Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
5
 
! Отговори
ZoSo преди 13 години
Do #70, For your info: Bush ne e bombardiral Boegrad
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А гледали ли сте "Чия е тази песен?"- Смях-балканска простотия!
74
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
до:69 Браво *** кой те е учил на история ????племе от над 400 000 хиляди човека май никак не се претопява лесно.славяните са незначителна част на балканскиа полуостров моето дете.Като има само славяни искам да ми посочиш поне една Славянска крепост един славянски храм (не христиански) и да ми кажеш поне един известен славянски водач от него време ???? Май няма как да стане нали ??? България над всичко !!!!
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За хора които не правят разлика между тъмно пиво и кока-кола не ми говорете
72
8
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 13 години
Според западни правозащитни организации Буш е ВОЕННОПРСТЪПНИК! Според българите,живеещи западно от София-СЪЩО!!!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 69:"PLEMETO MU SEE PRETOPILO, ZA6TOTO ZAPO4NALI DA SE JENQT ZA KRASIVITE SLAVQNKI." Хахаххахаххаххах парче просто неуко. А когато прабългарите започнали да се женят за красивите славянки те се претопили и станали прабългари. Това дали не важи и в двете посоки малко? Ах какъв капацитет си по биология и генна история на балканите.....
70
4
 
10
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
Добре че няма такива анкети сред българите!
69
1
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
71, важното е че тази война не е на Българите, незаконно отнети от майка България!!! Ако сърбите искат да си я водят със сърби. Това си е тяхно решение. Българите в Драгоман не са ходили насила във война за сръбски интереси, но тези от Цариброд, Пирот, Босилеград и т.н. до Ниш са. Нали се сещаш че нашите не са били генерали, а пушечно месо?! Кой говори глупостите сега, а?
68
6
 
16
 
! Отговори
До 60 преди 13 години
Е като свалиха невидимия бомбардировач,спечелиха ли войната..Какво стана а?...Ха ха нещастници..Сега се кефят на купчина ламарини а си изтърваха териториите Черна гора,Косово
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Западна Сърбия е изконна хърватска територия,източна Сърбия изконна българска територия,севрна Сърбия изконна унгарска територия.Какво остава за сърбите ли??!Амии тяхна изконна територия беше Косово,но сега там има основно албанци и малко българи-мохамедани..
66
4
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
Ама глупости си начвъкал...! Редовните части са били колкото от етнически българи,толкова от сърби и етнически унгарци! Паравоенните части са били само сърби,а наемниците-българи,французи руснаци,холандци и други християни!
65
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каквото и да са направили сърбите е нищо в сравнение с бомбандировките на Bush над Белград. Умните хора никога няма да простят на Америка, че през 20-ти век бомбандираха столицата на европейска държава. Знам, че някои дребни балкански душици се радват на чуждото нещастие, но явно не съюзнават че и нас 6тиаха да ни прегазят американците за малко.
64
18
 
5
 
! Отговори
e преди 13 години
SARBITE SA MESTNOTO SLAVQNSKO PLEME, KOETO HAN ASPARUH PREVZEMA. LO6OTO E 4E HANA NEE ZAPAZIL NITO EZIKA, NITO PLEMETO SI. PLEMETO MU SEE PRETOPILO, ZA6TOTO ZAPO4NALI DA SE JENQT ZA KRASIVITE SLAVQNKI. I TAKA OT PRABALGARITE, OSTANALO SAMO IMETO NA DARJAVATA. BALGARI NQMA, IMA SLAVQNI.
63
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а колко процента от сърбите ги сърби? държавата с най-смешното име :))))))) сЪрби-я ми звучи като бОли-я, само че 100 пъти по-смешно:))
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Boli te ku*ec
61
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Belgrad=Бялград=Алба Булгарика (лат.) = Бялата Порта на Българите. Който е ходил в Белград, може да види надписите на крепостта и на много други места. Стоят си и до ден днешен. Всички Западни Историци винаги са го наричали крепостта или бялата порта на българите...Какво ми хвалите едно племе, които винаги са ни били роби и васали? И които създадоха 'македонската' нация?
60
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сърбите са готини на маса. Става да си изпиеш една ракия с тях. Но иначе винаги са ни забивали нож в гърба. Аз пък се кефих като гледах в Белград паметник на загиналите сръбски войници по време на войните - дали сме им каквото им се полага.
59
1
 
24
 
! Отговори
MOR преди 13 години
Една от сравнително достоверните версии, че голяма част от сърбите са наследници на ония 7 славянски племена, които Аспарух заварва в Мизия, и които вероятно преселва на запад, като федерати на Българската държава. За няколко века, под закрилата на могъща държава, те просперират демографски и икономически. Следва, най-логичната благодарност от славянин - "нож в гърба".
58
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
едно нещо е бЕЗСПОРНО, според мен ... а именно - добре, че сме в Европа та въпреки балканската ни диващина (на всички народи тук), насила Европа ще ни наложи цивилизованост.
57
2
 
21
 
! Отговори
до 55 преди 13 години
разбра ли ме сега какви телени огради? на принципа 'няма нужда да жертваме нашите сърби, пусни бугарите напред'. не забравяй, че българите в окупираните територии са длъжни да служат в сръбската армия и да се подчиняват на командите им..много народ измря тогава, но тук както винаги не се говореше за това. даже оня виденов заяви, че в сърбия няма българи..аз не го знаех, докато не попаднах на десетки българи участвали във войните..