически се включваше. Ние най-много се стремяхме, както и другите страни, хората с демократично мислене, се стремяхме да не се допуска войната да излезе извън пределите на бивша Югославия“, заявява Желев. 

Запитан защо според него излизат подобни твърдения в медиите, Желев отговори: "Разни хора има, които обичат да се хвалят, измислят какви ли не неща".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
12
 
! Отговори
GXx преди 13 години
Tozi selqnin Jelev, sram, che shte e v istoriata kato 1-at BG prezident. Slaba komunisticheska kukla na konci, ei tova beshe Jelev.
34
5
 
11
 
! Отговори
xx преди 13 години
priatelo makedonia e balgarska oblast naselena s mlko balgari s promiti moza4eta ot sarbite 4e sa nacha makedonchi za da ne se obediniat nikoga s balgaria
33
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 13 години
jelio jelev 6te bade zapomnen v nai novata nio istoria,kato prezidenta masovo pomolval ubiici,kradci,iznasilva4i,koito plaznaha po ulicite i bez4instvaha navolj.B-G vijda vsi4ko,g-n jelev.
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя пък с Борис направо ме разби. Борисчо си е праскал адютанта и хич на *** му не е било нито за България , нито за неДържавата македония
31
6
 
30
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Желю Желев е национален предател. В това вече напълно съм се убедил. Непрекъсното се влачи до Скопие и клевети България. Там той е добре познат и много уважаван от македонистките власти. Често дава интервюта за македонските медиуми, кото в едно от тях се обяви за признаване на македонистката партия ОМО Илинден. Това е скандална работа! Ако не вярвате вижте в youtube
30
4
 
25
 
! Отговори
5544332211 преди 13 години
ЖЖ с неговото поведение отписа едина област от майка България
29
4
 
13
 
! Отговори
bg преди 13 години
toi pogreba BG dupelizec
28
2
 
3
 
! Отговори
xx преди 13 години
kakvoto stanalo stanalo ne mogem da promenim ni6to ot sega natataka da ne dopyskame da ni razdeliat na pomo6ni4i makedonolob4i i drygi
27
6
 
18
 
! Отговори
8 годишен преди 13 години
а какво е това македония
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жельо, предаде медонците на американците, които не им пука кой какъв е... продаде ни националната кауза за какво? Президент стана, нали...
25
6
 
9
 
! Отговори
няма преди 13 години
Аз пък се питам като сме на тоя хал - сегашния, на кой ли му стиска и макетата да приемаме. Ние сегашната територия не можем си оправи, камо ли да ни се тръснат още малко овце на главата ни. Направо луднахме.
24
2
 
4
 
! Отговори
ianaki преди 13 години
na4ionalno obideninenie
23
9
 
21
 
! Отговори
Към 22 - допълнение преди 13 години
Националното обединение можеше да стане без пушка ***. Ако бе цар Борис Трети, не би пропуснал този шанс. Той при Хитлер и по време на 2-та световна война успя да договори връщането на Южна Добруджа. Все мекерета бяхте - Луканавското БСП, СДС-арите. Сега националистите вдигат глас. Къде бяхте тогава. Да ти кацне птиченцето на рамото и да го изтървеш. Мазмантии и ***. Това сте политиците тогава.
22
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Желев, защо лъжеш. Югославия направи жест с интервюто на Войслав Шешел, подчертавайки, че в Македония имало 20 процента албанци ( сега са над 30), 200 хиляди сърби и всичко останало било Българи. Това са думи на Шешел, лъжецо. На Югославия и бе ясно, че след Словения и Хърватско, идва ред на Босна и Косово. Затова ни подаряваха Македония, а можеше да се реши въпросът и за Западните покрайнини. Но вие и Беров се залепихте като гербова марка за Щатите. Зле сме защото такива предатели ни управлява
21
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 13 години
А , помните ли , как до ,,Ал Невски ,, правиха списъци за участие в Кувейт по времето на ,,Пустинна буря ,, ?Вярно все тиловаци им трябваха тогава .
20
4
 
13
 
! Отговори
nqko si преди 13 години
jelko,si be6e edno ot nai golemite nedorazumeniq na prehoda :))))
19
9
 
28
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Аз не помня да са се правили списъци за "доброволци".Друго помня-плащаха яко и много наши *** отидоха да се бият за пари там, независимо от коя страна, важното беше да плащат.Но им намериха коляья и там-като наближи времето за плащане, самите сърби или хървати си им теглеха куршума и си спестяваха разходите.Войната е мръсно нещо...А за помощ-дадохме им и гаубици и танкове, а те ги продадоха...Признаването на Македония според мен е грешка.Както и признаването на Косово.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** са не въпросите, а отговарящия.Един от най-големите виновници за тегашния хал на народа ни.Управил България и тръгнал да ръси мозък и при съседите.
17
3
 
15
 
! Отговори
Воискови разузбавач2 преди 13 години
Желю се изявява като представител на сивите вълци в България няма седянка , вечеринка или парти без неговото присъствие .
16
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Има две села Веселиново,сигурно са много весели там...хората;особеношуменското,което е на...Желю.